C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, April 29, 2010

Gerabak Khas Untuk Wanita Dalam Komuter


Baca2 berita hari ni, kuar cite pasal komuter nk buat gerabak khas utk wanita shj. (klik sini untuk keterangan lanjut) Pada aku mmg bagus sgt2. Komuter ni pengangkutan wajib aku masa blaja dulu. Pegi mana2 dgn komuter. Nak ke pudu kena naik komuter dulu, ke Mid Valley dgn komuter, kl central pn naik komuter. Mmg pntg sggh komuter masa aku blaja dulu.

Sape yg tahu mcm mn keadaan komuter ms peak hour akn tau azab tak azab dlm tu. Masa org pegi keje, blk keje, lunch n weekend. mmg sesak sgt. Dulu penah gak trpikir time2 kerajaan naikkn hrga minyak sbb nk galakkan org naik pengangkutn awam. Pada aku, before nk suro umat yg ramai2 tu naik pengangkutan awam, tolonglah improve kan dulu servisnya. Cubalah try naik komuter or bus masa2 peak hour. Baru die tau mcm mn keadaannya.

So sambil2 ni, nak lah aku selitkan cite2 psl komuter yg penah aku saksikan masa naik komuter dulu

Ada skali aku naik komuter ni. Masa tu weekend nk blk dr Mid Valley. Mcm biasa tren lmbt n kn tunggu lame. Bile lmbt org yg nk naik pn mkn rmai. So brsesaklah dlm tren tu. Then ade sorg Indian lady ni berdiri, dpn die adelah sorg laki melayu yg mcm da agk tua lah yg sedang dudok. Die merenung breast pompuan tu. Korg bygkn dgn keadaan yg sesak tu, die amik ksmptn mcm tu. Kalo korg ape korg buat? Nak tau ape Indian lady tu buat..haaa..aku plg suke part ni, die jerit kat dlm komuter tu biar sume org tau. Die ckp mcm ni, "You stupid man!!!Why are u staring at my breast??". Semua org pndg lelaki tu n mmg lelaki tu malu yg amat trus die pndg tmpt lain. Nsb x kena blasah je laki tu.

So pada aku, gerabak khas utk wanita ni mmg bgs..Kadang2 aku tgk ade je mamat2 yg buat muke slamber, dudok kat seat khas utk org tua, wanita mengandung n org kupaya tnpa rs besalah pdhl ada pompuan mengandung yg brdiri dlm tren tu. Aku penah jmpa skali org mcm ni n masa tu ade sorg laki ni tegur die. Die ckp mcm ni, "Bang, seat ni khas utk org kurang upaya, signboard die ade kt ats tu n kt sini ade makcik yg tgh mengandung. Bole bg die dok sini x? Saya nmpk abg mcm gagah utk berdiri je". Mamat tu buat muke kerek tp nak xnak bangun sbb kalo x die malu sinri lah kan.

Kurang2 gerabak khas wanita ni bole tolong ramai kaum pompuan mcm kita ni kan especially yg pregnant n makcik2 yg da brumur. Ada ke org yg rasa idea ni kurg bernas? Cume sejauh mana berkesannya benda ni itu yang kita kena tunggu dan lihat.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails