C o m e A n d J o i n M e =)

Sunday, July 5, 2009

Masak Memasak

Ming lepas aku mood xtra baik. selama ni mmg baik tp ming lepas xtra2 baik. tibe2 mood nk memasak dtg setelah lebih 10kurun aku x memasak. so aku bgtau cheng yg aku nk memasak. naklah jugak aku tunjuk skil aku memasak yg telah di train oleh mak aku sejak aku brumur 10tahun. rasa2nye kalo chef wan rase pn die akn suro aku kawen dgn die. so aku hari jumaat dgn xcitednye memasaklah lauk yg simple sgt.sayur air + sambal tumbuk + ikan goreng + kentang dimasak kicap. ptg tu aku g psr mlm untuk beli brg2 nk dibuat masak. almaklumlah, kalo da 10kurun x mask mau x kering barang2 kat dapur tu. berbemban2 plastik aku angkut kat psr mlm tu. lalu dpn gerai buah aku ingt xnk beli pape dah tp bile aku lalu, bau buah2an tu menusuk lobang idong aku. aku tergoda n belilah buah 2-3 jenis. hehe. puas hati.

balik rumah aku smbhyg dan kemudian memulakan mision memasak aku. yer dgn smgtnye aku kena tumbuk mcm2 bnda sbb rmh aku xde blender. haihh. tp org tua2 kate msk pkai lesung batu lg sedap. yelah. aku pecaya bnda tu. plg best time nk buat smbl tumbuk. abes terpercik lada tu kat merata tmpt. mcm aku nk bg lada tu rs sume perabot yg ade kat dapur tu. tp plg best bile lada tu msk mata. mau x pijar mata aku. pas bsh dgn air, aku smbg niat murni nk masak. nk tnjk riak kat cheng punye psl, aku sanggup (hahahaha..) las2 siap gak tugasan memasak aku. walaupun aku msk lauk simple tp sbb perkakas x cukup, aku amik masa 2jam untuk siap memasak. hahaha. abes memasak aku terus tepon cheng. cite a dgn die pglmn mamsak aku td. bising pakcik tu dgr aku masak memercik ke seluruh alam. aku pn gtau die rs nk ajk atoi, pnjg dan ammar mkn skali. die pn bersetuju dgn niat aku tu.

time aku call cheng tu, aku tanye pakcik tu da grk ke belum die. die kate die br abes keje n nk gerak ke kl. maklumlah pakcik tu kalo jumaat mmg keje lame. so aku pn ckp xpe. aku tunggu die dgn penuh sabar. tibe2 xlame pastu aku dgr loceng rmh aku brbunyi. aku tgh brbual dgn cheng mase tu. siap aku psn kat die, kalo aku bukak pintu n die yg terpacul dpn rumh, mmg aku belasah die ckup2. no mercy! aku bukak pintu tgk xde org, aku toleh tepi aku nmpk cheng sdg menunggu aku brsama bunga di tgn. x jadi nk belasah. hehehe. taktk bunga berjaya.

so, kitorg pn call lah atoi dan pnjg dtg mkn. ammar xdpt join sbb keje. so xpelah. plan nk mkn kat putrajaya, then ingt nk lpk kat dtrn merdeka. las2 mkn kat swimg pool rmh aku jer. haha. kitorg mkn girangnye. aku tanye pnjg n atoi sedap x aku msk. diorg kate sdp. mkn tmbh smpi 3kali. dasar perut gajah. cheng mkn skali je. x tmbh2. agknye aku msk x kena dgn tekak die. aku taney nape mkn sket, die kate die takut kalo die mkn lbh nanti pnjg n atoi x dpt mkn. eleh, alsan.. padahal aku tau die sbnrnye...sbnrnye...sbnrnye.. nak dietkan..hahaha.. kantoi b!!!

so ari jumaat abes setelah lauk abes. aku plan nk bukak kedai mkn taun depan. pastu da maju sket aku pn nk buat delivery mcm MCD ke rmh2. mcm gempak eh idea aku ni. aku rs mmg ade potensilah. hermmm.. tgklah cane..susah2 aku suro MCD je mskkn menu aku dlm diorgnye menu. seng. aku pn xkuar budget. hehehe.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails