Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

Cite nasi biru jadi asam pedas..

Akhirnya semalam dapat makan nasi kerabu. Puas rasa hati ni. Sori terlupa nak amik gambar dia. Tapi aku suka sebab banyak betul ulam yang diorang letak dalam nasi kerabu tu. Aku suka makan ulam. Kalau hari2 kena makan kacang botol mentah dengan nasi pun aku sanggup. Hahaha. So semalam memang puas sebab ulam2an dia banyak.

Aku dengan CT datang pasar malam pukul 4.30 petang. Jumpa kedai nasi kerabu 1 je. Tu pun die kata belum siap. Aduh..dia taktau makcik ni mengidam. Aku round pasar tu sampai kul 530. Matahari pun da memancar terik. Panas sangat. Tapi sabar kan aje sebab nak nasi kerabu. CT pun dok lah teman aku round2 pasar cari nasi kerabu. Sian dia.


Da dapat nasi kerabu, aku gi beli ikan mentah. Ikan tenggiri, ikan bawal n paling feveret ikan semilang laut. Alamak aiii..weekend ni memang asam pedas lah jawabnya. Feveret aku kalau gi kedai makan asam pedas, aku akan tanya asam pedas ikan semilang dulu. Kalau xde baru makan asam pedas ikan lain. pastu makan dengan telur masin n taugeh g…

Nasi Biru

Masalah bila da mula mengidam..Tiba2 nak makan nasi biru. Aduh, sedapnya. Dulu masa belajar kat UPM ke main senang nak cari sekarang punyalah susah. Semalam ada jual kat pasar malam, tapi aku ni dok tunggu sejam setengah tapi kedai dia tak bukak2. Salah aku jugak sebab datang pukul 3 petang..hahaha (semangat tak ingat) Sabar jelah. Search dalam internet, ada kat Belanga, The Gardens. Semua nasi authentic melayu die jual tapi harga sepinggan RM12-13. Alamak, menangis airmata darah. Kalau ada en suami bole juga ajak die makan situ kan.

Jangan taktau, aku pregnant2 ni suka betul nasi2 yang macam nasi lemak ayam, nasi dagang, nasi kerabu, nasi ayam..especially yang warung punye. Macam sedap je kalau dapat makan. Tergiur tekak bile bayangkan kesedapan diorang tu. Takdelah nak layan jugak ngidam2 ni sebenarnya tapi yang nasi kerabu ni memang da beberapa minggu aku teringin. Mula taknak layan tapi asiklah dok ingat2.

Petang ni nak try gi cari kat pasar malam taman medan. Redah jelahkan walau t…

Perubahan semasa pregnant

Ada yang tanya, "Apa perubahan lepas mengandung ni?". Jawabnya ini,

3 bulan ni, aku cepat penat, cepat ngantuk, cepat lapar, cepat moody, cepat emo..pendek kata semua cepat.Mabuk2, muntah2 yang sangat dahsyat, Walaupun nafsu makan juga bertambah tapi berat menurun sebab yang dimakan keluar balik. Tapi sekarang da ok. Sehari skali je muntah. Itu pun kalau makan yang baby tak suka contohnya susu. Sampai sekarang baby tak bole terima kecuali Anmum Materna tu. Kalo susu lain akan dikeluarkan balik dalam masa 15 minit.Perut suda membuncit. Kadang2 nampak macam bergerak. Aku baca memang baby sudah pandai menendang dan menghisap air amnion yang ada dalam rahim. Oh, baby suda besar. Tak sabar nak pergi scan lagi! :)Kalau makan terlalu banyak, akan rasa senak. Rasa makanan da penuh sampai ke dada. So, kena makan sket2 tapi kerap ;)Sukakan minyak yuyee. Kalau perut kembung or rasa tak sedap badan, sapulah minyak yuyee, akan rasa selesa lepas tu. Vicks tak jalan langsung. So aku stick p…

Paris Hilton new scandal..jeng3

Paris Hilton dating seorang bisnesman dari Malaysia. Oh, macam tak pecaya kan? But u guys better read all these gossips to believe it. He's a typical Chinese guy from Penang. but I'm sure I never heard his name as one of the top millionaire in Malaysia.

