Skip to main content

Check Up Baby & Insiden Yang Terjadi

Semalam, lepas siap2 tanda krtas. aku decide untuk ke hospital. Aku risau if sumting yang tak baik jadi. Aku pergi satu hospital dkt2 dgn rumah sbb aku tak tau mana nak cari klinik ibu ngandung kat KL ni.

Aku drive kete mcm biasa. Hospital ni aku da penah pegi dgn encik suami masa nak cnfrmkn pregnancy aku aritu. Staff2 kat cni sgt frenly. Doctor yang attend aku masa tu pn sgt frenly. Kawasan hospital ni dekat housing area. So tak lah sesak sgt jalan kat situ. Masa dekat lampu isyarat simpang empat, aku nak belok ke kanan bile lampu isyarat da hijau tapi tiba2 aku nmpk motor yang laju dari arah bertentangan. Dalam hati aku cakap, "Agaknya motor ni nak langgar lampu merah ke?". Aku mula gerakkan kete dgn perlahan n bile aku nmpk mmg motor tu xde sign nak stop, aku tekan brek. Aku ckp, "sah budak ni nk lggr lampu". aku hon kete banyak kali dgn hrpn die notis aku kat situ. Tapi die pn main redah je lampu merah tu dgn laju nye n aku pn tau die akn langgar kete aku kat situ.

bumper da hilang kena langgar dek motor..laju x laju budak ni bawak

Yup. Aku xciden. Masa tu aku rasa geram dan nk marah. Napelah nyusahkan aku dgn bnda2 mcm tu. Aku nmpk dr dlm kete yang bumper kete da tanggal. Aduh..Bile aku kuar nak marah budak tu, aku tgk kaki die da menjejes dgn darah. Kaki die da berlubang luka. Serius aku ngeri sbb aku nmpk tulang kaki die.

Aku cakap budak tu, "Awak ni dik nak laju2 langgar lampu merah nak gi mn?". Siap ada sorang uncle India ni marah budak tu sbb die mmg terang2an langgar lampu merah. Budak tu da terdiam. Masa tu da depan hospital yang aku nak pergi tu. Aku yang tak sampai hati tgk bdk tu da jalan terdengkot2 ajak die pegi hospital. Mule die menolak jugak sbb die kate die bole bwk motor lg. huishhhh kaki da berlubang, ada hati nak buat motor. Paling2 mesti kena 10 jahitan punye.

Smpi hospital tu, doc ckp kalo buat jahit kt situ mest kena 500. Mak aihhh..dahlah salah die, kete aku pn aku rs budak tu blm tntu nk bayar (die mcm budak baru pas abes skola). So aku ckp kt budak tu biar aku bwk die g hosp kerajaan. Tapi budak yg da ala2 takut ni kate takpe. die da kol kawan die n nnt die gi sinri. So aku mntk nurse kat sana bersihkan luka die. Smntr luke die dibrshkn, aku g bt scan bby.

tak nmpk pape pn..jus rahim je da menebal..baby main sorok2 dgn mummy eh?? (ni gmbr copy dr internet tp mcm ginilah scan aku gak)

Aku risau sbb pinggang belah kiri sakit lg. mcm ade org cucuk2 dgn pisau. Aku takut pregnant luar rahim. Tapi bile doc buat scan, x nmpk ape. Cume rahim je menebal. Doc kate awl sgt utk nmpk baby. Die mntk dtg lg 3minggu. Die kate normal kuar spotting coklat tu. sbb die br nk implantation. Cume psl skt2 tu aku pn x sure mcm mn. Doc pn xde ckp pape psl tu.

So pas jmpe doc, aku jmpe bdk tu. die kate mak die akn dtg situ. so die mntk aku deal ngn mak die je. Aku anta kete gi wshop dulu. Bile mak die smpi nnt just bwk diorg gi wshop je. So smpi wshop mak die pn mntk maap psl anak die (nsb die mntk maap..hehehe). Bapak die bayarkn bil aku. So, aku tunggu kete siap smpi kul 630 ptg..Adehh..letih x letih dok kat wshop tu. Nsb ada tv. trgelak2 aku tgk Aku milikmu kat tv3.

Aku harap baby dlm prut tu ok lah. Tak trkejut or pape. Kalau still x ok, aku akn g buat cek up dgn mr hubby wknd ni..Sian mr hubby da risau smcm..Takpe b, wknd ni kite jmpe eh syg ;)

Comments

aCik GeE cHoMeY said…
er...nasib baik awak x de ape2 arina...n parents budak 2 x salah kan awak....
jaga kesihatan k..:-)
nurarinab said…
tulah gee..nsb xde pape..mmg sah2 ank die slh.org kat hosp sume nmpk siap tanya2 pe jd ms arina kt hosp tu..
Reen said…
arina.. sonok kn tgk dia dlm monitor tuh.. reen tetiap kali scan sayu jek.. cm nak peluk baby tp blom masenye lg.. hihi
nurarinab said…
mestilah..anak kite..rasa x sabar nk tgk die mmbesar dlm prut ni :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…