Skip to main content

Doa dan Amal

Untuk renungan kita bersama. Setiap amalan kita akan diambil kira oleh Allah termasuklah niat yang baik dan apabila ditimpa musibah, ingatlah bahawa Allah Taala masih menyayangi kita dan masih berada di dalam jagaanNya. Mungkin ramai yang tidak menyedari, bila dilanda musibah, hati akan ingatkan Allah selalu dan kembali kepadaNya. Maka janganlah pernah berhenti berdoa dengan hati yang ikhlas dan redha menerima ujianNya kerana sekurang2nya, kita tahu yang Allah Taala masih menyayangi kita sebagai hambaNya yang lalai.

Dari Ibnu Abbas: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda mengenai riwayat yang baginda terima dari Allah SWT, "Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan beberapa kebaikan dan beberapa keburukan, kemudian menjelaskan hal itu. Maka barangsiapa berniat untuk melakukan kebaikan, namun ia belum melaksanakannya, maka Allah telah menuliskan saru kebaikan penuh di sisinya, tetapi barangsiapa berniat melakukan kebaikan lalu melaksanakannya, maka Allah akan menuliskan 10 kali ganda kebaikan sampai 700 kali kebaikan, bahkan berlipat ganda yang banyak di sisinya, Dan barangsiapa berniat buruk namun belum melakukannya, maka Allah menulis satu kebaikan penuh di sisinya, tetapi kalau ia berniat buruk, lalu ia melaksanakannya, maka Allah mencatatnya satu keburukan di sisinya".

Dari Abu Hurairah katanya: Sabda Rasulullah SAW, bersabda: "Akan diperkenankan permohonan seseorang di antara kamu selama ia tidak tergesa - gesa mengatakan, "Aku telah berdoa, tetapi ternyata tidak dikabulkan doaku".

Dari Abdullah bin Amr: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: "Hati itu mempunyai perhatian dan yang satu perhatiannya lebih terpusat daripada yang lain, Kerana itu, wahai manusia, apabila engkau memohon kepadaNya dengan penuh keyakinan untuk diperkenankan, kerana sesungguhnya Allah tidak mahu memperkenankan seseorang yang berdoa dengan hati lalai".

Wassalam

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…