Skip to main content

Determination

This month has been a quite chaotic month for me. went to Indonesia for a conference which end up i suffered hives all over my body. until today, the hives still itchy n i guess i need to see the doctor for the third times and ask him to jab me. huarghhhhh..takut!!! (hahaha..serius takut).

and i've been busy attending wedding invitations from frens n kazens (yg mane ade gak yg x dpt nak gi..sori eh..) n also im busy thesising (yer murid2..perkataan baru arini ialah thesising=sedang membuat thesis..hehe). my master project at last finish n now i can continue writing my thesis. i have started writing my thesis since January but my sv keep on adding things into the project which i understand why (dan sy redha walaupun tension..hahaha) n at last my sv said, "ok arina sy nak nex week awk hntr sume chapter yg da siap pd sy".

ooo..how excited i was when i heard he said something like dat. seriously i have loose faith to continue writing my thesis. for months i've been thinking what if i have to extend for one more semester just because i need to write my thesis. it's normal but then i have my own target to finish my master before August n pursue my PhD (insyallah).

people keep on asking me, "why u keep on study? don't i have any feelings to have my own money? buy my own house and car?". yes. it makes me wondering sometimes and at d same time makes me feel guilty because when im not working i don't have fixed income like other of my friends who has worked. of course i do want to have a lot of money. n how sometimes i wish i could support my family financially but i believe i will reach at dat point by some persistence.

some of my friends even said dat i don't have a mission. "study and study. u have no vision!", he said. i just smile with a pain in my heart. but then i just love study. i'm not a bookworm but i just love learn new things. it's my passion.

and now, i'm in a dilemma wat to do after i finish my master. i want to continue my PhD but due to the things that happened to me lately, i think i need to work. huuu.. how devastating i felt.. but i belief for one thing. God will always lead me to the right and the best path :) so i keep the smile on my face. leave the rest to Allah *wink*

Comments

moon said…
arina cane slab? da dpt? study tp stil leh kompol duit kan? :) ta pun apply la jd lect kat mane2 univ after master ni. utm ke. hehehe
nurarinab said…
xde bukak lg lah moon..tgh tunggu gak ni nk aply sbb mstr da nk abes.bln8 ni abes da scholar..utm ade nk cr org ke?kalo ade nk aply lah..
moon said…
setakat ni tade pla dorg bukak intervew tuk cr org. tp arina leh contact HOD department math kot tanye kalo dorg na org kan. leh bagi resume trus kat HOD
nurarinab said…
ok2..tq moon..nanti arina tgk k.. :)
Shuena said…
ure in a right track! keep it up!
nurarinab said…
thanx anna..yerp..org2 mcm korg nilah bt smgt nk blaja berkobar lg..

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…