"Always one to welcome the camera, Paris Hilton took part in a mini photo shoot on a boat in Paris, France today (July 15). The 29-year-old heiress was wearing a bright pink dress with a large diamond snake bracelet, tights and high heels as she posed for a photographer on the water with the Eiffel tower as a background. Paris was spending the day on the boat with her sister Nicky Hilton and Malaysian millionaire Taek Jho Low. Low is somewhat of a mystery man who has been spending a massive amount of cash at clubs around the world and is rumoured to be an adviser to some international corporations and then appointed to the board of Malaysian bank UBG Berhad last year."from fadedyouthblog.comParis Hilton was seen …

Jeruk

Muntah2 sudah berkurang banyak (Syukur...) tapi kalau tak cukup tido, badan akan rasa macam seram sejuk macam nak demam. Tapi oklah sebab mual2 da banyak da kurangnya. Baby da besar agaknya. Tapi yang aku perasan, perut memang slalu kembung n sendawa macam bom letop sebab kuat bangat bunyinya. Kadang2 da malu sebab time jalan2, ingat takde orang tapi sebenarnya ada orang nampak dan dengar aku sendawa. Pastu ingat lelaki tapi sebenarnya pompuan yang sendawa *malu*malu*


Ni tibe2 teringin nak makan jeruk. Bukan asam tau..tapi jeruk. Aku suka jeruk dan asam2 ni since dari skola rendah. Hari2 duit belanja beli asam merah (taruk dengan limau kasturi tu) n jeruk kulit mangga yang diorang jual 30 sen tu. Nape beli time skola? sebab kalo makan kat rumah nanti mak marah. Aku memang akan rasa macam nafsu digoda bile nampak jeruk dan asam. Mengalahkan ibu yang mengandung tu.

Mula slow makan asam2 ni bila da besar2 ni sebab ada skali tu, aku kena gastrik teruk giler. Muntah macam perut da nak terkel…

The unfortunate ones..bersyukurlah kita..

This video is sent to me by my official wedding photographer, Abang Nizam. He and his team visited Cambodia and went to this one 'Kampung Melayu' where Malay people lives and most of them are the unfortunate ones. Watch this video and maybe we could give them some donation and be thankful with what we have today. Alhamdulillah..

Kids Life in Cambodia from nizam photographics on Vimeo.

Patut ke tak patut??

Should I or Shouldn't I buy a whole chicken for a soup and a loaf of bread? *tak pegi keje arini sebab badan tak sehat..sudahnya, orang nak belanja makan pun da terlepas peluang..rugi..rugi*

Khas untuk en suami

Dear mr hubby,

Da minggu ke-9 pregnant da saya ni. Loya2 masih ada n kadang2 tak kuar ape pun cume angin2 yang kuar. tapi kalau makan makanan yang memang baby tak suke, so akan muntah sampai takde lagi benda tu dalam perut. Yang saya notis, baby tak suke apa2 yang perasanya coklat, tak suke grape, tak suke susu, tak suke ikan bilis..

Saya tau saya jadi cepat emo lately ni. Awak jadi mangsa. Kadang2 pikir jugak kenapa emo sangat n aku tau sebab hormon tapi awak tak pecaya. Awak ingat hormon cuma bile PMS je..hehe. So b, ni saya bagi awak satu artikel tentang pregnancy ming yang ke-9. So pasni kalau saya emo, pecayalah semuanya sebab hormon.

