C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, June 4, 2010

Doa dan Amal

Untuk renungan kita bersama. Setiap amalan kita akan diambil kira oleh Allah termasuklah niat yang baik dan apabila ditimpa musibah, ingatlah bahawa Allah Taala masih menyayangi kita dan masih berada di dalam jagaanNya. Mungkin ramai yang tidak menyedari, bila dilanda musibah, hati akan ingatkan Allah selalu dan kembali kepadaNya. Maka janganlah pernah berhenti berdoa dengan hati yang ikhlas dan redha menerima ujianNya kerana sekurang2nya, kita tahu yang Allah Taala masih menyayangi kita sebagai hambaNya yang lalai.

Dari Ibnu Abbas: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda mengenai riwayat yang baginda terima dari Allah SWT, "Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan beberapa kebaikan dan beberapa keburukan, kemudian menjelaskan hal itu. Maka barangsiapa berniat untuk melakukan kebaikan, namun ia belum melaksanakannya, maka Allah telah menuliskan saru kebaikan penuh di sisinya, tetapi barangsiapa berniat melakukan kebaikan lalu melaksanakannya, maka Allah akan menuliskan 10 kali ganda kebaikan sampai 700 kali kebaikan, bahkan berlipat ganda yang banyak di sisinya, Dan barangsiapa berniat buruk namun belum melakukannya, maka Allah menulis satu kebaikan penuh di sisinya, tetapi kalau ia berniat buruk, lalu ia melaksanakannya, maka Allah mencatatnya satu keburukan di sisinya".

Dari Abu Hurairah katanya: Sabda Rasulullah SAW, bersabda: "Akan diperkenankan permohonan seseorang di antara kamu selama ia tidak tergesa - gesa mengatakan, "Aku telah berdoa, tetapi ternyata tidak dikabulkan doaku".

Dari Abdullah bin Amr: Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: "Hati itu mempunyai perhatian dan yang satu perhatiannya lebih terpusat daripada yang lain, Kerana itu, wahai manusia, apabila engkau memohon kepadaNya dengan penuh keyakinan untuk diperkenankan, kerana sesungguhnya Allah tidak mahu memperkenankan seseorang yang berdoa dengan hati lalai".

Wassalam

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails