Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Cari rumah sewa

Da beberapa bulan ni, aku dan en suami cuba cari rumah sewa. Susah nak cari. Dengan masa yang sangat limited, kalo jumpa pun slalunya takde nombor die letak depan rumah. Dekat internet pun susah sangat nak jumpa. Nak dijadikan cerita, aku terbaca dalam internet pasal sorang mamat ni nak sewakan rumah dia. Setelah berjanji nak jumpa, kitorang nak gi lah tengok rumahnya. Janji nak jumpa pukul 10mlm. Tapi pukul 830 malam kitorang da kuar. So en suami kata jom lah tengok2 rumah sewa yang lain sebab rumah yang kitorang nak tengok ni agak jauh n quite mahal.

Masa jalan2 tu da malam. Aku ni rabun malam. Jangan haraplah nak alert dengan benda yang kecil dan gelap ni. En suami pesan, tengok2 kalau ada orang tampal iklan kat rumah. Memang tak nampaklahkan. Tapi syukur en suami bermata 4, dia nampak iklan sewa rumah dalam kawasan gelap n kecil plak tulisannya.

Call2 dia, orang tu cakap bole tengok malam tu jugak. Wah, rezki sangat ni. Memang kat tempat yang kitorang nak, sewa murah dari yang kitor…

Rumah Sewa Wanted

Banyak advice dapat dari kawan2 pasal stroller. Tq..sangat2 menghargai idea korang tu. Rasanya aku dan en suami decide untuk beli stroller yang tak lebih 300 je. Banyak sources untuk cari stroller yang branded2 tu tapi still affordable. Yelah, kalau tengok sekarang ni, baju2 branded macam POLO, Burberry, CK sume ade for babies n murah2. Pada aku, asal benda tu nampak cantik n selesa for my junior, aku on je.

So stroller da lepas. Sekarang tengah pening pasal rumah sewa. Next week nak angkut barang dari KL n bawak balik ke JB. Rumah tak dapat lagi. Bila jumpa rumah biasanya orang da chop awal dari kitorang. So terlepas peluang. At last en suami kata dok lah mana2 pun dia ok je sebab die nak merempit je gi keje. Rempit2 jugak tapi jalan ke PG tu, lori banyak n kalo nak cakap pasal accident..huishhh..mintak dijauhkan..

Dapat rumah macam ni, aku beli terus rumah ni nanti (ihsan blog firstari)

Plan asal nak cari rumah dekat Taman Daya or Taman Setia Indah. Kalo bole rumah bawah setingkat. Kal…

Baby Stroller

Hari ni pagi2 suda menulis entri. Lepas solat subuh, mata macam taknak tido dah. Rasa macam da nak start hunting barang2 baby. Bukan ape. Aku dan en suami ni pendapatan tak mewah mana. Biasa je. Sederhana diorang cakap. Kalo nak tunggu 2-3 bulan baru mula shoping bagai, memang beli lampin n baju die jelah jawabnya. Lain sume tangguh. Kitorang plan macam nak beli dalam sebulan 1 item at least. Oklah tu kan?

Aku nak start beli barang yang besar2 lu macam stroller, carseat, carrier..baju2 kendian sket sebab gender dia belum diketahui. Karang kalau da terbeli baju warna pink bunga2 tak ke haru anak aku nak pakai baju tu. Dah orang ingat budak tu pompuan padahal dia laki. Kita mulakan dengan stroller.

Semalam pegi Toy r' us. Yer, saya baru tau kat situ ade jual barangan bayi. Aku dan en suami rambang mata tengok barang bayi ni. Masa tu kitorang sama macam budak2 yang masuk situ tengok mainan. Cuma kitorang ni version orang tua. Aku pecaya, lahir je junior kami ke dunia, duit akan dilabur…

Only once in our life so..we must see this!

27th Aug the Whole World is waiting for.............

Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.

The next time Mars may come this close is in 2287.

Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.

p/s: taktaulah betul ke tak tp moh kite nantikan yer

Baru seminggu dah...

