Skip to main content

Hati & Keyakinan

Bile org tanye aku ready ke tak nk kawen, serius aku tak tau pe jwpn die. Ade ukuran yg tentukn kite ready ke tak untuk alam tu ke?? Aku kadang2 terdetik juga, mgkn ptt tunggu kewangan yg lebih stabil baru lah bole membina hdp baru tp ade org ckp, rezki tu tuhan lipatkan bile da brkeluarga. Aku setuju. Kite dok pikir2 mn nk tanggung diri, mane nk tanggung ank org. Tapi rezki tu kan Allah punye urusan. Kalo Tuhan kata rezki kite byk ni, byk ni lah.. kadang2 bile bekerja, gaji yg kite dpt akhir bulan, bkn sumenye rezki kite. Aku penah terbaca dalam satu artikel, die kate sebenarnye makanan yang masuk perut tu je dikire bahagian kite. Yang lain tu ada bahagian org lain cuma kite tak tau.

Then bile org ckp lg, betul ke da nk kawen taun dpn? kejapnye tunang.. tak sabar sgt ke nk kawen?? Aihhh..melebihlah tu..Aah..aku tak sabar nk kawen. So??!! pada aku bkn ape, zaman bercintan cintun ni sbnrnya membanyakkn dosa aje. yang halal tu ade, nape nk mghalalkan yg haramkan? Memang kawen susah. Banyak da aku dengar. Aku sure tu tp tak kawen pun susah jugak..mase kat akhirat nanti. Kurang2 kalo da kawen, sume benda halal untuk suami istri..Aku dr awal2 kapel dgn Cheng, da ajk die kawen da. Aku rasa cukuplah pengalaman bercinta sebelum2 ni, bagai nak rak bercinta tp las2 tak jadi ape. Hati yg sakit. Bertunang ni pun aku rs da byk da dugaan die. Mcm ape yg Sue ckp, syaitan nak halang kite dr melakukan bnda yg halal.

Seriuslah..banyak betul dugaan bertunang ni. Kadang2 rasa nak lari jauh2 tp bnda tu tak menghilangkan masalah pn. Hati cpt je gundah gulana. benda2 kecik ni bole jadi besar. Syukurlah aku dengan Cheng bukan jenis yang marah menjerit. Kalo marah, kitorg senyap je. Syukur jugak aku dgn Cheng jauh, at least bile mrh xlah nmpk muke yg masam tu. Kasi hati kool sket. Sbb bile marah, kite akn rs kite sorg je betul. Ape yg die ckp semua salah. bile da kool sket, baru bole pikir n nmpk salah kite kt mn. then bncglah same2 ape yg td tak puas hati. Malam2 sebelum tido, mntk maaf setiap hari supaya tak smpn dalam hati.

Setiap hari aku doa Tuhan permudahkan jalan untuk aku dan cik abang membina masjid n aku percaya Allah Maha Pengasih & Penyayang. Benda yang baik Insyallah Dia akan bantu. Satu hal jugak, aku caye doa yang berterusan dgn rasa yakin dan ikhlas mudah dimakbulkan Allah. Allah tu kuasa paling besar, paling kaya dan yang membenarkan sesuatu itu berlaku ataupun tak..rezki tu Dia yang berikan. Pelik kadang2 ada manusia sombong tak sudi berdoa pada Tuhan. Apa lupa siape yang menjadikan kite agaknye?

Comments

~ SueHarriz ~ said…
betul b..sue sokong tunagn skejap je, n trus kawen..x elok mlmbatkan bnde baik.. ehhee..dun worry, masa tunang mmg byk dugaan, bak sue kata smlm la..setan x suke korg dh nak halal..kekeke...
nurarinab said…
betul lah sue..mmg dugaan..b mmg xnak lame2..xsuke b mcm ni.takut nanti x jadi plak. so better kawen cpt2kn

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…