"Many women start experiencing pregnancy related mood swings and anxiety during their pregnancy at 9 weeks. You may alternate feelings of elation with feelings of trepidation. Many pregnant women find themselves crying over small things like commercials. Remember that these emotions are perfectly normal, and largely the result of the increase…

Jalan2

Weekend lepas pergi buat outdoor Ieja dan Azli. Akhirnya lokasi yang kitorang pilih adalah di Taman Botani Putrajaya. Plan nak mula kul 9 tapi aku dan en suami terlambat sket, Azli pun ada hal dekat pos ofis. So, sampai dalam pukul 10 tapi kami lapar so pergilah beli roti dekat Alamanda dulu. Akhirnya start pkul 11 lebih juga. Hari da agak terik tapi bila da tengahari tu, redup plak..Ni certain gambar yang da edit sket..Yang lain nanti hakmilik ieja..hehe..


Lepas tu, petang kitorang gi rumah Areh. Areh buat spageti. Oh sedap amat! Sume makan bertambah2..Izz sangat comel. Bile die nangis pn dengar macam comel jugak tapi Areh kata die rasa sedih bile dengar die nangis. Taktau nape die nangis. Fauzan plak, asal Izz nangis die kate die nak susu.. haha..klaka!


Da lama aku ngan en suami tak amik gambar sama2. So, kalo nak tengok nilah terbaru muka ibu mengandung yang pucat ni..Thanx Azli sebab tolong amik gambar kitorang :)


Preggy macam Jessica Alba :)

Tengok2 gambar Jessica Alba pregnant. She looks so gorgeous!! (Me hoping to be a gorges preggy momma too) Mood untuk soping2 da datang semula *ngee* (b, kena kotakan janji nak belikan kasut preggy tau :D )Perut da mula membuncit. Kalau lepas makan lagilah besar dia. Tengok progress baby kat sebelah, macam tak caya die da start ada kaki n tangan. 6 and a half month to go. I'm sure time will fly fast and Mummy Daddy can't wait to see you!


Next month akan balik ke JB. Akan mulakan kerja2 penyelidikan di UTM. I'm gonna miss KL , my dance class, friends and those activities that I did in here so much. *sobbbb*but I get to see mr hubby everyday. And I'm sure, mom will be my best bud there. So, there is more reason for me to be grateful aite?

Lagi pun, KL-JB tu 45 minit je kalau naik flight. Kadang2 makan pun jadi kelam kabut sebab kena kunyah laju2 n makan cepat2 (tapi still akan rindu life kt KL..sobbb).

Gelabah tak tentu pasal lah tu

Harga minyak naik lagi. Bukan banyak pun. 5 sen je. Aku pelik tengok orang gelabah gi isi minyak malam tadi (pagi ni jadi topik kat radio pasal orang gi isi minyak sebab minyak naik 5 sen) For ur info, 5 sen tak banyak pun. 1 tangki minyak dalam 25 liter. 25x0.05=1.25. Ape sangatlah yang bole dibeli dengan RM1.25 tu.


Tengok final showdown kat 8tv haritu..aku suke dengan show floor fever tapi diorang kalah plak..jom layan part of diorang nye final competition haritu..



Hari2 saya...

Susah betul nak online sekarang..Macam baby ni tak suke je mak die ngadap komputer lelama. (alasan nak baik) padahal keje banyak tahap gaban. Hari2 keje banyak. Kepala pening layan tulisan2 font 12 dan simbol2 matematik yang perlu di add dalam object. Adusss leceh.

Balik rumah da tak larat nak buka laptop sebab rasa da pening da. tengok TV, layan citer duyung dengan ILUSi. Wah, macam best plakkan. Tengok berita sampai kul 8.30 mlm pastu bukak 8tv tengok MY Fair Lady. *sweet* mulalah rasa macam nak bercintan cintun bagai. Slalu citer sweet2 ni untuk orang bercinta je..da kawen takde ke??

Weekend ni rasa macam nak ajak en suami gi tonton movie. Oh tolonglah..banyak sangat yang da terlepas. Cerita best2 plak tu especially Avatar, Twilight, Sex n the city..oh, banyaknya..tak dapat nak recall sume.

