Skip to main content

Ayah Saya


mase kecik2 slalu kite kena buat karangan tajuk mcm tu..tajuk ayah saya ataupun emak saya ataupun kucing saya dan segala macam kepunyaan saya. saya lately ni asik rindu ayah saya. ayah saya yang baik hati dan sgt penyayang. ayah saya keje kerajaan. masa saya kecik2, kerja die gaji x besar pn. dgn kelulusan diploma saje, brape sgtlah gaji yg die dapat. tapi saya pelik mcm mn ayh cukup gaji untuk menyara kami 4 beradik. tapi mase saya drjh 6, ayh smbg blaja dan dpt ijazah.

ayah saya sgt sygkn sy. pun org kate muke saya seiras ayh. mcm kena tekap diorg ckp. xpe. saya bangga jadi ank ayah. ayah masa saya kecil2 kalo sy sakit, die akn tatang saya bagai minyak yg penuh. ibu cakap, sayangnye ayh pd saya, smpi kalo saya selsema, die sedut guna mulut die keluarkan hingus2 dalam hidung saya ni. ishhh, saya yg dgr ni terasa geli. masa dulu kami duduk di sarawak. kalo dalam kapalterbang saya menangis, ayah guna leher buat buai, tidur dan dodoikn saya supaya saya x nangis.

bile saya besar, saya ngadu dgn ayah kalo dpt result exam teruk. ayh x marah pun tp slalu pesan usaha lg. bile saya masuk asrama, hari2 saya nangis, ayh dtg lawat saya di asrama. akhirnye selepas 10 hari, saya keluar asrama sbb x sanggup berjauhan dgn family. ayah marah. tak mau bercakap dgn saya sebulan tapi akhirnya ayh tegur juga. bile saya ade bf, ayh jd tmpt ngadu kalo gaduh dgn bf. ayh slalu nasihatkn jgn marah2 org. x baik die kate.

sampai sekarang saya perlukan ayh saya. bile kesusahan, saya cari ayh. kadang2 terpikir, kalo saya senang, saya ingt x ayh?? ingt..sy slalu ingt..kalau saya ade duit yg byk, saya brazam untuk belikan ayh kereta baru. masa saya praktikal dulu, ayh sanggup naik kereta buruk sbb suro saya bwk kereta yg elok utk ke skolah. ayh xpenah mntk ape2 blsn. kalo susah pn die x ckp die tgh susah.

ayah saya ayah terbaik di dunia. saya doakan slalu ibu dan ayah saya dirahmati Allah di dunia dan akhirat dan mendapat yang terbaik dari Allah. Aminnnn...

Comments

Adreen said…
yang ni aku suka..pasal ayah
Shuena said…
suka jugakla..cam bergenang je baca sebab ayah kita cam ala2 sama jek perwatakan..=)
nurarinab said…
tulah..cam rindu je kan kat bpk2 kite tu

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…