Skip to main content

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa bermekap bile tibe2 tak mekap akn nmpk pucat smcm.

Ok skrg ni nk bg tips yg betul2 nk hlgkn parut. Silalah amalkn selalu. Memang brkesan dan sgt mujarab. Da ramai yg mencuba n terbukti berkesan. Kalau ade duit mesti da kuarkan produk sinri guna bahan ni. Bahan untuk menghilangkan parut adalah....jeng..jeng..jeng.. (berdebar x?..ok suda over) KAYU MANIS atau omputih panggil CINNAMON.

konon nk tnjk kulit bersih mulus tp kantoi x buat keje ms keje..lol

Yer, kulit kayu manis yg org buat masak tu. Dulu2 ms kecik, kalo ade parut luka or ape2 mak akn gesekkan kulit kayu manis di belakang bontot pasu seramik yang suda pecah (eh, sila basuh dulu yer bontot pasu tu) dgn sedikit air n bile die mcm da pekat dan likat, colek pkai jari n sapu di parut. Kalau korg tgk kaki dan tgn saya, mmg sgt bersih. takde tnda2 parut langsung. (tp skrg da penuh parut kn periuk pns, minyak pns dan sterika pns dek kerana careless giler ble buat keje) Thanx to my mum :) n jgn risau sbb kulit kayu manis tu tak menyakitkan pun n sgt sedap bau die. Yelah, rempahkan.

n bile da bsr2 sket, ms dudok uni, kdg2 jerawat kuar di muka. disebabkan saya jarang keluar jerawat tmpt yg plg kerap dilanda jerawat adalah di hidung dan atas bibir. Semua gara2 resdung. Pantang mkn belacan, budu dan yg sewaktu dgnnya maka miss J akan keluar sebesar2nya di hidung dlm masa 1jam slps mkn (serius x tipu ni) n masa utk miss J hlg tidaklah scpt mcm ms die keluar tu (argghhhh stress benci!!!).

contoh serbuk kayu manis

Slalunye sy sapu ubat gigi di atas miss J masa die da mule rs nk membengkak n WALAH!!!! miss J x akn kuar kalau sy smpt berbuat begini sebelum die membesar mcm bola. tetapi kalau tak sempat, orang akn nmpk miss J dahulu sblm org menegur sy. Contohnya mcm ni, "Eh, besarnya JERAWAT! hai Arina..besarnya jerawat ko". Oh, benci..tgur jerawat 2 kali..tgur sy skali sj. masa jerawat kuar ni, sy akn still akn sapu ubat gigi atas jerawat. kadar pengecutan akn jadi 3 kali lbh cpt (tp x sume org serasi nk guna kaedah ni) n bile da kecut, saya sapu kayu manis atas miss J. disbbkan zaman da moden n bontot pasu da sush nk dapat, sy cume membeli serbuk kayu manis shj. Bole cr di sume kedai runcit dan pasaraya besar. Jgn cari di bahagian pakaian wanita sbb mmg xkan jmpa lah kan. cr kat tmpt rempah ratus dalam bungkusan2 plastik yang menarik n ada label kat luar tulis 'serbuk kayu manis'.


Selain dari tu, Korang bole juga amalkan makan madu yang dicampurkan dgn kayu manis. Dalam masa sebulan korang akn nampak efek kulit halus mulus tu. Ni tak tipu..Mak mertua saya amalkan petua ni dan WALAH! kulit beliau skrg sgt cntk ok. So slmt mencuba yer..tak rugi ape pn kalau mencuba tau.

Comments

aCik GeE cHoMeY said…
ooo..yeke...boleh cubA nie..:-)
tq..:-)
Riena said…
thanks for the petua..sya pernh buat tp sangat pedihh gilaaaaaaaaaa kulit.. lpas cuci mmg halus gila kulitt...parut aje susah nk ilang
nurarinab said…
try jgn x try..parut tu kn amalkn slalu n kalau parut yg da lm mmg sush sket nk hlg..
YangYang said…
ehehe... nnt aku try. anyway suke sgt pic ko yg specky tu... ur spec sgt cool!! i like!
nurarinab said…
tu spec murah yang..aku beli RM20 je pastu aku buat cermin die..hehe..nk jimat kos..
YangYang said…
ye ke?? tapi sangattt cool!!!
YangYang said…
ye ke?? tapi sangattt cool!!!
moodsyschmoodsy said…
harussss cuba ini petua!! ermm tpkan..kalau mau kulit muka yg halus mulus tuh..serbuk kayu kna tepek mcm bedak sejuk lah ye??mcm kompius..heheh..yg madu+serbuk kayu tu mcm mane plak?n waktu pakainya bape kali sehari?sorry..byk soklan plak.. ;)
nurarinab said…
yup..tepek kat scar tu n yg madu tu mkn setiap pg..sgt mujarab..selamat mencuba ok :)
campur madu and serbuk kayu manis tu macam buat bancuh air ke?
nurarinab said…
This comment has been removed by the author.
nurarinab said…
jus amik madu sesudu campur serbuk kayu manis sket macam makan ubat gitu.sesudu dua je.
aurabp26 said…
terima kasih atas perkongsian
nur shazwani said…
Di mana ya nak dapatkan madu asli?
shila johari said…
Salam.. Yang tu untuk makan ke sapu ye

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…