Skip to main content

Tips menguruskan badan..wow!!!!


Arini Ely, Ana n Fea dtg rmh. Fea ade smnr dkt UM so sggh lah rumah n aku pn smbl tu nak pass hairband utk die tnjk pd kawan2 diorg nnt.

Ana: Arina sangat kurus. Da macam orang lain plak.
Aku: Yer ke Ana?? Da x bole nak naik plak Ana...
Ana: Takpelah Arina..da ok tu..

Haa..ini adalah komen2 yang akan aku terima drpd kawan2 yg da lama amat aku tak jumpe. Aku da kurus. Mana taknye dr brt aku hampir2 60kg skrg da tggl 49kg. Hehe.. Neway Ana, arina take dat as compliment yer :) Tq. Ade gak die tanye, aku kurus sbb clas menari yang aku masuk kt gym tu ke. Well, klas tu mcm antara penyumbang jugaklah. Da 2 taun aku join clas tu. Dulu aku ade gak joging n brt mmg trn tp mmg sush sgt nk trn. dalam 2bulan tu trnlah 3-4 kilo tapi mcm biasalah, pastu malas so berat akn naik lg. Huuu..Ini sbb kdr metabolisme aku low amat2. So, ini tips yg aku nak bg utk sape2 yg nk turunkan brt bdn. Just utk share sumting yang aku dpt tau during penurunan brt bdn aku.

1. Kenal pasti penyebab kegemukan kita. Macam aku sbb aku byk mkn. Mkn nasi smpi 3kali sehari n sgt byk. Ade certain org sbb suke mkn coklat n bnda2 mns n ade yg sbb air. minum air dlm kuantiti yg byk amat. so knl pasti bnda2 mcm tulah. n mkn bnda yg kite suke ni sgt addictive. nak kurgkn bnda2 ni mmg susah. tp kite kn kuat smgt. bkn x bole mkn tp jus kurgkn. macam aku kurgkn mkn nasi kepada sekali sehari n half dr portion biasa. Mule2 perut mmg lapar tp after a week, perut akn mule phm n after a mnth, bile mkn byk perut akn jd senak sbb die da biasa mkn sket.

2. n then mkn ikut jenis darah. Macam aku bdn sng naik sbb nasi n susu n daging. Kalo aku amik bnda2 ni berlebihan, so badan memang mcm kena pam. Kalo korang penah dgr mmg ade yg org ckp mkn kena ikut drh. Mcm aku drh B, so mmg ptt kurg kekacang, daging n susu. Bnda2 ni mmg sng menaikkn brt bdn aku. So aku kurgkan mkn bnda2 ni. Untuk lbh info klik 'sini'.

3. Kadang2 kite pelikkn, nape ade org mkn byk tp bdn die kurus je tp ade org mkn sket tp cpt je die naik. Ini sbb kdr metabolisme kite yg berbeza2. Mcm saya adlah kategori yg ke2. Mkn sket je da naik da. So pe aku buat, aku g gym utk tgktkn kadar metabolisme bdn aku. So skrg brt aku da x naik mndadak mcm dulu kalo mkn lebih sket. So exercise yg constant akan membantu kite kawal metabolisme kite.

4. Yang ini mungkin da slalu dgr, EXERCISE. yer, mmg payah nak mula. Tapi bile kite ckp exercise, org akn ingt joging. Oooo.. aku sangat x suke joging. rasa mcm nak meraung kalo kena jogong tp sbnrnye joging akan maintain kan stamina kite. Even kalo ke gym, lari ats treadmil tu adalah satu kemestian. Untuk org lain yg mcm saya x suke joging, carilah sesuatu sport yang korg suka. mcm futsal, bola jaring, badminton n mcm2 lagi. kalo ade duit lebih joinlah gym. selain dr kite bole gune peralatan2 yg lengkap, kite jgk bole join2 cls yg disediakn. mcm kt gym aku ade yoga, taichi, cls menari, cls angkt brt, clas ala2 boxing n byk lg. Pergi seminggu 3kali sejam utk every session pn da ok. kalo joging sejam mmg terasa tp kalo kite join bnda2 ni xlah terasa sgt.

5. Tips yg ke5 ni paling senang bunyinya, PERLU BERSABAR & TEKAD. kadang2 da 2 bulan msk gym brt x trun2 so da gv up. Pd ms aku mula2 msk gym, lps 2bulan, brt sy naik 2kilo..mmglah devastated tp trainer sy ckp itu adelah kerana lemak mule berkurg n muscle da start membntuk. So kalo lemak yg hilang tu sket, n muscle naik byk brt mmg akn brtmbh. tp aku x gv up sbb aku da mule nmpk muscle2 tu :) so aritu ms g tmbg brt yg accurate tu, lmk yang perlu diturnkn tggl 2kilo sj :) :) n gain muscle lbh sket.

rasanye itulah tips2 yang bole aku bagi. Nmpk mcm senang tp pecayalah, nk mula mmg susah tp bile da lame2 Insyallah bole. Jgn give up cpt sgt. Kalo tgk biggestloser tu rs mcm seronok n mcm senangkan. tp kalo tak kuat smgt, xkan menjadi jugak. So good luck pd sape2 yg nk turunkn brt bdn. Keazaman itu penting!!!

Comments

moon said…
hoho best2 entry arina. kte mmg na turunkan berat bdn. na turun 5 kilo. huhu skang da mule mkn nasik skali seari. tp mkn nasik sparuh jugak. cume mlm kte mkn roti 2 keping n buah. ok ta tu arina? pas tu kte exercise gak, lompat2 tali skipping dlm 20 min seari ngn sit up hehehehe
fanadz said…
hehe.tenkiu2.tgh try nk trnkan berat jgk.huhu.br start kurangkan makan..joging br nk mula blk..
nurarinab said…
hehehe..bgs moon..kurgkn mkn nasi n bykkn mkn buah2an sbb selain byk vitamin,buah mcm epal hijau n tembikai byk air. guava pn sgt bgs utk diet..make sure sit up n skipping tu btul2 kuarkn peluh k sbb kite nak penat tu yg pntg. sbnrnye bile moon start penat, ms tu kadar metabolisme tinggi n cpt nk bkr lemak.tu yg slalu kalo org traing die akn seluruh lari dulu dlm 5 minit then br start game sbb bile jntg mule pam laju, bdn akn cpt bkr lemak.join lah bola jaring or futsal kt sane moon :)

to faranad, bgslah..tp instead of joging,try jgn jalan laju sbb jaln laju lg bgs dr joging..lg cpt lemak trbakar :)
Riena said…
banyak jug awak turunkan berat badan kan? kita nama pon sama.. darah pon sama jugaa? eheheheh
nurarinab said…
hehe..rina darah B jugak eh?wah..da mcm kembar gitukan :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…