Skip to main content

Cari rumah sewa


Da beberapa bulan ni, aku dan en suami cuba cari rumah sewa. Susah nak cari. Dengan masa yang sangat limited, kalo jumpa pun slalunya takde nombor die letak depan rumah. Dekat internet pun susah sangat nak jumpa. Nak dijadikan cerita, aku terbaca dalam internet pasal sorang mamat ni nak sewakan rumah dia. Setelah berjanji nak jumpa, kitorang nak gi lah tengok rumahnya. Janji nak jumpa pukul 10mlm. Tapi pukul 830 malam kitorang da kuar. So en suami kata jom lah tengok2 rumah sewa yang lain sebab rumah yang kitorang nak tengok ni agak jauh n quite mahal.

Masa jalan2 tu da malam. Aku ni rabun malam. Jangan haraplah nak alert dengan benda yang kecil dan gelap ni. En suami pesan, tengok2 kalau ada orang tampal iklan kat rumah. Memang tak nampaklahkan. Tapi syukur en suami bermata 4, dia nampak iklan sewa rumah dalam kawasan gelap n kecil plak tulisannya.

Call2 dia, orang tu cakap bole tengok malam tu jugak. Wah, rezki sangat ni. Memang kat tempat yang kitorang nak, sewa murah dari yang kitorang budget n rumah sangat elok. So, kami berbunga2 riang. Tapi pape hal pun kitorang kena gak pegi jumpa tn rumah yang lagi satu sebab da janji dengan dia.

Memang sangat mengecewakan, Rumahnya kecik, sewa mahal n tak bole kurang langsung. Jauh ke dalam plak tu (padahal hati da lekat kat rumah lagi satu). Nak jadikan citer, kitorang planning nak masuk cepat rumah tu tapi lori pun tak cari lagi. So, hubby bagi satu nombor lori sewa ni suro call tanya brape sewa dia. Tanya2 harga lori murah dari budget kitorang siap ada pekerja dia yang akan tolong angkat. Memang berdouble2 kebahgiaan kitorang.

Tulah aku cakap, kalau Tuhan nak tolong, sekelip mata aja dia bagi. Benda yang kitorang dok risau2 beberapa bulan, sekejap je Tuhan tolong setelkan. Berkat bulan Ramadhan. So, arini nak basuh rumah n nex week da bole pindah. Tinggal nak setting dengan tn rumah kat Kl untuk jumpa dengan dia. Dan secara mengejutnya tuan rumah kata dia akan pulangkan deposit kitorang. Tak penuh tapi kitorang seronok jugak sebab before ni dia kate die taknak pulangkan.

So tahun ni dapatlah kitorang beraya dekat rumah baru :)

Comments

Arina Aziz said…
bestnya arina dapat raya kat rumah baru. rumah akak tak siap2 lagi. tiga bulan contractor tu amik masa nak siapkan kitchen cabinet sahaja! bila dah siap, salah pasang pulak. kena bukak and buat balik. uhukksss..sedihnya.. rumah kat mana tu?
ELLY said…
wahh best nyer....congrat2 ;)
dilaOHdila said…
wah baby dah besar dah erk...best mesti tak sabar ni mommy (hehehe)
nurarinab said…
Lor akak..lamanye..bukan dari masa akak baru beranak tu patutnya da dpt msk rmh baru kan?suro kontraktor tu potong hrga kasi murah.lambat siap.so skrg akak dok mn?Arina dpt rmh dkt tmn daya.Nanti dtg eh raya ni.bole buat makan2 :)

Tq elly :)

Tq kak dila..best2..x sbr nk tunggu die besaq :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…