Skip to main content

D tour to Phuket Island

So kali ni nak update pasal zoo kat phuket. Hari ke3 di Phuket, kitorang buat Phuket tour. Bayaran adalah kepada pemandu teksi. Kalo tak silap masa ni kitorang book 5hours and bayar 1500baht = RM150. Kalo misal kata tak cukup, bole bayar je pada driver untuk tmbh brape jam yang kita nak.

So, plan aku nak main ATV, pegi Phuket zoo n elephant trekking. So bile bgtau driver mcm tu die pn bawak pegi satu tmpt ni. Tak ingt pe name die tp mcm kat situ ade sume xtvt. Jungle trekking bole, nk main senapang bole, monkey show ade, ATV ride tu pn ade tp sume tu pn kn byr lain2. So aku decide utk buat elephant ride kat situ. Agak mahal juga. Dalam setengah jam bayar 800baht per head (RM80). tapi bile da naik tu, rs berbaloi sbb kesian kat gajah tu nk ngangkut kitorg. Gajah tu msk dlm hutan n plg takut bile die trun bukit..OOOO NGERI GILER k. kat situ jus buat bnda tu je sbb x sbr nk g zoo die.
So x naiklah ATV. hampa jugaklah :( then pegi zoo, perjalanan ke zoo dlm 15mnt dr tmpt td. zoo die bayar 500baht per head (RM50). Rasa mcm mmg mcm tu kot. zoo ni kalo pelancong yg nk msk mmg mhl sket. tp yg aku tgk zoo die best dr kite sbb...ade 3 show dlm zoo tu. Monkey show, Crocodile show n Elephant show n x perlu bayar pn tgk show2 ni.


Lagi satu korang mmg xkan trlepas pn show2 ni sbb die mcm berturut. Satu show dlm 45minit. die mcm ni..

Monkey show:
9.30am,12.30pm,3.30pm

Crocodile show:
10.30am,1.30pm,4.30pm

Elephant show:
11.30am,2.30pm,5.30pm

So mmg dptlah tgk sume show kalo korang smpi pkul brape pn. Kalo kat Malaysia sehari ada satu show je. Itu pn nsb2 kalo ada. Tapi tgklah plak bayaran die tu. so mmg ptt lah show2 tu dibuat. Paling teruja tgk Crocodile show n elephant show. 1st time tgk org cium2 buaya n tgk gajah2 yg sgt comel. Dok dlm zoo je da lbh 3jam.



So kitorang mntk tmbh masa ngn driver tu. Lagi pn driver tu baik sangat!!!Kitorg suro die bwk kitorg gi mkn tmpt murah n halal sbb pas blk zoo prut da menari2. So die bawak satu gerai Islam. mmg makcik yg msk tu pkai tudung n mskn die mmg best. Pas dr tu, aku suro die bwk pegi tgk Buddha die yg plg bsr n stil in progres lg. Saja nk tgk sbb ni mcm antara tmpt yg perlu dilawati.


Buddha tu sgt bsr n trltk di ats bukit. So view dr ats tu sgtlah cntk. Buddha tu da dibina dr tahun 2002 kalo x silap aku n smpi skrg x siap2 lg. So bayanglah brape bsr itu Buddha. Nak naik bukit tu mmg mcm nk gi Cameron tp kat sana xlah sesejuk Cameron. Pas tgk2 Buddha tu, kitorang pi factory outlet yg menjual segala mcm brand baju dgn hrpn dpt baju murah. Tapi hampa sbb hrga sama je mcm kat retail die yg kat shoping complex. Cehhhh kena tipu da..masa tu hari pn da nk mlm. Kitorang brgegas pulang sbb mlm tu nak pi mkn seafood utk cbrate besday En suami.


Kitorang mkn seafood kat kedai Arab. nk jmpe org Thai yg muslim msk susah amat. Ada org2 thai yg kata halal, die separate mskn muslim dgn non-muslim tp msk babi pkai kuali sama..Haihhh..tu bkn kire halal yer..diorg mcm da salah konsep je. So mknlah kat kdai arab ni. Mahal jugak 1900baht = RM190. Ada lobster, ketam, udang, ikan n sotong. Kitorang amik sket sayur jgk. Jgn tak tau, org2 Arab dlm kdai tu tgk kitorang mkn dgn perasaan takjub. Diorg pelik nape kitorang yg badan kecik (keciklah dr diorang tu kan) ni mkn byk. Siap masa en suami nk tmbh lauk, tuan kedai x bagi. hahaha.

Tapi kitorg melantak je buat bodo dgn pndgn sinis diorg. Oklah. Tapi x dptlah rs mskn org Thai sejati. Takpe mission akn diterus kn di Krabi..hehe..mestilah korang pelik nape aku jap citer kt Phuket n kjp kat Krabi. Sbnrnye kitorang dok sana 8hari. 5hari di Phuket n 3hari di Krabi. Sbb tu byk bnda nk citer.hehehe.

neway, terkejut dgr Din Beramboi da takde. Inalillah..Semoga rohnya dicucuri Allah.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…