C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, July 16, 2009

Ayah Saya


mase kecik2 slalu kite kena buat karangan tajuk mcm tu..tajuk ayah saya ataupun emak saya ataupun kucing saya dan segala macam kepunyaan saya. saya lately ni asik rindu ayah saya. ayah saya yang baik hati dan sgt penyayang. ayah saya keje kerajaan. masa saya kecik2, kerja die gaji x besar pn. dgn kelulusan diploma saje, brape sgtlah gaji yg die dapat. tapi saya pelik mcm mn ayh cukup gaji untuk menyara kami 4 beradik. tapi mase saya drjh 6, ayh smbg blaja dan dpt ijazah.

ayah saya sgt sygkn sy. pun org kate muke saya seiras ayh. mcm kena tekap diorg ckp. xpe. saya bangga jadi ank ayah. ayah masa saya kecil2 kalo sy sakit, die akn tatang saya bagai minyak yg penuh. ibu cakap, sayangnye ayh pd saya, smpi kalo saya selsema, die sedut guna mulut die keluarkan hingus2 dalam hidung saya ni. ishhh, saya yg dgr ni terasa geli. masa dulu kami duduk di sarawak. kalo dalam kapalterbang saya menangis, ayah guna leher buat buai, tidur dan dodoikn saya supaya saya x nangis.

bile saya besar, saya ngadu dgn ayah kalo dpt result exam teruk. ayh x marah pun tp slalu pesan usaha lg. bile saya masuk asrama, hari2 saya nangis, ayh dtg lawat saya di asrama. akhirnye selepas 10 hari, saya keluar asrama sbb x sanggup berjauhan dgn family. ayah marah. tak mau bercakap dgn saya sebulan tapi akhirnya ayh tegur juga. bile saya ade bf, ayh jd tmpt ngadu kalo gaduh dgn bf. ayh slalu nasihatkn jgn marah2 org. x baik die kate.

sampai sekarang saya perlukan ayh saya. bile kesusahan, saya cari ayh. kadang2 terpikir, kalo saya senang, saya ingt x ayh?? ingt..sy slalu ingt..kalau saya ade duit yg byk, saya brazam untuk belikan ayh kereta baru. masa saya praktikal dulu, ayh sanggup naik kereta buruk sbb suro saya bwk kereta yg elok utk ke skolah. ayh xpenah mntk ape2 blsn. kalo susah pn die x ckp die tgh susah.

ayah saya ayah terbaik di dunia. saya doakan slalu ibu dan ayah saya dirahmati Allah di dunia dan akhirat dan mendapat yang terbaik dari Allah. Aminnnn...

3 comments:

Adreen said...

yang ni aku suka..pasal ayah

Shuena said...

suka jugakla..cam bergenang je baca sebab ayah kita cam ala2 sama jek perwatakan..=)

nurarinab said...

tulah..cam rindu je kan kat bpk2 kite tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails