Skip to main content

Mohamad Adham :)


Akhirnye setelah 3 minggu tak jumpa, minggu yang ditunggu2 tiba gak. Cheng akan tibe ke KL. hehe. yer masa ni lah nk melantak byk2 sbb ade org yg rjn nk melayan nk mkn pe walaupun slalunye kitorg akn end up dgn "mane kite nk gi eh??" hahaha. sori b. so kitorg plan jumaat tu nk amik cuti same2 sbb da lm giler x jumpe. n aku selama seminggu berturut2 gak mengingatkan cheng supaya bertolak dr S lepas subuh. so sampai cni pg2 trus g bfast. yerp..yerp..itulah plan asalnye. tp manusia merancg, tuhan yg tentukan sume.

Khamis mlm tu aku mcm biasa ade kelas tuisyen kat S. so blk dr kls tuisyn mcm biasa akn tepon cheng, ngadu2 dgn die pnt blk ngaja, cite ngn die kerenah ank2 plajar yg mcm2 nk lyn (yelah, dgn sape lg nk ngadu kalo bkn dgn die..hehe) n cheng pn mcm biasa akn try tengkan gf die yg byk sgt merungut ni n slalu die akn pesan gak jgn bwk kete laju2, jgn jd road bully sume..bla..bla..bla.. tp mlm tu cheng lain. setiap 10saat akn tanye "awk da kat mane?". "da sampai rumah blm?" n aku mcm was2 n dlm hati trtanye2 apekah pakcik ni sudah tiba di KL. so dgn slamber badak tanye "awak da kt KL ke?" n die pn menafikan yer2 die xde kt kl. so tanye die kat mn. die ckp die pn xtau die drive ke mn. tmpt yg pelik2 die ckp. so agk pelik dgn jwpn die tu sbb mcm x logik. (btw, cheng mmg x pndi menipu)

So masa da smpi kat parking lot rumah tu aku pn ckp, "b, sy da smpi rumah" n die pn mcm tanye dkt mn. aku ckp dkt parkg lot smbl mata menjengah2 kat setiap kete yg ade kt parkg lot tu kot2 a sbnrnye mmg die ade kat situ nk bt surprise tp hampanye xde. tibe2 die ckp kat fon tu, "jln sorg2 je ke dik?". lg lah hairan jadinye. so tercari2 lg die n tibe ms tgh cari die smbl brckp kat fon tu ade sebuah kete dgn lajunye meluru ke arh aku mcm nk lggr org n tibe break btl2 dpn aku. yer..pakcik tu kt dlm kete sambil gelak2. aku yg muke takut campur xcited pergi meluru kat die n dgn xcited jumpe die n trus ajk mkn nasi lmk (hahaha..itulah cara aku tnjkkan aku syg kat die..ajk g mkn nasi lmk..hahaha)
So g mkn nasi lmk n mengurut kaki slps tu. wah..mmglah mahsyuk pas perut penuh ade plak org urut2 kaki..mmg nk lelap a masa tu..stim je mata. tp xcited tgk cheng kat sblh. tibe2 je da kt dpn mata. tp terjadi plak insiden yg merepek2. so blk mlm tu dgn perasaan yg x menyengkn lgsg. Jumaat tu pttnye kitorg spend masa same2 tp x jd pn plan tu. ptg jumaat tu br dpt spend ms same2. so kitorg gi putrajy. mkn2 kat sane then cubelah berexperimentasi dgn DSLR br cheng. then dlm pukul 10 mcm tu gerak blk n blk trus tdo.

yer sabtu pn menjelma. pkul 930 kitorg da kuar. pegi bfast dkt2 area rumah aku gak. cheng trus brunch n aku mkn bihun sambal udang. ingtkan bihun tu xde udang tp rupenye ada gak. so byklah udang kt dalam pinggan aku. aku mkn pkai sudu garfu, cheng mkn pkai tgn. cheng dgn belas ikhsannye tgk aku n tanye "nak say kopekkan kulit ke?" yer..itulah soalan yg aku tunggu die tanye mase tu. aku buat2 muke kesian n suro die kopekkan. die plak x trmkn sbb sibuk kopekkan udang aku yg byk itu. die kopek aku mkn, die kopek aku mkn sampai da xde udang utk dikopek lg br die smbg mkn nasi. then kitorg pn pas mkn g S.A. cheng kate nk g praktis skill berenang. yelah tu.. praktis a sgt. kitorg g layan jualan gudang MJ kat sane. Masyallah, ramai giler org kat dlm. seramai2 umat dlm tu. rs kalo xde aircond mmg da pengsan da. ceh, kitorg poyo2 a ingt dok lame dlm tu tp mmg hampe, x sampai sejam da kuar da. cheng belikan hair dryer utk adiah ibu n cheng beli 2helai baju utk diri die sinri.

