C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, December 1, 2009

Hari melawat Melaka bersejarah

Ari jumaat as korg tau aku g tgk Along nikah. Disebabkan tdo AG, sabtu tu aku ajk tunangan lawat2 Melaka. Walaupun saya ni org Malaysia, sumpah A Famosa x penah sampai. hahaha. Malu nye nk ckp sy rakyat Malaysia. tapi aku tau Malaysia berbangga ade aku sebagai rakyat die. auwww gitu..haha.



muke orang beriya nk makan..hehehe

So ari sabtu pg2 aku bangun. Tunangan pn x bgn lg. tapi aku da bgn. die tertonggeng dpn tv. Memang burok k. (walaupun tu tunang, aku ngaku mmg burok die tdo tertonggeng..hahaha..sori b). Lepas tolong2 mak tunang buat srpn, kitorg pn kuar. Mula2 skali pegi A Famosa. masa tu da pukul 12. Matahari terpacak di ats kepala. Padahal before tu ujan. so kitorg ingt akn redup2lah. tapi sampai je A Famosa kat ats bukit tu, pnjt tangga sume berat mmg da trn 5kilo ok. Panas! mulut aku ni start lah ngomel2 sbb panas. Tunangan dgrkan je. Sian die kn tadah telinga dgr. Sempatlah tpnye kitorg amik gambar sinri mcm org syok sinri. Cameraman xde tp kitorg gune tong sampah di sekeliling n timer.


Pas g A Famosa, kitorg g Stadhyus. Jalan2 tgk bgnn merah. Cantik! Pelancong pon ramai. Maklumlah cuti. Masa tu sempat ujan skjp. tp renyai2. patutlah panas berdenting. tapi ujan x lame, so pas ujan dtg blk panas berdenting tu. Adoh, mmg blh jd dayang senandung da ni. sbb pns sgt tunangan ajk mkn cendol. Kitorg try cendol terbaek kat Melaka. mkn tepi sungai smbl tgk2 cruise lalu lalang bawah pokok, memg best giler! Pas mkn cendol, smbg jln. Kitorg nak naik cruise tu. Mcm best je. So pegilah jeti die. Masa nk tunggu feri tu lame. SO gi buat fish spa. 15minit RM10. bolehlah kan? Ikan tu ade 3 saiz. Kecik, medium n besar. satu2 aku try. tp plg x tahan yg besar. da lah aku ketawa lekek2 smpi foreigner sume trgelak tgk aku geli, ikan tu rs mcm tgh mkn jari2 kakiku. serius bole rs mulut die dlm jari kaki. Las2 blk kt yg kecik je. tak tahan geli.


Pas fish spa, naik cruise. Perjalanan dlm cruise tu dlm setengah jam n tiket RM10. sangat2 berbaloi.. Amik angin sungai Melaka yg nak kata jernih tak jernih sgt tp bersihlah dr dulu :) Byklah pmbgnn Melaka dpt dilihat ms ni. Btw, x lame lg Melaka ade monorail sinri :) Pas cruise aku ajk tunang mandi. Da berlengas. Nak mandi. Dapat basah badan pn jd lah. Las2 encik tunangan bawk gi Swimming pool awam. hihihi.. Suke hati mak noq! dapat mandi. bkn kat swimming pool yer..kat bilik persalinan die tp nye.



comel je tgk dak ni dlm cruise tu..bpk die asik amik gmbr die


Lepas mandi kitorg plan nk blk. Ingt nk mkn lu sbb prut comelku ini da bergendang2. Masuk dataran pahlawan sblm ke MP sbb kete kat situ. tapi br nak kuar dr dataran pahlawan tu tgk2 ujan lebat menggila. selebat2 hujan. so tunangan kata kite mkn kat fodd court je. Makanan kat situ sgtlah biasa tapi mahal giler..pastu kalo yg hrga die mcm murh..rasa plak out..adeh..mkn jugaklah sbb lapar gaban. tunangan dok ngomel2 sbb x sedap tp tgk2 licin brkilat pinggan die..hahahaha..


pas ujan da reda, kitorg pn pulang dgn hati yg gumbira :) sampai sini je ksh lwtn ke melaka aku..nanti lain kali cite psl lawatan ke kandang kambing ammar plak yer :) ade kambing comel yg aku ltk namenye bella suke lompat2 bile aku bg tgn..hihhi.

Ujan msh trn lagi tp kitorg nk blk da..bye2

p/s: sayang awk bunny <3


1 comment:

adreen said...

pegi la umbai lenkali..haihh..susah betul anak2 muda skng ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails