Skip to main content

Masak Memasak

Ming lepas aku mood xtra baik. selama ni mmg baik tp ming lepas xtra2 baik. tibe2 mood nk memasak dtg setelah lebih 10kurun aku x memasak. so aku bgtau cheng yg aku nk memasak. naklah jugak aku tunjuk skil aku memasak yg telah di train oleh mak aku sejak aku brumur 10tahun. rasa2nye kalo chef wan rase pn die akn suro aku kawen dgn die. so aku hari jumaat dgn xcitednye memasaklah lauk yg simple sgt.sayur air + sambal tumbuk + ikan goreng + kentang dimasak kicap. ptg tu aku g psr mlm untuk beli brg2 nk dibuat masak. almaklumlah, kalo da 10kurun x mask mau x kering barang2 kat dapur tu. berbemban2 plastik aku angkut kat psr mlm tu. lalu dpn gerai buah aku ingt xnk beli pape dah tp bile aku lalu, bau buah2an tu menusuk lobang idong aku. aku tergoda n belilah buah 2-3 jenis. hehe. puas hati.

balik rumah aku smbhyg dan kemudian memulakan mision memasak aku. yer dgn smgtnye aku kena tumbuk mcm2 bnda sbb rmh aku xde blender. haihh. tp org tua2 kate msk pkai lesung batu lg sedap. yelah. aku pecaya bnda tu. plg best time nk buat smbl tumbuk. abes terpercik lada tu kat merata tmpt. mcm aku nk bg lada tu rs sume perabot yg ade kat dapur tu. tp plg best bile lada tu msk mata. mau x pijar mata aku. pas bsh dgn air, aku smbg niat murni nk masak. nk tnjk riak kat cheng punye psl, aku sanggup (hahahaha..) las2 siap gak tugasan memasak aku. walaupun aku msk lauk simple tp sbb perkakas x cukup, aku amik masa 2jam untuk siap memasak. hahaha. abes memasak aku terus tepon cheng. cite a dgn die pglmn mamsak aku td. bising pakcik tu dgr aku masak memercik ke seluruh alam. aku pn gtau die rs nk ajk atoi, pnjg dan ammar mkn skali. die pn bersetuju dgn niat aku tu.

time aku call cheng tu, aku tanye pakcik tu da grk ke belum die. die kate die br abes keje n nk gerak ke kl. maklumlah pakcik tu kalo jumaat mmg keje lame. so aku pn ckp xpe. aku tunggu die dgn penuh sabar. tibe2 xlame pastu aku dgr loceng rmh aku brbunyi. aku tgh brbual dgn cheng mase tu. siap aku psn kat die, kalo aku bukak pintu n die yg terpacul dpn rumh, mmg aku belasah die ckup2. no mercy! aku bukak pintu tgk xde org, aku toleh tepi aku nmpk cheng sdg menunggu aku brsama bunga di tgn. x jadi nk belasah. hehehe. taktk bunga berjaya.

so, kitorg pn call lah atoi dan pnjg dtg mkn. ammar xdpt join sbb keje. so xpelah. plan nk mkn kat putrajaya, then ingt nk lpk kat dtrn merdeka. las2 mkn kat swimg pool rmh aku jer. haha. kitorg mkn girangnye. aku tanye pnjg n atoi sedap x aku msk. diorg kate sdp. mkn tmbh smpi 3kali. dasar perut gajah. cheng mkn skali je. x tmbh2. agknye aku msk x kena dgn tekak die. aku taney nape mkn sket, die kate die takut kalo die mkn lbh nanti pnjg n atoi x dpt mkn. eleh, alsan.. padahal aku tau die sbnrnye...sbnrnye...sbnrnye.. nak dietkan..hahaha.. kantoi b!!!

so ari jumaat abes setelah lauk abes. aku plan nk bukak kedai mkn taun depan. pastu da maju sket aku pn nk buat delivery mcm MCD ke rmh2. mcm gempak eh idea aku ni. aku rs mmg ade potensilah. hermmm.. tgklah cane..susah2 aku suro MCD je mskkn menu aku dlm diorgnye menu. seng. aku pn xkuar budget. hehehe.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…