Skip to main content

Perubahan semasa pregnant


Ada yang tanya, "Apa perubahan lepas mengandung ni?". Jawabnya ini,

  1. 3 bulan ni, aku cepat penat, cepat ngantuk, cepat lapar, cepat moody, cepat emo..pendek kata semua cepat.
  2. Mabuk2, muntah2 yang sangat dahsyat, Walaupun nafsu makan juga bertambah tapi berat menurun sebab yang dimakan keluar balik. Tapi sekarang da ok. Sehari skali je muntah. Itu pun kalau makan yang baby tak suka contohnya susu. Sampai sekarang baby tak bole terima kecuali Anmum Materna tu. Kalo susu lain akan dikeluarkan balik dalam masa 15 minit.
  3. Perut suda membuncit. Kadang2 nampak macam bergerak. Aku baca memang baby sudah pandai menendang dan menghisap air amnion yang ada dalam rahim. Oh, baby suda besar. Tak sabar nak pergi scan lagi! :)
  4. Kalau makan terlalu banyak, akan rasa senak. Rasa makanan da penuh sampai ke dada. So, kena makan sket2 tapi kerap ;)
  5. Sukakan minyak yuyee. Kalau perut kembung or rasa tak sedap badan, sapulah minyak yuyee, akan rasa selesa lepas tu. Vicks tak jalan langsung. So aku stick pada yuyee saja.
  6. Buat keje rumah bile datang mood rajin. Kalau tak memang tengok jelah. Kadang2 en suami yang kena buat sebab bini da pengsan dulu.
  7. Kuat tido. Sehari mesti 8jam. Kalau tak badan rasa seram sejuk n nak pitam. Tiap2 hari bila tido mimpi yang dongeng2. Semalam mimpi macam dalam cite korea. So efeknya makin susah nak bangun tido sebab slalu mimpi yang indah2.
Itu je yang ingat sementara waktu ni. Next week balik ke JB. Selamat tinggal Kuala Lumpur..

Comments

armouris said…
info tentang pedih ulu hati di SIHAT SELALU - Pedih Ulu Hati Ketika Hamil

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…