Puasa da genap seminggu. Puasa ni aku berazam nak puasa penuh tapi da 5 hari ni asik muntah2 n sengal2 badan bila petang menjelma dan selepas sahur. Ini pun ada rasa nak terkeluar tapi kutahan Jebat (cuba teka ayat sape?) Ramai sudah menasihat supaya buka aja kalo da tak tahan tapi sayang..bukan slalu dapat puasa penuh. Aku takut jugak efek baby tapi rasanya selagi takde efek yang teruk sangat, aku puasa je. Next week gi klinik nanti aku tanya doc macam mana.

Perut da bertambah buncit. Kalau jalan banyak sket mulalah tonggek2 macam itik pulang petang. Bulan puasa ni kalau jalan banyak sket je, startlah pitam n rasa nak pengsan. Badan lemah longlai je nanti. Rasanya memang pembawakan budak aku pitam2 ni.

Peepee sangat kerap. Sehari mesti lebih 10 kali sampai poopoo jadi susah sebab da banyak sangat air kuar. Berat tak naik2 dari 2 bulan lepas sampai las cek up. Aku tak tau arini dapat puasa ke tak sebab dari pagi aku tahan tekak ni dari muntah2. Badan da mula nak demam n sakit pinggang j…

A must watch video!!

I saw this video on FB from my friend Sue. You must watch this video.

(This leopard didn't realize that she has killed a preggy baboon. As she dragged the baboon, a baby baboon came out from the skin and see what the leopard did to the baby)



If a leopard could show some love..why can't we? (sedih tengok orang buang2 anak macam buang sampah je)

Salam Ramadhan semua

Selamat menyambut Ramadhan :) Semoga ia membawa sejuta rahmat dan keberkatan buat seluruh umat Islam di dunia ini.

Makan lagi..haishhh

Sudah memulakan penyelidikan di UTM. Baru dapat bilik untuk buat research. Komputer yg skrinnya lebih besar dari skrin tv rumah diberi (ok tipu! tp serius besar) Trimakaseh Dr H. Telefon diletakkan di dalam bilik supaya Dr H bole pantau xtvt 'cabut awal datang keje lambat' aku macam di UM dulu (ok kecewa..). YM disekat (kecewa lagi). FB tak try pun bukak sebab takut kecewa lagi. Tapi Dr H da tolong install banyak program2 yang akan diguna untuk research nanti :) Tahun depan Dr H kata pindah ke makmal yang lebih baru (seronok!) Lab ni bole masuk 4 orang sahaja. Tapi cuma ada 2 orang je yang baru sampai. Takpe, yang penting hepi :)

Cukup2lah pasal tempat baru. Mode pun serius je bile taip pasal kerja. Ni tengah lunch break so aku sempat bukak blog kalau tak jangan harap ler. Perut da buncit lagi sket. Kadang2 jalan tonggek2. Pinggang slalu sakit jugak. Kalau dudok tertindih baby dengan lapisan spare tyre, bole rasa baby macam tendang2 minta dilepaskan n bole rasa juga heartbeat d…

3 bulan = 12 minggu

Lama betul tak update blog. Bukan apa, sibuk yang amat. Mengalahkan PM. Banyak event2 besar yang jadi sebenarnya. Penat jygak sebenarnya sebab kemas mengemas rumah untuk pindah. Tarikh nak pindah pun takde lagi. Kalau ikutkan hati memang macam nak lepak lagi sebab tak sempat nak kemas habis2. Taksempat nak setelkan kelas mengajar kat UM. Tak sempat nak gii studio amik gambar pakai jubah. Tak sempat nak makan2 dengan kawan2 dulu. Haihhhh..mencik!!!

Nantilah, aku buat satu entri khas pasal aku konvo Selasa lepas :) Seronok da habis belajar tapi perjuangan belum tamat lagi. Insyallah semuanya akan terbayar lepas ni. Aku excited nak citer pasal check up baby baru2 ni. Perut da buncit sket. Kalau pakai baju memang dia terbonjol sket. Haha. Orang mesti ingat budak ni makan banyak sampai buncit perut dia. Jalan da mula menonggek. Pinggang sakit2. Malam2 mesti terjaga pukul 4 pagi n kena sapu minyak yuyee untuk hilangkan sakit pinggang. Kalau en suami ada lagilah ngada2. Bangun kejut die, mere…