C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, August 27, 2009

Ramadhan Terakhir dan Membaca

Tajuk kat atas tu memang melebih2..Yup..Ramadhan terakhir. Ramadhan terakhir saya sebagai seorang wanita single but not available. Plan macam inilah Ramadhan terakhir saya as a single lady. Perghhh.. rasa status bukan single tu mcm menakutkan je. Ketaq rs lutut ni. Esok blk jb. Tiket flight da book smlm. Siang book 120 tapi nsb baik die tamo byr siang tu. Bile book mlm hrga tiket tggl 100 je.. Aikkk..die bole jd lg murah ke??baru tau..hehe. Cuti sampai nex week. Yup. I need a rest.


Lately ni byk ingt kt org2 yg tak sepatutnye diingati. Maybe sbb puasa. Maybe gak sbb rindu. Atau maybe sbb org tu pn asik ingt kat kite (org mati bole ingt kite ke??) barang tak packing lagi. Beg da ade ats lantai dr ahad lepas. Beg dan segala isi blm dikeluarkan lagi. Yang penting aku akn bawa senaskah 2 buku utk dibaca dlm kpltrbg. Walaupun flight cume 45minit tapi percayalah, tanpa apa2 di tangan, 45minit bole terasa mcm bertaun.


Tak taulah sejak bile rs buku ni satu keperluan. Ooo..ade org yg mengaja sy buku tu seronok utk dibaca. Yup, tq. I learn alot from u :) Lately buku2 bibliografi dan non-fiction jd pilihan. Mcm seronok bile tau psl life org lain n tentulh yg ade biblio sinri ni org yg hebat2kan. Time pose ni, baca Quran byk2 pn bgs. dapat pahala. Pernah saya terbaca, die kate Quran ni buku istimewa. Walaupun baca tanpa kite faham maknanye tp baca Quran ni macam angkat air dlm raga. Walaupun raga tu berlubang2, tak mungkin bole bawa air dalamnye. tapi kalo hari2 dok angkut air dalam tu, lama2 raga tu akn jd bersih. Samalah mcm Quran. kalo hari2 kite baca walaupun tak faham maksudnye, Insyallah, hati kite akan jadi bersih.



So, ksmplnnye, tak rugi kalo membaca. Nabi junjungan kite pn, wahyu pertama yg diterima adalah Surah Iqra' tu. Kalo pikir2 blk, nape tak tuhan turunkan je Yassin sebagai wahyu pertama. Tapi mmg Tuhan nk bgtau kite sume, menuntut ilmu tu penting. Buku tu, jgn cakap kutub utara, ke bulan pun bole sampai dgn membaca je :) So, puasa2 ni kena banyakkn baca Quran. Kalo xde buat ape, rsnye membaca is d best way to fil ur time :)

2 comments:

Shuena said...

ayat2 arina ni bisa menyedarkan..thanxomuch!

nurarinab said...

ye ke??thanx too.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails