Skip to main content

Hilang

Arini da puasa ke 21. Da masuk malam2 10 terakhir Ramadhan. Malam2 ini ade malam istimewa. Lailatul Qadar. Untunglah pada siapa yg dpt beramal pada malam tersebut.

Tajuk kat ats tu hilang. Aku akhir2 ni teringt sesuatu yg berlaku mase aku pulang ke rmh ayh ming lps. Ayah berbual dgn shbtnya di meja sewaktu berbuka puasa. Aku duduk di meja itu smbl mndgr perbualan mereka sambil sesekali melontarkn pendpt juga.

Sahabat ayah: Saya buke kedai mkn ni pun bos, sbb nk hlgkn kebosanan ayh mertua sy. Die br khlgn isteri. So xnaklah kalo die dok trmenung sedih tringtkn arwah mak mertua sy je bos. Bia die ade aktiviti.

Ayah: Yelah. Dari xde buat pape. bgs juga layan2 org yg dtg.

Sahabat ayah: tp bos, bile die blk rmh die tringt jugak kat istri die tu. sedih sy tgk die. terasa sgt die bile mak mertua ni xde.

Ayah: Memang betul. Bile da xde tu mmg terasa betullah. Bile blk rmh tu terasa sunyi je.

Aku terkedu smbl memndg ayh. Faham ape mksd ayah. Ayah terasa khlgn ibu. Sayu mndgr ayt pengakuan ayh itu. Semua manusia terasa khlgn bile org itu telah tiada di dpn mata. Even adik2 aku, kalau berjumpe x sah kalo tak bergaduh. Ibu pn da msk dgn perangai mrk. tp bile sume pulang ke asrama, pasti mengadu dgn ibu, rindu pd adik atau kakak mrk. tapi hilang waktu hidup bolelah brjumpe bile rindu. Hilang mati macam mn?

Aku belajar sesuatu dr pnceraian ibu dan ayh. Banyak sbnrnye. tapi yg plg aku rs trkesan adlh spy mghrgai org yg menjaga kite dgn baik terutama keluarga sendiri. kadang2 kite berat pd kawan2 dr keluarga. Suami kadang2 tidak nmpk baiknye istri bile rs istri asik membebel tp bile hilang, mereka rindukan bebelan mereka. Adik tidak nmpk baiknye leteran kakak mereka tp bile hilang, mereka rindukan kenangan bersama. Kawan2 tidak nmpk pengorbanan shbt mereka tapi bile hilang, baru terasa itu teman sejati.

Ini peringatan untuk aku juga. Aku bersyukur hidupku di kelilingi orang2 yg istimewa. Yang kasih syg mereka sentiasa ade untuk aku. Paling aku bersyukur, aku tahu Tuhan itu sentiasa ada dkt dgn aku. Teringat satu ayt dr sebuah drama melayu yg aku tonton. "Kite manusia mungkin meninggalkn Allah tapi Allah tak pernah tinggalkan hamba Nya". Pikirkanlah..semua rezeki dan kebaikan yang Tuhan berikan pada kite di bumi ini, apakah yg dpt kite lakukan untuk Allah swt?

p/s: Areh, semoga kau tabah mghadapi semua. Aku tau kau kuat n mampu hadapi semua. Semoga ibu kau sembuh segera. Aminnn

Comments

adreen said…
apehal ada 2 blog
CheZanKasah said…
tiba2 aku terasa sayu membaca entry ko utk kali ini..
nurarinab said…
jgnlah nangis pad.. :P

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…