C o m e A n d J o i n M e =)

Monday, May 24, 2010

ZOO yang menyedihkan

Weekend lepas pergi brjalan2 ke zoo di Danga Bay, JB. Tmpt tu mcm kecik je. Harga tiket RM10 shj. Pergi utk mengisi masa lapang dan belajar nama2 binatang yang saintifik. Yelah mcm selain dr sebut manusia, kite bole sebut homo sapien. Kan mcm gempak. Kalo korang teror cube teka ape tu Panthera Tigris dan Loxondota Africana? (haa..cube jawab :D )

So msk2 aku trkjut tgk mcm mn binatg2 tu dijaga. Sangat kesian. Sangkar kucing dibela tupai2 yang sgt unik. gmbr x dpt nk amik sbb trlalu sedih melihat binatang2 tu dilayan mcm tu. Bayangkan tupai terbang dok dlm kandang kucing. Mcm mn die nak terbang. Banyak binatang die best2 tp kesian dgn nsb diorang.

Kemudian melihat harimau yg sgt pasif di dlm sangkar. Sedang disediakan untuk persembahan yang ala2 circus. Rasa sedih melihat cik harimau (mgkn betina)..kemudian nmpk beruang2 madu yang comel. tergolek2 ke kiri dan kanan mcm budak kecik yang nak mnm susu. kemudian ada anak singa yang comel giler..mcm meowww yang besar tp cute sgt. Serius rs nak bela die n rs nak peluk sbb singa tu sbb mcm jinak. Tapi kesian sbb diorg sume nk kn buat prsmbhn circus.


pastu kitorg jalan lg n nmpk sekor gajah. yang ni PALING SEDIH. kaki dpn n kaki blkg die kn rantai. cube bygkn mcm mn gajah tu nak gerak.kaki pn x bole nk angkat. Tolonglah manusia, jgn menganiaya die mcm tu. Saya sgt2 sedih. Rasa nak menitik airmata melihat gajah tu dilayan mcm tu. Saya akn melaporkan hal ni pd jabatan perhilitan.


Las skali kitorg gi taman arnab. Arnab2 yg comel. melompat2 n ade rmh dlm tanah. Sgt excited tgk diorg mcm sgt gembira dlm tu. Nanti nmpk gmbr sy kat bwh memegang arnab dgn muke xcited dan bercangkung utk mengkp arnab (mmg burok masa ni). Sgt susah nk tgkp arnab2 tu. Nakal2 diorg ni. Untunglah nsb arnab2 ni sbb diorg binatang paling bebas dlm zoo ni. Tapi ade certain arnab lain yang kn kurung dalam kandang kucing n diletakkan beramai2 ( mcm pelarian bunyi nya eh). Peliklah tgk management DB ni. Kalo nak buat zoo, buatlah btul2. Rasa mcm phm je perasaan binatang2 ni mcm mn. Serius sgt menyedihkan!


p/s: jawapan kepada nama scientific binatang2 di atas adalah harimau dan gajah :) gmbr kurang menarik kerana kamera nye hanyalah hp sj..hehe

3 comments:

moodsyschmoodsy said...

arina,ita dh penah pegi petting zoo danga bay tu..ha'ah.binatang kat sana mmg sangat kesian.ingat lg ada sekor singa betina tu mcm memanggil2 & menangis dlm cage dia..mcm x caya kan..serius x tipu! yg enjoy kat sane dia punya rabbit..sangat comel kann! ;)

fanadz said...

aloo..kesian..huhu.baik kasi kat zoo negara terus..kat sana sume dijaga ngn elok..

nurarinab said...

i caye u moody..mmg nmpk diorg sedih..especially gajah tu..

itulah..sedihkan..baik bg zoo negara je..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails