Skip to main content

Salam Aidilfitri

Tak sampai seminggu lagi raya. Tahun ni tak feel sgt mcm nk ry. Sume org pun ckp mcm tu. Agaknye sbb skrg da tak bole main mercun kot. hehehe. Aku paling x sabar nk tunggu raya sbb nk makan..wahahaha.. adoiii.. da trbayang ketupat, lepat, ketupat palas, sambal kacang, lodeh, kerisik kelapa mak andak aku n paling utama rendang mak aku!! wahhhh, puasa2 ni bikin menjejes air liur trbyg (ishhh..makruh..makruh..) mlm ry slalu aku x bole tido nyenyak..xtau nape slalu brdebar2. maybe taun dpn lg brdebar kot *wink* pagi2 ry bgn awl, mandi awl sbb xnk berebut toilet, wangi2, makan then siap2 utk mntk ampun. paling syahdu time ni. dari kecik sampai besar, kalo bab mntk ampun aku akn nangis kat mak ayh. xtaulah nape. start dr umur aku drjh 3 kalo x slp. kalo kn mntk ampun aku akn meleleh airmata. walaupun cume ckp "selamat hari raya ayah. maaf zahir batin". tapi pg syawal mmg mcm tu. adik beradik ibu/ayh salam beramai2 dgn atok nenek n mmg sume melelh. walaupun pakcik aku yg keje navy tu. tp mcm sronok sbb pastu sume hepi n g smbhyg ry dgn tenang.

inilah ala2 mercun yg bapak aku beli tu

malam2 before raya biasanye akn kumpul dgn kazen2, main bunga api. ayah slalunye akn beli mercun yang jadi bunga api besar tu. adelah dalam 10 kali die buat bunga api bsr tu kot. mane die dpt stok, aku pn xtau. yg kecik2 ni main bunga api n mercun katak, padi, lalat, roket (mercun yg aku main) n kadang2 kazen aku yg kreatif gune berus dawai yg berus kuali tu buat mecun..mmglah cantik bile die pusing2. haha.. kreatif dak tu.. dulu masa kecik2 bile blk smbhyg ry akn gi beraya satu kampung tp da bsr2 ni kn lah ikut beraya gi rumah atok2 sedara yg lain. kalo time beraya sekampung ni mmg sronok a. jalan dgn kazen2 aku yg sebaya, pakai bj lawa2 then pecah 2 grup. balik tgk sape dpt duit ry plg byk. x byk pun tp xcited lebih. aku rs sbnrnye bnda tu bgs. bejln satu kmpg bole buat kite knl jiran2 sekmpg yg lain. skrg da x ramai buat mcm tu. kalo dtg pun mntk duit ry kat tangga je. xnk msk. materialistik diorg nih..huh.


sekarang da bsr da. mkna raya tu da x mcm bdk2 kecik. baju baru, kasut baru, duit ry, bunga api..sume tu mcm mkna raya buat diorg. tapi skrg aku lbh suke raya sbb dpt mntk ampun maaf pada kaum keluarga. kalo hari2 biasa, jarang sgt nk ckp maaf kan. then pegi kubur ziarah yg da xde. bagi duit raya pd yg kecik2 ni. tgk diorg bukak smpul duit ry tu rs seronok je.. :D n mkn byk2 pada 1,2,3 raya aidilfitri. then raya ke 4 kena cirit..hehehe. so kawan, salam aidilfitri buat sume. maaf zahir batin.



Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…