Skip to main content

Sex Punya Hal


Baca tajuk berita sekarang slalu kuar yang pelik2. Lagi2 berita org buang anak n pelajar menengah rendah nak cabul kehormatan kawan sinri. Menengah rendah mksdnya form 1,2 ataupn 3. Kalau dok ingat2 kita masa umur mcm tu, kecik lagi. Ada certain yang tk akil baligh lagi. Kalau aku masa tu mmg kecik sangat. Badan pn mcm budak darj 4 n masa tu dk ingat nak main je. Kalo tgk ada kawan2 yg da pandai kapel2 ni aku rasa mmg mcm diorg da besar sgt. Itu pn da ngumpat2 dgn kwn2 lain (mestilah yg single lg kan) psl membe yg da kapel2 ni. Punyalah masa tu kolot psl kapel2 ni.

Nak sebut perkataan sex pn takut. Kalau mak dengar mmg da kena cili. Penah masa skola rendah ckgu suro isi borang. Borang tu plak bhs inggeris. Tibe2 kat part gender die tulis 'Sex:'. Punya kecoh lah bgtau kat mak bapak borang tu tak senonoh ada tulis pekataan lucah padahal diri sinri bodoh tak tau mksd sex tu sbnrnye sama dgn gender. hahaha.

Tapi tgk budak2 skrg, form1 form2 da pandai nak cabul kawan sinri. Sampai da mengandung sebulan pn budak pompuan tu. Takut tak takut bile dgr. Dahlah budak pompuan ank yatim piatu. Takde org nak bela dia. Masya Allah. pe nak jadi zaman skrg. Bila da jadi mcm tu mula lah org buang ank sana sini. Kerajaan pn nak bina pusat2 utk bela anak2 yg dibuang ni. Korang rasa patut ke tak patut? Penah aku baca dr satu artkel Islamiah ni dia kata, Akhir zaman nanti, anak2 luar nikah ini akan dibela. Mungkinlah kita da sampai zaman tu.

Aku teringat ada sorg kawan aku ni bercerita. Dia bekerja di skola rendah. Ada sorg budak darjah 1 ni ditangkap sbb nak cabul kawan dia. Cikgu tanya kenapa dia nak buat mcm tu n mana dia blaja semua tu. Dia kata hampir setiap malam tgk citer porno dgn bpk die dlm bilik sama2. Bapak die siap ajar sume term2 lucah dlm cite2 porno itu supaya anak die lebih faham n my fren tu ckp mmg bdk tu tau sgt detail. Die bole cite dr A smpi Z ape yg die tgk. Ckgu2 plak yang malu dgr. Apa nak buat? Sape yg salah? Bapak die pikir ape agknya. Anak umur 7 tahun ajar mcm tu.

Aku bukan tak sokong benda ni n bukan juga tak galakkn. Anak yang lahir tak bersalah. Malah kita pun tkde hak untuk pilih kita ni lahr sebagai anak siapa (maka bersyukurlah sekurang2nya kita dlahirkan dalam keluarga Islam yang baik2) tapi aku rasa kesan yang negatifnya akn lebih banyak dari yang positif. Lama2 org tau kalau ngandung ank luar nikah bole anta kat rmh2 perlindungan ni jer. Rasanya itulah tuhan suruh rejam sampai mati kalau ada yang berzina.

Kita yang lalu depan org berzina ni pun kena baling dgn batu n jatuh berdosa kalau tak buat. Might be ada yang kata zalim tapi rasa2nya kalau dilaksanakn, berani lagi tak org nak berzina sesuka hati sampai ank luar nikah ni berleluasa sampai skrg? Kalau nak banding dulu dgn skrg apa bezanya yg menyebabkan org dulu takde pn buang2 ank tp kenapa skrg banyak sgt? Rasanya pendidikan seks d skola bole solve ke bnda ni?

Sebenarnya kita selaku org dewasa n especially yg da ada ank2 kena tau ape yg akn diajr dlm pend seks di skola. Kalau dia ajar bila main pakailah kondom supaya tak mengandung, itu namanya menggalakkn ank2 membuat seks before brkahwin tp tak menyusahkn org lain sbb x mengandung then ianya tak patut diajar di skola. Kadang2 terpikr, kenapa kerajaan tak menambah ilmu agama di skola2 berbanding ilmu tentang seks. Apa yang aku ingt, masa kecik2 aku tak bermint dgn hal2 mcm ni sbb kat skola agama ckgu pesan bnda2 mcm ni tak elok kalo dibuat. Hukumnya berdosa besar dan api neraka balasannya. Cakap mcm tu pn da dgr ckp da..

So pikir2kanlah benda2 ni. Ini masa depan anak2 kita. Apa bezanya kita dulu dan skrg? Salah tv kah? Salah internet kah? Salah pemakanan kah? atau salah kita sinri?

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…