Skip to main content

This is the day

Maka hari ini mcm biasa saya akn loya2 dan prut mule terasa lapar amat kalo tak makan..Ada saya baca psl simptom pregnancy..Ni top 10 punye simptoms:

1. Food Craving - belum ade lagi mengidam2 ni rasanye..
2. Darkening of your areolas - yes. I notice this
3. Implantation bleeding or cramping - Cramping yes, bleeding no.
4. Frequent urination - Aah..serius asik lah ke toilet..
5. Fatigue - yup..saya sgt2 cpt pnt skrg..ari2 tdo mesti lbh 8 jam n still akn rs mcm letih..
6. Tender, swollen breasts - oooo..belum lg..
7. Altered sense of taste - Ini mmg betul..sampai suami asik tegur nape saya punye lidah da lain bebenar..termasin or termanis tp sy akn rasa biasa saja..
8. Morning sickness - yesssss..until today ok..
9. A missed period - yup
10. A positive home pregnancy test - yup..definitely (3kali da buat k)

itulah baby saya sbnrnye..hehe..

And dis morning, saya notice kalo saya baring meniarap perut akn rs sakit mcm kn cucuk2..Maybe sbb embrio terhimpit..Doc pesan supaya stat mkn vitamin B+ or obimin n asid folic dr skrg. die kata kalau ade bleeding or rasa skt dkt pelvik or prut (rs skt yg lain dr lain or mencucuk), silalah buat check up dgn kdr segera..

Saya rasa, starting from today, saya nak makan sehat2 je mcm oat n wheat n bread..Doc pesan jugak spy kurangkan gula n mknn bergaram sbb mummy tends to get diabetes n high blood ms preggy ni..

n sbnrnye hari ni my dearest mummy nye besday..teringat las year buat entry utk besday die n now da smpi lg besday die..OOO mummy, I love u so much. Smnjk kawen ni saya rs saya mkn sygkn ibu saya. I would cry when I think about her. May Allah bless u always mummy..forever n ever..

Happy Birthday mummy!!! Love u mucho2!!

Comments

Ibu Iman said…
waa... congratz mommy-to-be... jaga diri yea
ELLY said…
Dah pragnent erk....congrat...so happy for u....hehe
nurarinab said…
thank u kawan2..doakan yer :)
ati said…
congrats again...uikk.. dah rase sakit ek kalo meniarap... akak dulu 2 bulan lebey still leh meniarap... suke study meniarap.. mase tu exam.. member2 yang marah .. kan pregnant mane leh meniarap.. perut x nampak lg kan.. bolehkan ajer.. haha..

esok perut dah beso.. lg kerap nak rase kencing.. sebab baby tekan kite nye pundi kencing.. kuarnye sket aje..

nway.. jaga diri.. jgn telalu aktif.. byk baca surah Yusuf, Taubah, Yassin, Luqman, Maryam, An-Nahl ayat 78..
nurarinab said…
aah lar kak..senak rs..ni pkai suar jeans pun die da pndi senak..dahsat betul ni..

insyallah..nak amalkn slalu.. :)
Mummy Chubby said…
huishhh!! congrats! active sungguh baby..bdk comey dh nak jadik mummy la...wee~
nurarinab said…
bunting pelamin..hehehe..

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…