Skip to main content

ZOO yang menyedihkan

Weekend lepas pergi brjalan2 ke zoo di Danga Bay, JB. Tmpt tu mcm kecik je. Harga tiket RM10 shj. Pergi utk mengisi masa lapang dan belajar nama2 binatang yang saintifik. Yelah mcm selain dr sebut manusia, kite bole sebut homo sapien. Kan mcm gempak. Kalo korang teror cube teka ape tu Panthera Tigris dan Loxondota Africana? (haa..cube jawab :D )

So msk2 aku trkjut tgk mcm mn binatg2 tu dijaga. Sangat kesian. Sangkar kucing dibela tupai2 yang sgt unik. gmbr x dpt nk amik sbb trlalu sedih melihat binatang2 tu dilayan mcm tu. Bayangkan tupai terbang dok dlm kandang kucing. Mcm mn die nak terbang. Banyak binatang die best2 tp kesian dgn nsb diorang.

Kemudian melihat harimau yg sgt pasif di dlm sangkar. Sedang disediakan untuk persembahan yang ala2 circus. Rasa sedih melihat cik harimau (mgkn betina)..kemudian nmpk beruang2 madu yang comel. tergolek2 ke kiri dan kanan mcm budak kecik yang nak mnm susu. kemudian ada anak singa yang comel giler..mcm meowww yang besar tp cute sgt. Serius rs nak bela die n rs nak peluk sbb singa tu sbb mcm jinak. Tapi kesian sbb diorg sume nk kn buat prsmbhn circus.


pastu kitorg jalan lg n nmpk sekor gajah. yang ni PALING SEDIH. kaki dpn n kaki blkg die kn rantai. cube bygkn mcm mn gajah tu nak gerak.kaki pn x bole nk angkat. Tolonglah manusia, jgn menganiaya die mcm tu. Saya sgt2 sedih. Rasa nak menitik airmata melihat gajah tu dilayan mcm tu. Saya akn melaporkan hal ni pd jabatan perhilitan.


Las skali kitorg gi taman arnab. Arnab2 yg comel. melompat2 n ade rmh dlm tanah. Sgt excited tgk diorg mcm sgt gembira dlm tu. Nanti nmpk gmbr sy kat bwh memegang arnab dgn muke xcited dan bercangkung utk mengkp arnab (mmg burok masa ni). Sgt susah nk tgkp arnab2 tu. Nakal2 diorg ni. Untunglah nsb arnab2 ni sbb diorg binatang paling bebas dlm zoo ni. Tapi ade certain arnab lain yang kn kurung dalam kandang kucing n diletakkan beramai2 ( mcm pelarian bunyi nya eh). Peliklah tgk management DB ni. Kalo nak buat zoo, buatlah btul2. Rasa mcm phm je perasaan binatang2 ni mcm mn. Serius sgt menyedihkan!


p/s: jawapan kepada nama scientific binatang2 di atas adalah harimau dan gajah :) gmbr kurang menarik kerana kamera nye hanyalah hp sj..hehe

Comments

moodsyschmoodsy said…
arina,ita dh penah pegi petting zoo danga bay tu..ha'ah.binatang kat sana mmg sangat kesian.ingat lg ada sekor singa betina tu mcm memanggil2 & menangis dlm cage dia..mcm x caya kan..serius x tipu! yg enjoy kat sane dia punya rabbit..sangat comel kann! ;)
fanadz said…
aloo..kesian..huhu.baik kasi kat zoo negara terus..kat sana sume dijaga ngn elok..
nurarinab said…
i caye u moody..mmg nmpk diorg sedih..especially gajah tu..

itulah..sedihkan..baik bg zoo negara je..

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…