Skip to main content

Raya Haji tahun ini

Raya haji kali ni aku tak balik johor..First time raya haji aku tak balik johor..Sobbbbbbbbbbb..Ibu datang KL, ayah pegi CH. So akhirnya aku decide utk ke Melaka, beraya bersama tunangan sinri. Hari Jumaat tu, aku da beli tiket bas. Tiket ke AG pukul 1030 pagi. Nak amik pukul 830 takut mata ni tak bukak lg time tu. Karang pegi pudu dgn bau yg harum, aku taknak amik risk. Sampai pudu, ingtkan umat2 da kurg..maklumlah pagi raya tp rupenye sangkaan salah. Seramai2 umat dalam tu. Sume tgh mkn tahu bakar..hahaha..mestilah tunggu bas. Adohhh, aku da start nak muntah, udara terasa penuh dgn CO2 dan CO aje. kepala nk pitam, jgn aku tumbang sudah. Aku gi kedai yg berhampiran. beli air mineral sebotol n buah mangga potong. aku mkn sepotong..em, sedap..sedar2 da abes seplastik. Aku tgk jam. pukul 1015. Baik aku pegi tgk bas. takut trlps.


Sampai bawah, bas ade 2 bijik je. aku tgk no plat bas. takde lg bas aku. tibe2 kat blkg aku nmpk bas aku tp mslhnye da penuh..erk???aku hairan..mcm mn bole penuh. die baru sampai tp da penuh. Aku da gelabah. Nasib pakcik bas kata ade bas lain kat belkg. Aku dudok kat bawah tu dgn asap2 bas. hilang da bau perfume Bvlgari aku. tinggal asap bas je..cehhh..Kul 11 aku nmpk bas. Die kate nk gi AG. aku naik. rebut tmpt dudok cpt2 sbb rmai umat lain nk naik jugak. Nasib cpt sbb ade umat yg tak dpt naik. Rupenye ade pakcik bas buat taik jual tiket bas sinri. Org yg beli kat kaunter tak dapat naik. Pakcik..pakcik..berdosa tau!


Aku tunggu bas jalan. pukul 1130 baru gerak. "Macam haram je bas ni" kata aku dlm hati. tak bole ckp kuat2 sbb seat aku dgn driver dkt. buat die suro aku trn nanti..naya jer. saja aku pilih yg dpn2 sbb nnt nk turun senang. Dalam bas aku lyn tido sbb malas nk borak dgn org sebelah. Adalah aku borak sepatah dua dgn die. Nampak mcm pemuda kampung yg berhemah. tapi aku tak brminat nk dgr ceramah psl aym die da brtelur kat kmpg. Baik aku tido je.


Sampai kmpg tunangan, die amik. teman die round2 bndr. carik air botol n carik barang aku. aku lupe nak bawak so aku paksa tunangan carik. tp ry haji. kat situ bknnye ade shoping complex. So kdai2 sume tak bukak. Adehhh..masalah besor yop!Last2 da penat pusing, balik ke kmpg halaman jmpe dgn famili2 die plak. Takdelah aku segan sgt sbb da jmpe before ni. Buat mcm kampg sinrik gitu. Tolong pape yg patut. Ptg ni ade kenduri. Malam nk anta Along (abg tunangn) kawen. Ala2 busy gitu.


Kenduri lancar. Aku lmbt keluar dr bilik sbb ms nk mandi, smpt mengumpat dgn adek n ipah dlm bilik..tak senonoh tol. kena kuar sbb mak tunangan da bising suro kuar jmpe sedara mara. abes kenduri, siap2 nk anta along. along da mcm lembu nk brnk, tak keruan seharian. muke resah gelisah. Sampai rumah pgntn perempuan, majlis sepatut mula lps Isya'. tapi saksi sesat. So dtg lmbt. Akhirnye along selamat diijab kabul pukul 11mlm..makan2 n kitorg gerak blk pukul 1230.





Penat tak penat sgtlah tp spnjg dlm kete aku tido. tak temankan tunangan drive sampai die da nak eksiden, baru aku sedar.. tak senonoh kitorg ni. nsb da nk smpi rmh mase tu. sampai rumah aku terus tido. cik tunangan gagah, tak terus tido. ada hati nk tgk tv. las2 depan tv tdo tertonggeng. takpe b, walaupun tertonggeng2 awk tido, saya tetap chenta sama kamu *wink*wink*


Untuk Along n Ayu, semoga brkekalan sampai ke syurga..Amin... :)


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…