masa on d way nk blk cheng kate die nmpk ade slpr crocs rupenye. aduhai..aku nk sgt pkai slpr crocs tu tp nk msk blk mcm da x sggp gitu. n cheng plak asiklah sebut2 psl bnda tu. kecewa btul rs. pastu die ajk g midvalley. die kate die nk belikan gak aku crocs. aku ckp xpelah. lain kali aku beli sinri. so kitorg gi Kajang sbb cheng kate kt situ ade kedai jual jeans levi's murah. kitorg pn cari a. jumpe. cheng da sgkut kat satu kemeja pink ni. nk beli tp srba salah. aku suro die beli je tp die kate baju tu labuh. aku ckp nanti aku potgkn kat tailor tp die mcm srba slh nk beli. so x beli a baju tu. tp aku tau die nk sgt baju tu. (so xpe a, nant sy belikan awk k)

kitorg pastu grk g upm utk tgk along main ragbi. along kalah dlm game tu tp overall oklah. along injured. leher die da sakit2. aku dgr ade org psn dgn die bhy injured kat situ n mcm2 a die ckp nk nakutkan along. mase kat game ragbi jumpe atoi. atoi mmg x lyn aku langsung. betul2 mcm stranger. huh..pelik n sedey..cheng senyap je tgk. die mls nk campur. so pas game kitorg g midvalley tgk wyg. queen of langkasuka tp before tu kitorg g mkn kat burger kings sbb aku mmg tringin sgt nk mkn double mushrooms die. pas mkn kitorg jln2 jap kt situ n pastu g tgk wyg. cite tu best tp agk slow. cheng ttdo dlm wyg tp xnk ngaku. ckp die ngntuk tp die kate die x ngntuk. (cittt..poyo!) die anta aku blk. aku ngantuk gler. rupenye cheng kena g jmpe along lu. along ajk lepak2 tp sbb cheng da anta aku blk so die ajk ammar teman.

Ahad tibe (huarghhhh..) aku bg cheng kuar lmbt arini. sbb aku tau die mest pnt n mest blk lmbt mlm td. kul 1230 br kitorg kuar. mule cr pam minyk. g isi myk then g d curve. aku sgt2 tringin nk mkn asm pds. n kbtulan kat situ ade kedai asm pedas. so try a. sume bnda yg kitorg order aritu sedap kecuali asam pedas die. mcm trlebih asam gitu. n mcm biasa, cheng kena abeskan sume. hehe. cheng smbl muke pasrah n geram, mkn gak sume yg ade ats meja tu. aku sibuk berexperimentasi dgn DSLR br die. amik gmbr byk2. yer, aku da bejaya mengimprove skil mgmbl gmbr aku. hehehe. kitorg jln2 kat situ then g midv lg utk tgk wyg dan sbnrnye nk g beli slpr crocs utk aku tp aku msh lg ckp dgn cheng xpyh (btw, da jmpe tmpt jual slipa crocs yg lbh murah..nx time awk trn kite g survey b..hehe) before tgk wyg g mkn. cheng tringin mkn abc. die order mango pe menda tah..tp sedap n aku sibuk korek2 eskrim kat ats tu smntr tunggu ceng tiba dgn mknn die. die order hotplate. aku mcm trgoda n g order gak tp x abes pun. cheng da geram da tp die pn x bole nk tolg abeskan. membazir btul.haihh.then tgk wyg cite paul blart: mall cop. hilarious k! blk da agk lmbt. dlm kul 1230am.

cheng sbnrnye ckp die nk blk pg2 isnin tp tibe ms nk anta aku blk die ckp die nk blk mlm tu gak. so die blk mlm tu. aku sgt risau bile cheng blk tgh2 mlm sbb aku tau die akn memecut dgn lajunye n kdg akn msk ke alam lain. n jangkaan aku tepat. die yg brtolak dlm kul 1230am dr rumah aku, siap g isi myk tibe2 kol aku da smpi rmh kul 230. mmg sah die memecut. aku yg mamai jwb tepon tanye die pecut ke n die briye jwb x. aku ngantuk so xlrt nk ckp pnjg2 smbg tdo n esok pg2nye aku tanye blk cheng betulkan die mest drive 140km/h n die pn ngaku (awk mmg xpndi nipu k b..hehehe) so abeslah weekend aku brsama cheng. die skrg da bz n jrg dpt trn kl slalu.huuu..so rsnye lg 2ming br dpt jmpe kot. pttnye byk je gmbr yg bole dimaskkn dlm ni tp sbb lupe nk g upload dr cam cheng so gmbr tu sume pd cheng lg. hehe. so lain kalilah aku add k. aku suke bile dpt spend mase dgn cheng. aku rase seronok bile dgn die. aku rase aku xperlukan bf yg tampn dan sasa atau yg kaya dan berpengaruh. cukuplah sorg lelaki yg bile aku same2 dgn die aku rase selamat dan gembire. yang bile aku jauh dr die, aku rindu n aku tau die risaukan aku. jangan cari lelaki yg sempurna utk kite sygi tp carilah lelaki yg buat kite rs sempurna dgn ksh syg die..

Comments

Shuena said…
seronok bace blog ni sampai ingatkan anna tgh bace cerpen..hahaha...then, nak marah gakla sbb g curve xbgtau sebab anna kat umah elly time tu..dah dekat da tu curve...kalau x, leh kenal cheng!!heheh..xpe, 1 fine day maybe!
bintang said…
thanx anna..sronoknye dgr anna ckp mcm tu..lor..ye ke..kitorg siap da xtau nk btpe kt d curve tu lpk sane..nex time kite jmpe k anna..knl2 dgn cheng.. ;)
adreen said…
betu 2..pegi curve x ajak..benci bluek
bintang said…
len kali kite ajk beramai2lah ke curve yer..kite berkarok di sane!!
chezankasah said…
tersentuh hati gua bc entry nih...sob..sob..
bintang said…
citt..poyo a ko pad!!hehe

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…