Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2010

This is a public apology for u makcik..

Haa..seronok aku nak menulis blog pagi2 ni. Melenting2 makcik tu bila baca blog aku pasal dia. Tinggalkan komen anonymous tapi makcik, saya ni tak buta IT lagi. Saya bole track komen tu dari sape..Makcik ni kalau hantar emel muhasabah diri kemain lagi. Macam baik sangat tapi bila benda2 macam ni jadi, terlihat sangat kebusukan hati kamu tu. Makcik, dalam blog saya ni walaupun blog tu untuk kamu, tapi saya takde pun cakap makcik bodoh. Tapi makcik cakap saya bodoh. Yer makcik, saya memang bodoh. Saya tak pernah rasa saya ni pandai. Makcik cakap saya kurang ajar yer. Memang saya kurang ajar..tapi dengan orang yang kurang ajar jugak. Kita samalah kan..sebab komen makcik tu pun kurang ajar jugak. Kalau sungguh kamu tu tak kurang ajar, maka seharusnya kamu menasihatkan saya dengan baik atau mungkin lebih baik diam dan berdoa semoga Allah membuka hati kami semua menerima makcik.


lain kali tulislah nama makcik, baru nampak berani

Makcik, saya mintak maaf yer sebab buat makcik marah dan terasa …

Baru 8 bulan ke???

Pecaya tak pecaya, aku dan en suami da 8 bulan same2. Sumpah rasa da bertahun kawen. Rupanya setahun pun tak lagi..hehe. 8 bulan yang mencabar. Orang tua2 kata, 5 tahun pertama adalah yang paling mancabar. Proses nak mengenal2. Masa kapel indah belaka. Kentut pun segan nak kuat2. Kalau kuar rumah sembur perfume kat bontot suar supaya kentut wangi (haaa nanti adalah yang tiru tu).

Kahwin lebih mencabar dari bercinta sebab time cinta2 ni sume sangat indah. Sebab tu ada orang sanggup kawen lari sebab masa bercinta ni dunia fantasi. Yelah, yang realiti nya tak rasa lagi. Setakat bayangkan memang sume bole. Cuba bagi dia rasa betol2, haaa masa tu menggagau2 cari mak ayah balik.

Relationship tak mudah macam disangka. Adik beradik yang kuar dari rahim mak yang sama pun bercakar2, inikan pulak nak dok dengan orang yang totally stranger. Pagi petang jumpa, tido sama2 lagi. Mana bole tak gaduh yer tak? Pada aku masa bercinta2 adalah masa untuk kita kenal dia sedikit. Belajar membaca perangai dia …

Beg baru dan truffle puding

Bila da mula analisis data guna program2 ni mulalah rasa nak pecah kepala. Menda2 ya da blaja selama beberapa minggu da mula mereput dalam kepala ni hilang dibawa angin. Tak pasal2 kena study balik buat sendiri. Hamik kau!!

Semalam masa balik dari lab, aku tengok ada lori nationwide express besar depan rumah jiran sebelah aku. Sebelah lori dia ada 2 dahan pokok yang besar macam baru lepas kena tebang. Oh baru aku teringat, aritu makcik sebelah ada cakap die nak tebang pokok tu sebab da kembang sangat. Tapi yang aku pelik kenapa kah makcik perlu memanggil orang nationwide express tebang pokok. Agak servis diorang ni bole tolong kita ape je eh.

Aku pun rasa macam berminat jugak nak tau. Yelah rumput depan rumah tu da panjang. Kalo dia tolong tebas padang rumput aku yang sekangkang kera tu pun ok jugak.

"Brape bayar diorang ni kak?" Aku tanya dengan manis muka.
"Free je diorang ni. Kitorang tak bayar pun". makcik jawab penuh konfiden.
"Oh, bagus jugak macam gitu eh ka…

Sekarang ni sape yang kurang ajar?

Apa yang buat seseorang tu jadi kurang ajar (KA)? Ada ke orang yang lahir dengan perangai KA? Pada pandangan dan hemat beta, KA terjadi bila orang lain KA dengan kita. Betul tak? Kalau kes student KA or anak KA, itu belakang citer. Sekarang kita cite pasal stranger dengan stranger. Kadang2 taklah stranger sangat. macam kawan dengan kawan atau kawan dengan lawan.

Aku seorang yang paling malas nak tunjuk sifat KA aku. Bukan takde..memang ada. n tamo tunjuk sebab aku kalau boleh taknak orang ingat kita dengan sikap2 yang bukan2 ni. Macam tu jugak adik2 aku. Kami dilatih ibu dan ayah supaya hormatkan orang especially orang tua. Tapi bila da meningkat dewasa, da bole berpikir sinri, kami pandai jugak skali skala mengeluarkan pendapat kalau tak puas hati.

