C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, November 6, 2009

Hati & Keyakinan

Bile org tanye aku ready ke tak nk kawen, serius aku tak tau pe jwpn die. Ade ukuran yg tentukn kite ready ke tak untuk alam tu ke?? Aku kadang2 terdetik juga, mgkn ptt tunggu kewangan yg lebih stabil baru lah bole membina hdp baru tp ade org ckp, rezki tu tuhan lipatkan bile da brkeluarga. Aku setuju. Kite dok pikir2 mn nk tanggung diri, mane nk tanggung ank org. Tapi rezki tu kan Allah punye urusan. Kalo Tuhan kata rezki kite byk ni, byk ni lah.. kadang2 bile bekerja, gaji yg kite dpt akhir bulan, bkn sumenye rezki kite. Aku penah terbaca dalam satu artikel, die kate sebenarnye makanan yang masuk perut tu je dikire bahagian kite. Yang lain tu ada bahagian org lain cuma kite tak tau.

Then bile org ckp lg, betul ke da nk kawen taun dpn? kejapnye tunang.. tak sabar sgt ke nk kawen?? Aihhh..melebihlah tu..Aah..aku tak sabar nk kawen. So??!! pada aku bkn ape, zaman bercintan cintun ni sbnrnya membanyakkn dosa aje. yang halal tu ade, nape nk mghalalkan yg haramkan? Memang kawen susah. Banyak da aku dengar. Aku sure tu tp tak kawen pun susah jugak..mase kat akhirat nanti. Kurang2 kalo da kawen, sume benda halal untuk suami istri..Aku dr awal2 kapel dgn Cheng, da ajk die kawen da. Aku rasa cukuplah pengalaman bercinta sebelum2 ni, bagai nak rak bercinta tp las2 tak jadi ape. Hati yg sakit. Bertunang ni pun aku rs da byk da dugaan die. Mcm ape yg Sue ckp, syaitan nak halang kite dr melakukan bnda yg halal.

Seriuslah..banyak betul dugaan bertunang ni. Kadang2 rasa nak lari jauh2 tp bnda tu tak menghilangkan masalah pn. Hati cpt je gundah gulana. benda2 kecik ni bole jadi besar. Syukurlah aku dengan Cheng bukan jenis yang marah menjerit. Kalo marah, kitorg senyap je. Syukur jugak aku dgn Cheng jauh, at least bile mrh xlah nmpk muke yg masam tu. Kasi hati kool sket. Sbb bile marah, kite akn rs kite sorg je betul. Ape yg die ckp semua salah. bile da kool sket, baru bole pikir n nmpk salah kite kt mn. then bncglah same2 ape yg td tak puas hati. Malam2 sebelum tido, mntk maaf setiap hari supaya tak smpn dalam hati.

Setiap hari aku doa Tuhan permudahkan jalan untuk aku dan cik abang membina masjid n aku percaya Allah Maha Pengasih & Penyayang. Benda yang baik Insyallah Dia akan bantu. Satu hal jugak, aku caye doa yang berterusan dgn rasa yakin dan ikhlas mudah dimakbulkan Allah. Allah tu kuasa paling besar, paling kaya dan yang membenarkan sesuatu itu berlaku ataupun tak..rezki tu Dia yang berikan. Pelik kadang2 ada manusia sombong tak sudi berdoa pada Tuhan. Apa lupa siape yang menjadikan kite agaknye?

2 comments:

~ SueHarriz ~ said...

betul b..sue sokong tunagn skejap je, n trus kawen..x elok mlmbatkan bnde baik.. ehhee..dun worry, masa tunang mmg byk dugaan, bak sue kata smlm la..setan x suke korg dh nak halal..kekeke...

nurarinab said...

betul lah sue..mmg dugaan..b mmg xnak lame2..xsuke b mcm ni.takut nanti x jadi plak. so better kawen cpt2kn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails