Skip to main content

Gerabak Khas Untuk Wanita Dalam Komuter


Baca2 berita hari ni, kuar cite pasal komuter nk buat gerabak khas utk wanita shj. (klik sini untuk keterangan lanjut) Pada aku mmg bagus sgt2. Komuter ni pengangkutan wajib aku masa blaja dulu. Pegi mana2 dgn komuter. Nak ke pudu kena naik komuter dulu, ke Mid Valley dgn komuter, kl central pn naik komuter. Mmg pntg sggh komuter masa aku blaja dulu.

Sape yg tahu mcm mn keadaan komuter ms peak hour akn tau azab tak azab dlm tu. Masa org pegi keje, blk keje, lunch n weekend. mmg sesak sgt. Dulu penah gak trpikir time2 kerajaan naikkn hrga minyak sbb nk galakkan org naik pengangkutn awam. Pada aku, before nk suro umat yg ramai2 tu naik pengangkutan awam, tolonglah improve kan dulu servisnya. Cubalah try naik komuter or bus masa2 peak hour. Baru die tau mcm mn keadaannya.

So sambil2 ni, nak lah aku selitkan cite2 psl komuter yg penah aku saksikan masa naik komuter dulu

Ada skali aku naik komuter ni. Masa tu weekend nk blk dr Mid Valley. Mcm biasa tren lmbt n kn tunggu lame. Bile lmbt org yg nk naik pn mkn rmai. So brsesaklah dlm tren tu. Then ade sorg Indian lady ni berdiri, dpn die adelah sorg laki melayu yg mcm da agk tua lah yg sedang dudok. Die merenung breast pompuan tu. Korg bygkn dgn keadaan yg sesak tu, die amik ksmptn mcm tu. Kalo korg ape korg buat? Nak tau ape Indian lady tu buat..haaa..aku plg suke part ni, die jerit kat dlm komuter tu biar sume org tau. Die ckp mcm ni, "You stupid man!!!Why are u staring at my breast??". Semua org pndg lelaki tu n mmg lelaki tu malu yg amat trus die pndg tmpt lain. Nsb x kena blasah je laki tu.

So pada aku, gerabak khas utk wanita ni mmg bgs..Kadang2 aku tgk ade je mamat2 yg buat muke slamber, dudok kat seat khas utk org tua, wanita mengandung n org kupaya tnpa rs besalah pdhl ada pompuan mengandung yg brdiri dlm tren tu. Aku penah jmpa skali org mcm ni n masa tu ade sorg laki ni tegur die. Die ckp mcm ni, "Bang, seat ni khas utk org kurang upaya, signboard die ade kt ats tu n kt sini ade makcik yg tgh mengandung. Bole bg die dok sini x? Saya nmpk abg mcm gagah utk berdiri je". Mamat tu buat muke kerek tp nak xnak bangun sbb kalo x die malu sinri lah kan.

Kurang2 gerabak khas wanita ni bole tolong ramai kaum pompuan mcm kita ni kan especially yg pregnant n makcik2 yg da brumur. Ada ke org yg rasa idea ni kurg bernas? Cume sejauh mana berkesannya benda ni itu yang kita kena tunggu dan lihat.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…