Tapi dengan cara yang paling 'sopan' yang boleh. Tapi kalau rasa da melampau sangat, maka aku pun akan jadi melampau jugak. Maklumlah kita ni cuma manusia biasa aja. Maka citer ni kat sini aku nak cite pasal sorang makcik ni. Kenapa …

Insyallah

Kadang2 hati terlampau marah,
Kadang2 hati merasa benci,
Kadang2 hati menangis tak berhenti,
Kadang2 hati rasa tak berubah,
Kadang2 hati sebenarnya da berubah,
Kadang2 hati menjadi beku,
Kadang2 hati cuma menjadi hati,

Tapi kadang2 hati memujuk hati sendiri,
Jangan ikut hati sangat kata hati,
Tapi hati cumalah hati,
Merasa apa yang terasa,
Membenci apa yang dibenci,
Menyayangi apa yang disayangi,
Biarlah hati sendiri kata hati..

_______________________________________________



Pakcik ni macam jadi fenomena baru. Lagu2 dia sangat menyentuh kalbu dan sangat berketuhanan. Belum sempat lagi nak cari album dia tapi Insyallah akan cari juga nanti :)

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah 2x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way …

Serba tak kena

Bahang kerja menimbun da mula terasa2..Huh, cungap jugak ni. Ya Allah ya tuhanku, permudahkanlah urusan hambaMu ini.

perghhh gambar masa anak dara..konon mcm rajin buat keje kan (ct,ingat tak masa kita dok bilik terpinggir ni??hehe)

Chack up lagi

Semalam suda pegi check up baby. Minggu depan da 6 bulan. Tendangan si kecil makin kuat. Kadang2 terkujat2 dibuatnya. Mengeras dalam perut ni pun kerap jugak. Cuba bayangkan kalau masa tu nak buang air kecil n time tu jugak die mengeras dengan jayanya. Memang rasa nak lepaskan kat situ jelah. Ujian air kencing normal. Hb juga maintain. Tekanan darah naik sket. Berat pun naik 2 kilo sahaja.Ingatkan misi tu naklah bagi dengar heartbeat baby. Tapi tak buat pun *hampa*

Perut suda makin besar. Tapi macam mana pun masih kecil untuk mak buyung yang nak masuk 6 bulan. Orang suka menegur kalau nampak aku. Tanya brape bulan. Kalau cakap 6 bulan je memang sume buat muka terkejut cakap "keciknya perut". Prasan da mula tak bole tido menelentang. Kena mengiring n sendal bantal sket bawah perut. Sambil2 tu nak tengok2 jugak bengkak ke idak kaki ni. Setakat ni masih ok lagi. Seram jugak kalau kaki membengkak. Maklum kaki ini kecil molek.

Aku ingat masuk 7 bulan aku nak buat 3D/4D scan. Nak co…

My Dream Home

Dulu nak jadi interior designer tapi rezki takde kat situ. Saya nak rumah begini!!!

Takpe..tunggulah nanti..(muka penuh azam dengan api sebagai latar belakang)

My Oh My!

Prague, You are now my motivation!!


The Changes

Bila sudah 5 bulan setengah terbayang da nk msk 9 bulan. Nervous ok. Aku takut nak beranak. huhuhu. Sekarang tiap malam akan terjaga. Perut rajin meragam macam masuk angin n kembong slalu. Rasanye sebab baby da mula membesar n rahim pun da mengembang. Kalo makan banyak akan muntah sebab rasa macam makanan tu kena tolak keluar je.

"Your uterus may now be approximately 2 cm or almost 3/4 of an inch above your belly button. Your abdomen still isn't large enough to be an obstacle at 22 weeks pregnant, however you may find that your center of gravity has slightly shifted."

Memang betul lah tu..2 cm bukan jauh sangat jaraknya. Kalo bagi semut lumba lari pun tak sempat berpeluh. Selain dari tu..perubahan yang aku perasan adalah kulit jadi cantik n rambut pun da kurang gugur. Kulit aku jenis kering bersisik. Bukan kat muka tau tapi tangan n kaki. Memang teruk tapi taklah mengelupas. Aku tak suka letak lotion sebab aku rasa rimas dengan rasa dia *macam makan plakkan* n bau dia…

My first attempt

Today I decided to make something special for my hubby. oh..oh..tolong jangan pikir banyak. Ni cite bab makan. Ari2 masak untuk en suami. Kadang2 sampai kering idea nak masak ape. Bila tanya dia nak makan ape, nanti die cakap, "masaklah apa2 pun saya akan makan jugak". Huh, terima kaseh b. Jawapan yang membantu.

Arini tiba2 terasa nak buat lasagna. This is my first trial. I love lasagna so much!!! Makanan wajib order kalo ke Secret Recipe. tapi lately ni SR punye lasagna da tak sesedap dulu. Jadi bagitau en suami, arini aku nak buat lasagna. Die balas sms macam ni, "Alah..saya pun nak jugak". Pelik..macam aku nak masak untuk diri sinri aje.

