Skip to main content

mendidik dan dididik

Ming lepas hari guru. aku x celebrate sbb aku bkn cikgu walaupun aku cikgu sbnrnye (ayat x mcm berbelit lagikan??haha). adalah jugak student2 yg msg aku ucap slmt hari guru. senyum kambing aku bile dapat msg wish selamat hari guru. especially bile msg tu dr ex students aku mase aku praktikel kat sekolah dulu. hahaha. praktikal. satu memori yg x mungkin aku lupekan.

yang paling aku ingt bile aku kn ajr sebuah kelas yg paling nakal di skola tu. studentnye mmg main 24jam. blaja mmg xnk. adelah yg rjn tp x ramai. pelajarnye bkn setakat isap rokok tp ade gak yang amik pil. tp aku x lah judge diorg teruk. masih anak2 yang harus aku didik. aku try hormat diorg. 'bond' dgn diorg. jadi kwn instead of jd ckgu. dgr ape yg diorg nk bgtau sbnrnye. kalo aku marah pd diorg pn aku x tinggi suara (sbb slalunye suara aku tenggelam dgn keriuhan diorg n diorg pn da lali di marahi dan dimaki) tp aku akn senyap n buat x endah dgn diorg. diorg akn tau aku mrh n tibe2 akn senyap seketika n tanye, "cikgu marah kitorg ke?". aku diam n trus tulis nota di papan hitam. las2 nanti mereka akn ke bilik guru dan memujuk n janji akn tumpukn perhatian (tp biasa a..janji budak2..hahaha..jap je) biasanye merajuk aku x lame pn. saje je nk tgk diorg memujuk aku. hehe.

masa hari trakhir brsama mereka, aku tanye pd mereka. "kenapa kamu mcm x suke blaja?kenape kamu suke buat ckgu2 mrh?". tau ape jawab mereka. "kadang2 kitorg brsmngt nk blaja ckgu. cube buat kerja rmh yg diorg bg, tp diorg msk kelas kdg2 x tgk pn kerja skola kitorg tp trus je mnjerit marah2 kitorg. yelah ckgu. kitorg ni bodoh. sape lah ckgu yg nk ckp lembut2 dgn kitorg". aku terkesima. kasihan. itulah ape yg mereka rase rupenye slama ni.

sampai hari ini pelajar2 tersebut masih lagi menelefon aku. kadang2 tgh2 pg sewaktu aku sdg tdur. rindu ckgu kate mereka. yer. aku mlyn mereka. mndgr cerita mereka. gelak mndgr cerita mereka. malah seorg pelajar aku yg mgmbl pil brjanji dgn ku akn brhenti mgmbl pil dan brusaha mnjadi lbh baik n br2 ini ketika result spm keluar, pelajar yg tidak pernah lulus dlm matapljrn sains waktu di skola dulu menelefonku. perbualannye lebih kurang begini,

pelajar: cikgu ingt x janji saya pd ckgu waktu ckgu mgjr sy dulu?
cikgu: kamu akn dapatkan A dlm sains.
pelajar: ckgu saya da dapat A dlm sains!

aku menjerit keriangan. perasaannya x pyhlah digambarkan. aku yakin yang pernah mengajar saja paham perasaannye. seronok nye rasa bile pelajar berusaha kerana janjinye pade seorg guru. aku ucapkn tahniah dan aku akn bertemu dgnnye satu hari nanti untuk blnjenye mkn. satu hari nanti. ckgu akn pergi bertemu kamu. pengalaman mengajar itulah yang buat aku tahu penat lelah guru mendidik pelajar. percayalah mengajar tak mudah. kesabaran dan ketekunan diperlukan. wajarlah guru diberikan ganjaran yang besar oleh Allah SWT. oleh itu buat guru2 di seluruh dunia, guru2 yang pernah memberikan ku ilmu, terima kasih. kalau bukan balasan dari pelajar2 mu sinri, balasannye pasti dari Allah SWT. Insyallah. dan bile mendidik anak2, didiklah dengan ikhlas dan sabar. hormati mereka jika mahu mereka menghormati kite juga.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…