C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, May 15, 2009

mendidik dan dididik

Ming lepas hari guru. aku x celebrate sbb aku bkn cikgu walaupun aku cikgu sbnrnye (ayat x mcm berbelit lagikan??haha). adalah jugak student2 yg msg aku ucap slmt hari guru. senyum kambing aku bile dapat msg wish selamat hari guru. especially bile msg tu dr ex students aku mase aku praktikel kat sekolah dulu. hahaha. praktikal. satu memori yg x mungkin aku lupekan.

yang paling aku ingt bile aku kn ajr sebuah kelas yg paling nakal di skola tu. studentnye mmg main 24jam. blaja mmg xnk. adelah yg rjn tp x ramai. pelajarnye bkn setakat isap rokok tp ade gak yang amik pil. tp aku x lah judge diorg teruk. masih anak2 yang harus aku didik. aku try hormat diorg. 'bond' dgn diorg. jadi kwn instead of jd ckgu. dgr ape yg diorg nk bgtau sbnrnye. kalo aku marah pd diorg pn aku x tinggi suara (sbb slalunye suara aku tenggelam dgn keriuhan diorg n diorg pn da lali di marahi dan dimaki) tp aku akn senyap n buat x endah dgn diorg. diorg akn tau aku mrh n tibe2 akn senyap seketika n tanye, "cikgu marah kitorg ke?". aku diam n trus tulis nota di papan hitam. las2 nanti mereka akn ke bilik guru dan memujuk n janji akn tumpukn perhatian (tp biasa a..janji budak2..hahaha..jap je) biasanye merajuk aku x lame pn. saje je nk tgk diorg memujuk aku. hehe.

masa hari trakhir brsama mereka, aku tanye pd mereka. "kenapa kamu mcm x suke blaja?kenape kamu suke buat ckgu2 mrh?". tau ape jawab mereka. "kadang2 kitorg brsmngt nk blaja ckgu. cube buat kerja rmh yg diorg bg, tp diorg msk kelas kdg2 x tgk pn kerja skola kitorg tp trus je mnjerit marah2 kitorg. yelah ckgu. kitorg ni bodoh. sape lah ckgu yg nk ckp lembut2 dgn kitorg". aku terkesima. kasihan. itulah ape yg mereka rase rupenye slama ni.

sampai hari ini pelajar2 tersebut masih lagi menelefon aku. kadang2 tgh2 pg sewaktu aku sdg tdur. rindu ckgu kate mereka. yer. aku mlyn mereka. mndgr cerita mereka. gelak mndgr cerita mereka. malah seorg pelajar aku yg mgmbl pil brjanji dgn ku akn brhenti mgmbl pil dan brusaha mnjadi lbh baik n br2 ini ketika result spm keluar, pelajar yg tidak pernah lulus dlm matapljrn sains waktu di skola dulu menelefonku. perbualannye lebih kurang begini,

pelajar: cikgu ingt x janji saya pd ckgu waktu ckgu mgjr sy dulu?
cikgu: kamu akn dapatkan A dlm sains.
pelajar: ckgu saya da dapat A dlm sains!

aku menjerit keriangan. perasaannya x pyhlah digambarkan. aku yakin yang pernah mengajar saja paham perasaannye. seronok nye rasa bile pelajar berusaha kerana janjinye pade seorg guru. aku ucapkn tahniah dan aku akn bertemu dgnnye satu hari nanti untuk blnjenye mkn. satu hari nanti. ckgu akn pergi bertemu kamu. pengalaman mengajar itulah yang buat aku tahu penat lelah guru mendidik pelajar. percayalah mengajar tak mudah. kesabaran dan ketekunan diperlukan. wajarlah guru diberikan ganjaran yang besar oleh Allah SWT. oleh itu buat guru2 di seluruh dunia, guru2 yang pernah memberikan ku ilmu, terima kasih. kalau bukan balasan dari pelajar2 mu sinri, balasannye pasti dari Allah SWT. Insyallah. dan bile mendidik anak2, didiklah dengan ikhlas dan sabar. hormati mereka jika mahu mereka menghormati kite juga.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails