C o m e A n d J o i n M e =)

Saturday, August 28, 2010

Cari rumah sewa


Da beberapa bulan ni, aku dan en suami cuba cari rumah sewa. Susah nak cari. Dengan masa yang sangat limited, kalo jumpa pun slalunya takde nombor die letak depan rumah. Dekat internet pun susah sangat nak jumpa. Nak dijadikan cerita, aku terbaca dalam internet pasal sorang mamat ni nak sewakan rumah dia. Setelah berjanji nak jumpa, kitorang nak gi lah tengok rumahnya. Janji nak jumpa pukul 10mlm. Tapi pukul 830 malam kitorang da kuar. So en suami kata jom lah tengok2 rumah sewa yang lain sebab rumah yang kitorang nak tengok ni agak jauh n quite mahal.

Masa jalan2 tu da malam. Aku ni rabun malam. Jangan haraplah nak alert dengan benda yang kecil dan gelap ni. En suami pesan, tengok2 kalau ada orang tampal iklan kat rumah. Memang tak nampaklahkan. Tapi syukur en suami bermata 4, dia nampak iklan sewa rumah dalam kawasan gelap n kecil plak tulisannya.

Call2 dia, orang tu cakap bole tengok malam tu jugak. Wah, rezki sangat ni. Memang kat tempat yang kitorang nak, sewa murah dari yang kitorang budget n rumah sangat elok. So, kami berbunga2 riang. Tapi pape hal pun kitorang kena gak pegi jumpa tn rumah yang lagi satu sebab da janji dengan dia.

Memang sangat mengecewakan, Rumahnya kecik, sewa mahal n tak bole kurang langsung. Jauh ke dalam plak tu (padahal hati da lekat kat rumah lagi satu). Nak jadikan citer, kitorang planning nak masuk cepat rumah tu tapi lori pun tak cari lagi. So, hubby bagi satu nombor lori sewa ni suro call tanya brape sewa dia. Tanya2 harga lori murah dari budget kitorang siap ada pekerja dia yang akan tolong angkat. Memang berdouble2 kebahgiaan kitorang.

Tulah aku cakap, kalau Tuhan nak tolong, sekelip mata aja dia bagi. Benda yang kitorang dok risau2 beberapa bulan, sekejap je Tuhan tolong setelkan. Berkat bulan Ramadhan. So, arini nak basuh rumah n nex week da bole pindah. Tinggal nak setting dengan tn rumah kat Kl untuk jumpa dengan dia. Dan secara mengejutnya tuan rumah kata dia akan pulangkan deposit kitorang. Tak penuh tapi kitorang seronok jugak sebab before ni dia kate die taknak pulangkan.

So tahun ni dapatlah kitorang beraya dekat rumah baru :)

4 comments:

Arina Aziz said...

bestnya arina dapat raya kat rumah baru. rumah akak tak siap2 lagi. tiga bulan contractor tu amik masa nak siapkan kitchen cabinet sahaja! bila dah siap, salah pasang pulak. kena bukak and buat balik. uhukksss..sedihnya.. rumah kat mana tu?

ELLY said...

wahh best nyer....congrat2 ;)

dilaOHdila said...

wah baby dah besar dah erk...best mesti tak sabar ni mommy (hehehe)

nurarinab said...

Lor akak..lamanye..bukan dari masa akak baru beranak tu patutnya da dpt msk rmh baru kan?suro kontraktor tu potong hrga kasi murah.lambat siap.so skrg akak dok mn?Arina dpt rmh dkt tmn daya.Nanti dtg eh raya ni.bole buat makan2 :)

Tq elly :)

Tq kak dila..best2..x sbr nk tunggu die besaq :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails