C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, April 2, 2010

D tour to Phuket Island

So kali ni nak update pasal zoo kat phuket. Hari ke3 di Phuket, kitorang buat Phuket tour. Bayaran adalah kepada pemandu teksi. Kalo tak silap masa ni kitorang book 5hours and bayar 1500baht = RM150. Kalo misal kata tak cukup, bole bayar je pada driver untuk tmbh brape jam yang kita nak.

So, plan aku nak main ATV, pegi Phuket zoo n elephant trekking. So bile bgtau driver mcm tu die pn bawak pegi satu tmpt ni. Tak ingt pe name die tp mcm kat situ ade sume xtvt. Jungle trekking bole, nk main senapang bole, monkey show ade, ATV ride tu pn ade tp sume tu pn kn byr lain2. So aku decide utk buat elephant ride kat situ. Agak mahal juga. Dalam setengah jam bayar 800baht per head (RM80). tapi bile da naik tu, rs berbaloi sbb kesian kat gajah tu nk ngangkut kitorg. Gajah tu msk dlm hutan n plg takut bile die trun bukit..OOOO NGERI GILER k. kat situ jus buat bnda tu je sbb x sbr nk g zoo die.
So x naiklah ATV. hampa jugaklah :( then pegi zoo, perjalanan ke zoo dlm 15mnt dr tmpt td. zoo die bayar 500baht per head (RM50). Rasa mcm mmg mcm tu kot. zoo ni kalo pelancong yg nk msk mmg mhl sket. tp yg aku tgk zoo die best dr kite sbb...ade 3 show dlm zoo tu. Monkey show, Crocodile show n Elephant show n x perlu bayar pn tgk show2 ni.


Lagi satu korang mmg xkan trlepas pn show2 ni sbb die mcm berturut. Satu show dlm 45minit. die mcm ni..

Monkey show:
9.30am,12.30pm,3.30pm

Crocodile show:
10.30am,1.30pm,4.30pm

Elephant show:
11.30am,2.30pm,5.30pm

So mmg dptlah tgk sume show kalo korang smpi pkul brape pn. Kalo kat Malaysia sehari ada satu show je. Itu pn nsb2 kalo ada. Tapi tgklah plak bayaran die tu. so mmg ptt lah show2 tu dibuat. Paling teruja tgk Crocodile show n elephant show. 1st time tgk org cium2 buaya n tgk gajah2 yg sgt comel. Dok dlm zoo je da lbh 3jam.



So kitorang mntk tmbh masa ngn driver tu. Lagi pn driver tu baik sangat!!!Kitorg suro die bwk kitorg gi mkn tmpt murah n halal sbb pas blk zoo prut da menari2. So die bawak satu gerai Islam. mmg makcik yg msk tu pkai tudung n mskn die mmg best. Pas dr tu, aku suro die bwk pegi tgk Buddha die yg plg bsr n stil in progres lg. Saja nk tgk sbb ni mcm antara tmpt yg perlu dilawati.


Buddha tu sgt bsr n trltk di ats bukit. So view dr ats tu sgtlah cntk. Buddha tu da dibina dr tahun 2002 kalo x silap aku n smpi skrg x siap2 lg. So bayanglah brape bsr itu Buddha. Nak naik bukit tu mmg mcm nk gi Cameron tp kat sana xlah sesejuk Cameron. Pas tgk2 Buddha tu, kitorang pi factory outlet yg menjual segala mcm brand baju dgn hrpn dpt baju murah. Tapi hampa sbb hrga sama je mcm kat retail die yg kat shoping complex. Cehhhh kena tipu da..masa tu hari pn da nk mlm. Kitorang brgegas pulang sbb mlm tu nak pi mkn seafood utk cbrate besday En suami.


Kitorang mkn seafood kat kedai Arab. nk jmpe org Thai yg muslim msk susah amat. Ada org2 thai yg kata halal, die separate mskn muslim dgn non-muslim tp msk babi pkai kuali sama..Haihhh..tu bkn kire halal yer..diorg mcm da salah konsep je. So mknlah kat kdai arab ni. Mahal jugak 1900baht = RM190. Ada lobster, ketam, udang, ikan n sotong. Kitorang amik sket sayur jgk. Jgn tak tau, org2 Arab dlm kdai tu tgk kitorang mkn dgn perasaan takjub. Diorg pelik nape kitorang yg badan kecik (keciklah dr diorang tu kan) ni mkn byk. Siap masa en suami nk tmbh lauk, tuan kedai x bagi. hahaha.

Tapi kitorg melantak je buat bodo dgn pndgn sinis diorg. Oklah. Tapi x dptlah rs mskn org Thai sejati. Takpe mission akn diterus kn di Krabi..hehe..mestilah korang pelik nape aku jap citer kt Phuket n kjp kat Krabi. Sbnrnye kitorang dok sana 8hari. 5hari di Phuket n 3hari di Krabi. Sbb tu byk bnda nk citer.hehehe.

neway, terkejut dgr Din Beramboi da takde. Inalillah..Semoga rohnya dicucuri Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails