Skip to main content

Ini kisah cikgu Arina yang garang


Hari ni masuk kelas mcm biasa. Budak2 arini xtra nakal. Ming lepas satu kelas da kena fire bile aku tgk diorg mcm da ala2 nk pijak atas bahu aku ni. Melampau ini budak2. Yer, sebagai seorang tutor yang amat dikenali ke'sporting'an dan kegarangannya, aku pn mestilah nk tnjk sket tatu belang yang aku simpan bwh pakaian aku ni kan..ooopss..terlebih sudah..

Mula2 dua orang buat bising. Aku sound skali diorang pun trus tuka mood jadi series. Aku da ala2 tak best jgklahkan bile diorg ni tibe2 menyepikan diri. tapi aku buat bodo. pot pet seminit dua then smbg ngaja. Pas aku xplain segala yang ptt, aku smbg suro diorg jawab kat depan (mmg biasa kelas aku, student2 yg tulis jawapan..br tau keje siap ke x)

Bile aku cek jawapan satu2, aku tgk ade 1 budak jwpn die pelik..huhhh?? ajaib ni. aku tanya kenapa jawapan die mcm ni..pelik aje ni..die kate "Entah..saya pn tak paham mcm mn nak buat". Wahhh..mmg pantang besar lah org jawab mcm tu kat cikgu Arina ni..So dgn segeranya, aku keluarkan machine gun aku n aku fire satu kelas. Aku cakap mcm ni je,

"Saya da cakap awal2, jgn mls2. keje ni keje awak. Tugas saya cume menerangkan je. Saya da blaja bertaun2 bnda ni, tp ilmu ni baru utk awk. Kalo awk xnak blaja, saya x rugi ape2 sbb gaji sy ckup bulan akn msk jugak. awak da xde kwn2 nk ditanya ke?". sume da diam. Pastu aku sambung lg. "Awak xnak blaja betol2, awak ckp dgn saya kalo x lulus asasi ni awk nk keje ape? Katakanlah awak bole dpt gaji 2k, awak rasa besar sgt ke?"

sume tercengang. diam tak berjawab. saja aku nak kasi diorang berfikir. kasi nampak sket realiti hidup kat dunia luar. Selama ni mak bapak tanggung. dapat duit poket kerajaan bg. rumah, kete, bil sume takde nak pikir nak bayar. So sebagai cikgu matematik, aku bagi contoh Math plg senang n logik. aku cakap mcm ni,

"Okey, katakanlah gaji awak RM2000. Awak nk dok kl, sewa rmh dkt KL ni, kalo flat pn da RM700, awak mesti nak pakai kereta kan? So brape awk byr kete awk mnthly? paling senang amik kancil pun awk da kena bayar RM450. So dok rumah kn byr bil letrik n air, katakanlah RM100, bil tepon RM200. Cube kire skrg brape da abes?".

Sume diam buat calculation "RM1450 kak!" sorang budak jawab. "Ok. brape baki gaji awk?" diorg pn jawab smbl brlumba2, "RM550 kak!!". "kete awak pakai minyak x?" aku tanye. Sume jawab ya. tibe2 sorang budak cakap, "duit rokok kak!!!". pandai plak die mnjawab kan..So aku suro diorg berpikir. Kalo skrg diorg rasa 2k tu besar, sebenarnye x besar mana pun. Abes clas sume mcm berkobar nak study sungguh tp aku tau tu hangat2 tahi ayam je.

Masa aku nak kuar klas, ade sorang budak ckp, "akak ni garanglah". aku senyum n jawab, "kalo awak ni bkn anak murid saya, just kutu2 lepak tepi jalan, awak rasa akak gtau awk sume benda ni x?". korang rasa ape dak tu jawab??

p/s: tak pasal2 anak murid aku sume semangat kuar kelas nak jadi cikgu mcm aku jugak..ceh sabar jelah..

Comments

cik tim said…
uhuhu.. budak2 ni mmg ngada2 bile kite baik eh. mmg nk kna marah jugak la dorg ni :)
RoZiA aHmAd said…
mmg betul2 garang cikgu arina ni tapi tulah tugas seorang pendidik. kena hadap pelbagai ragam student...chaiyok !!!!!
nurarinab said…
hahaha..tau xpe..tamo dgr ckp diorg ni..kite baik mcm tulah diorg nk start pijak kepala
Portdy said…
garang garang sayang
uncle abu said…
bile nk rekomen student ko kt aku??
nurarinab said…
hehehe..bile ms plak nk rekomenkan studen kt ko eh uncle abu :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…