Skip to main content

Phang Nga Bay trip

So nak update pasal trip ke Phuket lg. (mesti da ala2 menyesal klik sini kan..haha) Tapi tak kisahlah, just nak share citer kot2 ada yang berhajat ke sana. So d nex day pas tiba dari KL, kitorang buat trip ke Phang Nga bay. Aku yang request trip ni dr en suami. Sbb nk tgk James Bond Island. Nak tau lah nape nama die James Bond.

menunggu tourist guide dgn sabar..hehe

Trip ni start pukul 830. Pukul 7 orang tu da amik di hotel. So dengan bengkak2 mata kitorang pn berangkat ke jeti. Naik feri. Satu trip dalam 20 orang. Ada mcm bangsa dalam tu. Korean, Omputih paling ramai n dari India pn ada. Ada 4 pulau sume skali tp pecaya tak pecaya, satu hape pulau pn aku x ingt.. hahaha. most xtvt die adalah 'canoeing'. haaa..start lah gelabah kan. Aku awal2 menyerahkan tugas mendayung pada en suami.hehehe. tapi tekaan silap, sbb ada orang yang tolong kayuhkan. Yelah, kalo da terkial mendayung tak plak nanti da amik masa sehari suntuk dayung kat situ je tak gerak2.

gmbr atas: feri kitorang
gmbr bwh: perahu2 angin suda dilepaskan!berkayaklah!

So first pulau die pergi tu ada gua. gua tu dalamnye ada kristal. lps gua kristal tu ada mcm satu kolam, air cetek tp org yang guide kitorang tu kata, "walaupun takungan tu dkt dlm pulau n di tgh lautan,dlm ms 2jam,air tu akn surut sampai kering". Huh,mmg ajaib..tp nnt die akn ada air blk cume setiap ari die mcm tu lah.gmbr atas: model budget ayu bergmbr
gmbr bwh: berkayak sekeliling pulau


Pas bersnorkeling, kitorang mkn lunch. Lunch disediakan atas feri. Memang sedap n jgn risau, lauk2nye halal. Masa lunch ni die bawak feri slow2 supaya bole menikmati pemandangan laut n pulau2 batu kapur kat situ. best lah kan..bkn slalu dpt bt mcm tu. pas lunch ni, kitorang kayak lagi skali tp kali ni kat pulau lain n kitorang dikayak sekeliling pulau2 tu. Agak bestlah berkayak ni sbb die mcm sgt stabil n mnybbkn rs dkt sgt dgn tmpt2 tu. Masa nilah die bwk kitorg pi James Bond Island. die kate bntk pulau tu mcm muka James Bond yg 2nd. tahlah..x nmpk plak. Berkayak dlm 40minit n pas berkayak die bwk g satu pulau utk jalan2. kat cni adalah kdai2 yg jual sovenir tp sgt mhl n makcik2 tu sgt memaksa smpi menarik2 lengan. Kalo org x beli die mrh. truk betul!

gmbr atas: Itulah James Bond (pasti korang pn trtanya2 mcm aku nape nama die James Bond Island)
gmbr tengah: Inilah pulau yg mmpunyai2 peniaga2 memaksa..mencik!
gmbr bawa: gua di pulau memaksa

pastu barulah die bwk g pulau lain utk mandi manda. utk ke pulau ni kitorang kena berkayak sinri or berenang. Kitorang decide utk berkayak. Saja2 nak try. susah gak rupanya berkayak ni rupanya. tp en suami dpt mengayak dgn maju jayanya :) Dalam 40minit pastu selesailah trip nye. Itu pn abes trip kul5 ptg. Walaupun xtvt x lama tp distance dr 1 tmpt ke 1 tmpt tu agk jauh. Nilah trip 1800baht kitorang. Agak mahal tp rs mcm berbaloi. Makan pn disediakan. n at least satu hari tu masa penuh terluang. sepanjang kitorang kat phuket tu mmg sntiasa full dgn xtvt. so nanti pasni citer tour around phuket plak k. Have a nice day kawan2!

konon2 berjaya berkayak!hooray!!!


Comments

aCik GeE cHoMeY said…
seronok btol la honeymoon awak..pic2 pon lawa....nie boleh mintak tolong nie...amik gmbr kiter la untuk nak buat pre wedding boleh kah....:-)
nurarinab said…
uishhh..bsr tgjwb tu :)
dilaOHdila said…
salam cik nab
tak puas kak dod dok baca perjalanan hangpa ni, best nya. tengok batu2 tu terasa syahdu. begitu indah ciptaan tuhan.....
nurarinab said…
betullah kak dila..indah sggh ciptaan tuhan :)
nurarinab said…
betullah kak dila..indah sggh ciptaan tuhan :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…