Skip to main content

Hari melawat Melaka bersejarah

Ari jumaat as korg tau aku g tgk Along nikah. Disebabkan tdo AG, sabtu tu aku ajk tunangan lawat2 Melaka. Walaupun saya ni org Malaysia, sumpah A Famosa x penah sampai. hahaha. Malu nye nk ckp sy rakyat Malaysia. tapi aku tau Malaysia berbangga ade aku sebagai rakyat die. auwww gitu..haha.



muke orang beriya nk makan..hehehe

So ari sabtu pg2 aku bangun. Tunangan pn x bgn lg. tapi aku da bgn. die tertonggeng dpn tv. Memang burok k. (walaupun tu tunang, aku ngaku mmg burok die tdo tertonggeng..hahaha..sori b). Lepas tolong2 mak tunang buat srpn, kitorg pn kuar. Mula2 skali pegi A Famosa. masa tu da pukul 12. Matahari terpacak di ats kepala. Padahal before tu ujan. so kitorg ingt akn redup2lah. tapi sampai je A Famosa kat ats bukit tu, pnjt tangga sume berat mmg da trn 5kilo ok. Panas! mulut aku ni start lah ngomel2 sbb panas. Tunangan dgrkan je. Sian die kn tadah telinga dgr. Sempatlah tpnye kitorg amik gambar sinri mcm org syok sinri. Cameraman xde tp kitorg gune tong sampah di sekeliling n timer.


Pas g A Famosa, kitorg g Stadhyus. Jalan2 tgk bgnn merah. Cantik! Pelancong pon ramai. Maklumlah cuti. Masa tu sempat ujan skjp. tp renyai2. patutlah panas berdenting. tapi ujan x lame, so pas ujan dtg blk panas berdenting tu. Adoh, mmg blh jd dayang senandung da ni. sbb pns sgt tunangan ajk mkn cendol. Kitorg try cendol terbaek kat Melaka. mkn tepi sungai smbl tgk2 cruise lalu lalang bawah pokok, memg best giler! Pas mkn cendol, smbg jln. Kitorg nak naik cruise tu. Mcm best je. So pegilah jeti die. Masa nk tunggu feri tu lame. SO gi buat fish spa. 15minit RM10. bolehlah kan? Ikan tu ade 3 saiz. Kecik, medium n besar. satu2 aku try. tp plg x tahan yg besar. da lah aku ketawa lekek2 smpi foreigner sume trgelak tgk aku geli, ikan tu rs mcm tgh mkn jari2 kakiku. serius bole rs mulut die dlm jari kaki. Las2 blk kt yg kecik je. tak tahan geli.


Pas fish spa, naik cruise. Perjalanan dlm cruise tu dlm setengah jam n tiket RM10. sangat2 berbaloi.. Amik angin sungai Melaka yg nak kata jernih tak jernih sgt tp bersihlah dr dulu :) Byklah pmbgnn Melaka dpt dilihat ms ni. Btw, x lame lg Melaka ade monorail sinri :) Pas cruise aku ajk tunang mandi. Da berlengas. Nak mandi. Dapat basah badan pn jd lah. Las2 encik tunangan bawk gi Swimming pool awam. hihihi.. Suke hati mak noq! dapat mandi. bkn kat swimming pool yer..kat bilik persalinan die tp nye.



comel je tgk dak ni dlm cruise tu..bpk die asik amik gmbr die


Lepas mandi kitorg plan nk blk. Ingt nk mkn lu sbb prut comelku ini da bergendang2. Masuk dataran pahlawan sblm ke MP sbb kete kat situ. tapi br nak kuar dr dataran pahlawan tu tgk2 ujan lebat menggila. selebat2 hujan. so tunangan kata kite mkn kat fodd court je. Makanan kat situ sgtlah biasa tapi mahal giler..pastu kalo yg hrga die mcm murh..rasa plak out..adeh..mkn jugaklah sbb lapar gaban. tunangan dok ngomel2 sbb x sedap tp tgk2 licin brkilat pinggan die..hahahaha..


pas ujan da reda, kitorg pn pulang dgn hati yg gumbira :) sampai sini je ksh lwtn ke melaka aku..nanti lain kali cite psl lawatan ke kandang kambing ammar plak yer :) ade kambing comel yg aku ltk namenye bella suke lompat2 bile aku bg tgn..hihhi.

Ujan msh trn lagi tp kitorg nk blk da..bye2

p/s: sayang awk bunny <3


Comments

adreen said…
pegi la umbai lenkali..haihh..susah betul anak2 muda skng ni

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…