C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, December 1, 2009

Raya Haji tahun ini

Raya haji kali ni aku tak balik johor..First time raya haji aku tak balik johor..Sobbbbbbbbbbb..Ibu datang KL, ayah pegi CH. So akhirnya aku decide utk ke Melaka, beraya bersama tunangan sinri. Hari Jumaat tu, aku da beli tiket bas. Tiket ke AG pukul 1030 pagi. Nak amik pukul 830 takut mata ni tak bukak lg time tu. Karang pegi pudu dgn bau yg harum, aku taknak amik risk. Sampai pudu, ingtkan umat2 da kurg..maklumlah pagi raya tp rupenye sangkaan salah. Seramai2 umat dalam tu. Sume tgh mkn tahu bakar..hahaha..mestilah tunggu bas. Adohhh, aku da start nak muntah, udara terasa penuh dgn CO2 dan CO aje. kepala nk pitam, jgn aku tumbang sudah. Aku gi kedai yg berhampiran. beli air mineral sebotol n buah mangga potong. aku mkn sepotong..em, sedap..sedar2 da abes seplastik. Aku tgk jam. pukul 1015. Baik aku pegi tgk bas. takut trlps.


Sampai bawah, bas ade 2 bijik je. aku tgk no plat bas. takde lg bas aku. tibe2 kat blkg aku nmpk bas aku tp mslhnye da penuh..erk???aku hairan..mcm mn bole penuh. die baru sampai tp da penuh. Aku da gelabah. Nasib pakcik bas kata ade bas lain kat belkg. Aku dudok kat bawah tu dgn asap2 bas. hilang da bau perfume Bvlgari aku. tinggal asap bas je..cehhh..Kul 11 aku nmpk bas. Die kate nk gi AG. aku naik. rebut tmpt dudok cpt2 sbb rmai umat lain nk naik jugak. Nasib cpt sbb ade umat yg tak dpt naik. Rupenye ade pakcik bas buat taik jual tiket bas sinri. Org yg beli kat kaunter tak dapat naik. Pakcik..pakcik..berdosa tau!


Aku tunggu bas jalan. pukul 1130 baru gerak. "Macam haram je bas ni" kata aku dlm hati. tak bole ckp kuat2 sbb seat aku dgn driver dkt. buat die suro aku trn nanti..naya jer. saja aku pilih yg dpn2 sbb nnt nk turun senang. Dalam bas aku lyn tido sbb malas nk borak dgn org sebelah. Adalah aku borak sepatah dua dgn die. Nampak mcm pemuda kampung yg berhemah. tapi aku tak brminat nk dgr ceramah psl aym die da brtelur kat kmpg. Baik aku tido je.


Sampai kmpg tunangan, die amik. teman die round2 bndr. carik air botol n carik barang aku. aku lupe nak bawak so aku paksa tunangan carik. tp ry haji. kat situ bknnye ade shoping complex. So kdai2 sume tak bukak. Adehhh..masalah besor yop!Last2 da penat pusing, balik ke kmpg halaman jmpe dgn famili2 die plak. Takdelah aku segan sgt sbb da jmpe before ni. Buat mcm kampg sinrik gitu. Tolong pape yg patut. Ptg ni ade kenduri. Malam nk anta Along (abg tunangn) kawen. Ala2 busy gitu.


Kenduri lancar. Aku lmbt keluar dr bilik sbb ms nk mandi, smpt mengumpat dgn adek n ipah dlm bilik..tak senonoh tol. kena kuar sbb mak tunangan da bising suro kuar jmpe sedara mara. abes kenduri, siap2 nk anta along. along da mcm lembu nk brnk, tak keruan seharian. muke resah gelisah. Sampai rumah pgntn perempuan, majlis sepatut mula lps Isya'. tapi saksi sesat. So dtg lmbt. Akhirnye along selamat diijab kabul pukul 11mlm..makan2 n kitorg gerak blk pukul 1230.





Penat tak penat sgtlah tp spnjg dlm kete aku tido. tak temankan tunangan drive sampai die da nak eksiden, baru aku sedar.. tak senonoh kitorg ni. nsb da nk smpi rmh mase tu. sampai rumah aku terus tido. cik tunangan gagah, tak terus tido. ada hati nk tgk tv. las2 depan tv tdo tertonggeng. takpe b, walaupun tertonggeng2 awk tido, saya tetap chenta sama kamu *wink*wink*


Untuk Along n Ayu, semoga brkekalan sampai ke syurga..Amin... :)


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails