Skip to main content

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pkai teh serbuk dlm uncang ni utk scrub muke. Pas buat air teh, amik uncang tu, basuh sket. Bukak uncang tu n serbuk die tu korang amik. sapu kat tangan n genyeh ke seluruh muke. Kalo nuka korang yang jenis berjerawat batu, jgn genyeh kuat2 k..takut luka nanti. Buat kat tempat yang tak akn menyebabkan damage di muka. Then pas abes genyeh2 kat muka, basuhlah mcm biasa. Korang akn rasa efek die after cuci tu. Muke rs lembut sangat.

3. Selain tu, uncang ni korang bole guna utk stim muka. Amik uncang teh baru, rendam dalam air panas. Campurkan dengan kayu manis, bunga cengkih n rempah2 yg korang rasa nak tambah tapi jgn tambah lada hitam dan putih. kayu manis n cengkih tu da ckup da sbnrnye. Bagusnya kalo korang rendam sume benda2 tu dalam besen yang besar sket sbb korang nak letak muka kat atas bekas tu. Then amik tuala mandi, letak muke atas bekas tu. pastu tutup kepala dengan tuala tu supaya wap2 stim tak kuar dr tepi. Kasi posisi muka sama dengan bekas supaya wap2 air berempah kena pada seluruh bahagian muka. Biarkan muka kena stim selama 5-10 minit. Kalo tak tahan panasnya, bole buat selang seminit or dua minit.



So try lah petua2 ni. Insyallah akan nampak kesannya. teh melembapkan kulit muke kite sbb dia antara bahan yang kaya anti-oksidan. Nanti lain kali kita kongsi tips lain lg eh.

Comments

ijad said…
info yang menarik...
Portdy said…
thanx 4 sharing,
nanti nak bg tau mybetterhalf hehehehe
cik EPAL said…
petua yang bagus :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…