Google dalam internet recipe untuk buat lasagna. Taklah susah mana. 15minit da siap da cuma nak bakarnye yang lama. Oh bakar kena pakai oven. Aku takde oven. Yang ade cuma toaster oven. Jiwa memberontak nak buat (agak pembawakan budak ni). Baik cari kat tesco. Kot2 ada oven murah bawah 100. Maklum tengah2 bulan duit da kering. min…

I miss my dance class!!!

I'm happy with my life today. I live with my husband and I'm about to get a baby. But I'm missing my routine before I get pregnant too especially the routine of driving to the gym for my dance class. What frustrated me more is there is no Fitness First gym here in JB. I did suggest them to open a branch here but they said it's too close to Singapore and because of that they could not open a branch here. I should go to S'pore just for a class..What a waste.

I always wanted to go to a dance class since I was in a high school. So when I continue my study, my housemate who was a member of FF asked me to join her, I agreed without thinking long. I hate jogging. I love games but then it's hard to find a game which you can play alone. So dancing would be the best choice that I have and by joining a gym, I knew I can make a lot of friends.

And why dancing? I've been adoring many singers in Hollywood and most of them can dance. Singers like Mariah and Whitney, they ha…

Itu Ini

Da 2 3 hari ni perut tak sedap. Asik rasa loya n semalam siap muntah. Taktaulah kenapa. Mengantuk jangan cakap. Kalo tak cukup 9 jam memang da macam orang 'high'. Makcik2 da bising sebab tido banyak masa preggy ni tak bagus. Sekarang ni bertarung jugaklah dengan kengantukan yang menggila ini. Simptom 'sleepyness' aku cakap.

My hips is getting larger. Ngeri tengok. Jarang aku ni melebar kat situ. Ramai jugak yang tegur aku da berisi. Itu ok jugak sebab da lama tak naik berat badan ni. Makan still aku control sebab taknak naik mendadak. Nanti nurse marah time cek up. Tak sanggup dengar. Membebel macam mak nenek diorang tu.

Belakang badan da mula sakit. Rasa macam nak tekan je pinggang tu bila die mula melenguh. Perut juga membulat dengan jayanya. Kalo dulu orang kata macam tak ngandung tapi sekarang skali tengok da tau da mak buyung. Cuma kalo tengok memang tak macam 5 bulan setengah. Perut comei diorang cakap.

I got a sweet tooth. Sangat suka coklat n benda2 manis. Sangat …

My Wishlist

Saya teramatlah teringin nak gi berjalan2 dan bercuti2 bersama em suami. Mula ingatkan nak gi Sabah akhir taun ni tapi masa tu perut da memboyot. Sure diorang tak bagi naik kapalterbang. Ajak en suami gi pantai mandi manda tapi diorang kata tak elok ke pantai preggy2 ni. Nak gi jalan2 kat KL pun susah sebab every weekend schedule full plus en suami keje alternate saturday *sigh*

Saya nak soping2. Aritu teringin sangat nak beli jam tali kulit warna coklat kayu tapi tak jumpa pun design yang berkenan di hati. Tak kisahlah kalau takde jenama pun yang penting dapat pattern n design yang aku nak tapi takde. Pastu nak beli handbag jugak tapi takde jugak design yang dicari. Aku nak beli Fendi Squirrel Spy Bag tapi pattern tu da lama sangat. Takde lagi kat pasaran. Kalo cari dekat Petaling Street pun mesti hampa. Cari yang ala2 beg tu pun tak jumpa.


Pattern simple macam ni pun susah jugak nak cari..*sigh*

Nilah beg tupai tapi aku nak yang kaler brownish

Sedih sungguh :'( berguling2 menangis a…

Da nak kawen da adekku :)

Weekend baru lepas. Aku dan en suami busy dengan majlis pertunangan adek pertama aku. Taun lepas aku, taun ni die plak. Arini genap usia pertunangan aku dengan suami setahun. Wah, baru setahun bertunang sebenarnya tapi aku da pun jadi mak buyung. Hahaha..macam tak percaya plak. Oklah bukan nak cite pasal aku ni tapi pasal adek aku. Konsep die ala2 Arab. Pakai jubah macam arab, mekap pun da ala2 arab jugak. Cantik gitu..kelassss youuuu..

betulkan aku cakap cantik :)

Semoga cepat ke jinjang pelamin..Aminnnnn

Sorokkan kebuntingan belakang ibu..hehehe

Die suro aku pakai jubah jugak tapi aku tau bile majlis macam ni macam mana kalau pakai jubah abeslah baju tu kena minyak bagai. Kena nolong orang rewang. So aku cakap aku nak pakai baju kurung je supaya bole buat keje dapur. Memang tak menang tangan. Maklumlah, kitorang tak pakai katering. Yang tolong makcik pakcik n sepupu sepapat. (takpe yang, aku saja bagi can ko pakai lawa2, nanti mak Qayyum salah sarung cincin kat aku karang naya jer..haha…