C o m e A n d J o i n M e =)

Thursday, May 6, 2010

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa bermekap bile tibe2 tak mekap akn nmpk pucat smcm.

Ok skrg ni nk bg tips yg betul2 nk hlgkn parut. Silalah amalkn selalu. Memang brkesan dan sgt mujarab. Da ramai yg mencuba n terbukti berkesan. Kalau ade duit mesti da kuarkan produk sinri guna bahan ni. Bahan untuk menghilangkan parut adalah....jeng..jeng..jeng.. (berdebar x?..ok suda over) KAYU MANIS atau omputih panggil CINNAMON.

konon nk tnjk kulit bersih mulus tp kantoi x buat keje ms keje..lol

Yer, kulit kayu manis yg org buat masak tu. Dulu2 ms kecik, kalo ade parut luka or ape2 mak akn gesekkan kulit kayu manis di belakang bontot pasu seramik yang suda pecah (eh, sila basuh dulu yer bontot pasu tu) dgn sedikit air n bile die mcm da pekat dan likat, colek pkai jari n sapu di parut. Kalau korg tgk kaki dan tgn saya, mmg sgt bersih. takde tnda2 parut langsung. (tp skrg da penuh parut kn periuk pns, minyak pns dan sterika pns dek kerana careless giler ble buat keje) Thanx to my mum :) n jgn risau sbb kulit kayu manis tu tak menyakitkan pun n sgt sedap bau die. Yelah, rempahkan.

n bile da bsr2 sket, ms dudok uni, kdg2 jerawat kuar di muka. disebabkan saya jarang keluar jerawat tmpt yg plg kerap dilanda jerawat adalah di hidung dan atas bibir. Semua gara2 resdung. Pantang mkn belacan, budu dan yg sewaktu dgnnya maka miss J akan keluar sebesar2nya di hidung dlm masa 1jam slps mkn (serius x tipu ni) n masa utk miss J hlg tidaklah scpt mcm ms die keluar tu (argghhhh stress benci!!!).

contoh serbuk kayu manis

Slalunye sy sapu ubat gigi di atas miss J masa die da mule rs nk membengkak n WALAH!!!! miss J x akn kuar kalau sy smpt berbuat begini sebelum die membesar mcm bola. tetapi kalau tak sempat, orang akn nmpk miss J dahulu sblm org menegur sy. Contohnya mcm ni, "Eh, besarnya JERAWAT! hai Arina..besarnya jerawat ko". Oh, benci..tgur jerawat 2 kali..tgur sy skali sj. masa jerawat kuar ni, sy akn still akn sapu ubat gigi atas jerawat. kadar pengecutan akn jadi 3 kali lbh cpt (tp x sume org serasi nk guna kaedah ni) n bile da kecut, saya sapu kayu manis atas miss J. disbbkan zaman da moden n bontot pasu da sush nk dapat, sy cume membeli serbuk kayu manis shj. Bole cr di sume kedai runcit dan pasaraya besar. Jgn cari di bahagian pakaian wanita sbb mmg xkan jmpa lah kan. cr kat tmpt rempah ratus dalam bungkusan2 plastik yang menarik n ada label kat luar tulis 'serbuk kayu manis'.


Selain dari tu, Korang bole juga amalkan makan madu yang dicampurkan dgn kayu manis. Dalam masa sebulan korang akn nampak efek kulit halus mulus tu. Ni tak tipu..Mak mertua saya amalkan petua ni dan WALAH! kulit beliau skrg sgt cntk ok. So slmt mencuba yer..tak rugi ape pn kalau mencuba tau.

15 comments:

aCik GeE cHoMeY said...

ooo..yeke...boleh cubA nie..:-)
tq..:-)

Riena said...

thanks for the petua..sya pernh buat tp sangat pedihh gilaaaaaaaaaa kulit.. lpas cuci mmg halus gila kulitt...parut aje susah nk ilang

nurarinab said...

try jgn x try..parut tu kn amalkn slalu n kalau parut yg da lm mmg sush sket nk hlg..

YangYang said...

ehehe... nnt aku try. anyway suke sgt pic ko yg specky tu... ur spec sgt cool!! i like!

nurarinab said...

tu spec murah yang..aku beli RM20 je pastu aku buat cermin die..hehe..nk jimat kos..

YangYang said...

ye ke?? tapi sangattt cool!!!

YangYang said...

ye ke?? tapi sangattt cool!!!

moodsyschmoodsy said...

harussss cuba ini petua!! ermm tpkan..kalau mau kulit muka yg halus mulus tuh..serbuk kayu kna tepek mcm bedak sejuk lah ye??mcm kompius..heheh..yg madu+serbuk kayu tu mcm mane plak?n waktu pakainya bape kali sehari?sorry..byk soklan plak.. ;)

nurarinab said...

yup..tepek kat scar tu n yg madu tu mkn setiap pg..sgt mujarab..selamat mencuba ok :)

nur ain syazwani said...

campur madu and serbuk kayu manis tu macam buat bancuh air ke?

nurarinab said...
This comment has been removed by the author.
nurarinab said...

jus amik madu sesudu campur serbuk kayu manis sket macam makan ubat gitu.sesudu dua je.

aurabp26 said...

terima kasih atas perkongsian

nur shazwani said...

Di mana ya nak dapatkan madu asli?

shila johari said...

Salam.. Yang tu untuk makan ke sapu ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails