Skip to main content

Baby Car Seat is on search

Bulan ni saya dan en suami bercadang2 untuk membeli baby carseat. Stroller da bejaya dibeli (yeepie!!!). Mesti korang tertanya2 apa stroller yang dibeli setelah pilihan2 dibuat aritu. Tunggu...nak kasi surprise gitu. haha. Carseat ni rasanya ada mengikut umur betul tak? Kalau yang newborn punye kecik sket n ade handle untuk membolehkan ia dikeluarkan dengan baby2 nye skali. So definitely akan beli yang comel2 je dulu. Yang bole muat badan dia at least sampai 7 or 8 bulan. Kalo beli yang besar ni bukan ape, die tak selesa and lagi membahayakan keselamatan juga.



2-2 carseat ni nampak tegap kan? Macam sangat comfy je kalo letak diorang dalam tu..

comel je tengok baby tu tido..dengan warna pink..sangat gegurl!

I know, this one will be a big NO NO from mr hubby..hahaha

Handle car seat tu aku tak rasa praktikal untuk di pakai masa berjalan2 di shoping kompleks. Kalo kasi kite pegang plastik2 yang penuh berisi barang le
pas kite shoping kat tesco pun da tak larat. Ini plak nak bawak benda tu berjalan2. Lebih baik pkai stroller saje. Handle tu praktikal masa kite drive, letak baby dalam tu n die tertido. So kalo masa tu kite nak gi rumah sape2 or nak hantar die pade babysitter, tak yahlah kejut die bangun, bole bawak je carseat tu dengan memegang handle die ke dalam rumah. Takkan nak hangkut carseat tu dengan tangan kan..leceh amat nya.. Disebabkan tak beli stroller and carseat together-gether, kenalah cari carseat lain. Nak beli brand sama bole tapi hrganya pun menderaskan airmata. Aritu da survey2 dekat carrefour, brand baby cherry macam quite ok. Harga pun dalam range RM100 - RM200.

Tapi ada beberapa carseat yang memusykilkan aku. Kalo macam ade ertain design tu memang bole pakai dari kecik sampai besar ke sebab dia macam ada span yang bole diletak untuk newborn n baby yang besar sket? Kalau ada yang tau pasal benda ni, silalah sharing2 sebab kalau bole macam tu pun bagus juga sebab bolelah bagi die
pakai sampai die besar.

Seat macam nilah yang saya musykil..bole ke pakai untuk newborn?

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…