Skip to main content

Everything & Everything

Ok guys..I'm back..So las weekend, I went back to my dad's. Went to my mum's fren's daughter wedding. Sulatanah Johor attended d wedding. I guess u could imagine how big d wedding was. The tents, the throne...everything..everything looks perfect. Sori guys no pictures taken cause i don expect a big wedding as this and i don't even know the Sultanah will attend d wedding. Sulatanah came with her daughter. I can't remember her name but she is pretty. So pretty. Well, she's a princess after all.


Ok, back to my journey..I went to Ayer Itam on Saturday to buy some trays and flowers for my dulang hantaran. But guess what, price over there are much much more expensive than the one in KL. So this weekend I will go hunt all these things with mr fiance. And I got the date for my wedding. Will nikah on 26th Feb and the ceremony will be on 27th Feb. I have already jot down all details that i need to do before d big day:


November:

- kursus kawen
- brg2 hantaran
- mak andam
- pelamin
- fotografer
- dewan
- katering
- goodies utk tetamu
- senarai tetamu
- kain untuk baju nikah


December:
- cnfrmation from d fotografer (setel)
- cnfrmation from mak andam
- print cards
- cnfrmation for dewan
- cnfrmation katering
- borang nikah


January (should already settle at dis time)

- Baju nikah
- barang2 hantaran
- tok kadi
- goodie bags
- mak andam & wat to wear during ceremony
- venue
- lodging for guests
- katering
- sending cards


With so little time that we have and limited budget, time and money management are important. I would like to give a sugesttion to whoever that will get marry to get a notebook (buy a proper one cos u will use it until ur big day) and write all ur plans and what is needed for ur big day in it and it would be good also if u could leave some pages for name of guests. Everytime u remember a name of ur frens that u would like to invite, write it down so that u could invite everybody special on ur special day. Start writing all of ur frens name after u get engaged. I have this notebook and i carry it with me all d time so that i could do a checklist or write my fren's name whenever i remember so that i won't miss everyone on my W-day.


p/s: Watched Oprah and saw cool flashmob dance & song by BEP. check it out!

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…