Skip to main content

3 bulan = 12 minggu


Lama betul tak update blog. Bukan apa, sibuk yang amat. Mengalahkan PM. Banyak event2 besar yang jadi sebenarnya. Penat jygak sebenarnya sebab kemas mengemas rumah untuk pindah. Tarikh nak pindah pun takde lagi. Kalau ikutkan hati memang macam nak lepak lagi sebab tak sempat nak kemas habis2. Taksempat nak setelkan kelas mengajar kat UM. Tak sempat nak gii studio amik gambar pakai jubah. Tak sempat nak makan2 dengan kawan2 dulu. Haihhhh..mencik!!!


Nantilah, aku buat satu entri khas pasal aku konvo Selasa lepas :) Seronok da habis belajar tapi perjuangan belum tamat lagi. Insyallah semuanya akan terbayar lepas ni. Aku excited nak citer pasal check up baby baru2 ni. Perut da buncit sket. Kalau pakai baju memang dia terbonjol sket. Haha. Orang mesti ingat budak ni makan banyak sampai buncit perut dia. Jalan da mula menonggek. Pinggang sakit2. Malam2 mesti terjaga pukul 4 pagi n kena sapu minyak yuyee untuk hilangkan sakit pinggang. Kalau en suami ada lagilah ngada2. Bangun kejut die, merengek2 macam budak kecik yang nak susu tu, suro die sapukan minyak. Terpaksalah en suami bangun layan bini dia yang sorang ni.


oh, lupa..pasal cek up baby. Baby sama macam gambar kat sebelah tu. Sangat comel dan sangat aktif. Bila doc letak je alat scan tu, dia pun tunjuklah aksi2 comel dia dalam perut tu. Lagi plak bila dia tau ayah dia ada sama. Bukan setakat swimming kat dalam tu, menendang2 skali. Teringat2 dia bergerak2 dalam perut ni. Doc kata kalau nak breastfeed kena minum susu sehari 3 gelas, betul ke? tak banyak sangat ke?


Gambar cek up baby ada tapi taktau macam mana nak letak dalam blog ni sebab pakai laptop ibu. Sekarang da 3 bulan. So da lepas masa kritikal orang cakap. Masa 3 bulan pertama tu kena jaga betul2 pemakanan semua sebab masa tulah banyak organ2 penting die terbentuk. Aku hari2 berdoa semoga baby ni berkembang dengan sehat n selamat.

Macam nilah baby aku dalam perut aritu..tak sabar nak tunggu die membesar :)

Comments

Intan Inn said…
mesti cute kan arina time nie..comel kecik jer mcm kita..bila preggy semua org pandang agaknyer budak nie makan bayak perut buncit..betul mcm kata u tadi..
dilaOHdila said…
salam cik Nab, tahniah. moga baby cepat membesar erk.....

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…