Skip to main content

Doa dan Amal

Untuk renungan kita bersama. Setiap amalan kita akan diambil kira oleh Allah termasuklah niat yang baik dan apabila ditimpa musibah, ingatlah bahawa Allah Taala masih menyayangi kita dan masih berada di dalam jagaanNya. Mungkin ramai yang tidak menyedari, bila dilanda musibah, hati akan ingatkan Allah selalu dan kembali kepadaNya. Maka janganlah pernah berhenti berdoa dengan hati yang ikhlas dan redha menerima ujianNya kerana sekurang2nya, kita tahu yang Allah Taala masih menyayangi kita sebagai hambaNya yang lalai.

Dari Ibnu Abbas: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda mengenai riwayat yang baginda terima dari Allah SWT, "Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan beberapa kebaikan dan beberapa keburukan, kemudian menjelaskan hal itu. Maka barangsiapa berniat untuk melakukan kebaikan, namun ia belum melaksanakannya, maka Allah telah menuliskan saru kebaikan penuh di sisinya, tetapi barangsiapa berniat melakukan kebaikan lalu melaksanakannya, maka Allah akan menuliskan 10 kali ganda kebaikan sampai 700 kali kebaikan, bahkan berlipat ganda yang banyak di sisinya, Dan barangsiapa berniat buruk namun belum melakukannya, maka Allah menulis satu kebaikan penuh di sisinya, tetapi kalau ia berniat buruk, lalu ia melaksanakannya, maka Allah mencatatnya satu keburukan di sisinya".

Dari Abu Hurairah katanya: Sabda Rasulullah SAW, bersabda: "Akan diperkenankan permohonan seseorang di antara kamu selama ia tidak tergesa - gesa mengatakan, "Aku telah berdoa, tetapi ternyata tidak dikabulkan doaku".

Dari Abdullah bin Amr: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: "Hati itu mempunyai perhatian dan yang satu perhatiannya lebih terpusat daripada yang lain, Kerana itu, wahai manusia, apabila engkau memohon kepadaNya dengan penuh keyakinan untuk diperkenankan, kerana sesungguhnya Allah tidak mahu memperkenankan seseorang yang berdoa dengan hati lalai".

Wassalam

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…