Mual2 tak hilang lagi. Kali ni lagi teruk. Skali kuar puke kuning. macam asid perut aje. Nanti bole rasa otot perut tu mcm kena trigger untuk keluarkan puke kuning tu (mesti korang gelikan). Pastu …

Istimewanya Ayat Kursi

Ayatnya tidak panjang tetapi kebaikan yang ada padanya amatlah besar. Maka amalkanlah ia supaya dilindungi Allah selalu, Insyallah. Kisah di bawah ini untuk renungan bersama.

_______________________________________________________________________________
Kenapa Tak Rogol Saya?

Kisah benar ini berlaku di US .
Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US . Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat …

A letter of anger

Morning sickness is getting worse! I puke almost all the time. My stomach hurt. Sometimes I just don't feel like eating anything because I'm tired of throwing out everything that I ate. But baby is hungry inside. Poor baby. I hope this will end soon. I become hectic and tired easily . Become too lazy to do anything. Even to dress up to work or wedding ceremonies.

Some people they don't understand what you've been through. I don't ask you to understand but can you at least imagine how if you were in my shoes. I force myself to wake up and do everything that I need to do and if I could stand the nausea, I will cause I don't want to make everyone pity with my condition. So can you at least appreciate what I've done for you!

You're big enough to think and make your own decision. Don't be so selfish cause one day you might feel what i've feel today..

Tag

Starting time: 1.20 pm
Name : Arina
Sisters : 2
Brothers : 1
Shoe size : 5
Height : 1.61m
Where do you live : KL

Have you ever been on a plane : yes
Swam in the ocean : yes (baru je berjinak2)
Fallen asleep at school : yeap
Broken someone's heart : huh..yeah
Fell off your chair : hahaha..yes (pastu malu nak gi kafe tu smpi pakcik kafe pggl dtg)
Sat by the phone all night waiting for someone to call : erkk??
Saved e-mails : hell yes (besar kot inbox tu punye memory)
What is your room like : cozy
What’s right beside you: a lot of stuff. messy!
What is the last thing you ate : nasi ayam
Chicken pox : during matriculation
Sore throat : once in a while
Stitches : 3 times
Broken nose : thank God NO!

Do you...
Believe in love at first sight : yes i doooo...

Who was/were...
The last person you danced with : My dance partner, Wan (damn! I miss u)
Last made you smile : ct n bong
You last yelled at : my car's door..haha

Today did you...
Talk to someone you like : yup. first thing in d morning
Kissed anyone : not ye…

Weekend lepas

Oh mabuk2 makin teruk. Pernah satu malam muntah sampai 7 kali. Jadi fobia nak makan. Takut rejection. Selera makan terus hilang. Ramai da bising sebab makin pucat dan makin kurus juga. Harapnya tak lama. Malam2 slalu terjaga sebab bisa2 badan. Kalau en suami ada, dia aku kejut minta tolong sapukan minyak n picit2kan badan.

Vicks da tak jalan..macam takde efek, Minyak yuyee jugak yang sedap. Bau da setaraf dengan baby. cume diorang comel tapi aku macam baby terlebih extra vaganza besar. Kemalasan jangan cakaplah..tak penah aku semalas ni. Rumah malas nak tengok, pinggan malas nak basuh, baju malas nak lipat, semualah malas..mandi pun malas tapi mandi jugaklah sehari 2 kali. nanti kalau da sampai tak mandi, lain plak citer nye.

Sabtu tu amik gambar ieja bertunang. Serius, seram giler nak ke sana. Takut mabuk2 datang, memang terbaringlah jawabnya aku. Awal2 pesan dengan baby, mintak jangan banyak sangat ragam. Ibu dia nak buat keje. Alhamdulillah, semua berjalan lancar.


Majlis tunang Ieja t…