Skip to main content

Beg baru dan truffle puding

Bila da mula analisis data guna program2 ni mulalah rasa nak pecah kepala. Menda2 ya da blaja selama beberapa minggu da mula mereput dalam kepala ni hilang dibawa angin. Tak pasal2 kena study balik buat sendiri. Hamik kau!!

Semalam masa balik dari lab, aku tengok ada lori nationwide express besar depan rumah jiran sebelah aku. Sebelah lori dia ada 2 dahan pokok yang besar macam baru lepas kena tebang. Oh baru aku teringat, aritu makcik sebelah ada cakap die nak tebang pokok tu sebab da kembang sangat. Tapi yang aku pelik kenapa kah makcik perlu memanggil orang nationwide express tebang pokok. Agak servis diorang ni bole tolong kita ape je eh.

Aku pun rasa macam berminat jugak nak tau. Yelah rumput depan rumah tu da panjang. Kalo dia tolong tebas padang rumput aku yang sekangkang kera tu pun ok jugak.

"Brape bayar diorang ni kak?" Aku tanya dengan manis muka.
"Free je diorang ni. Kitorang tak bayar pun". makcik jawab penuh konfiden.
"Oh, bagus jugak macam gitu eh kak. Mintak dia potongkan rumput depan rumah".

Makcik da konpius2 dengan aku. Selidik punya selidik rupanya diorang terlanggar pokok mangga depan rumah makcik tu. lols. So da malu sinri aku pun masuk rumah. Tiba2 orang2 kurier datang rumah aku. Rupanya nak anta barang aku. yeay!!!handbag baru sudah sampai :) Meh2 aku tunjuk handbag baru aku. Taraaaa.. tapi aku rasa macam dia kecik dari jangkaan aku tapi takpelah sebab aku nak handbag yang printed2 ni.


Hari ni sebab gumbira, aku masak spageti meatball dan truffle puding. Lepas amik resepi truffle puding dari mummy lina. Terus semangat nak buat puding sebab suka amat dengan truffle puding ni. Slalu beli dalam mangkuk kecik kena bayar 2 hinggit. Makan pun tak puas :( Kesian..So bila dapat je resepi dia, memang tak tunggu lama terus aje buat. hehe. (untuk pengetahuan korang, sebenarnya aku taktau nama die truffle puding..slalu aku panggil puding lapis2 ade kek bawah die-panjangkan nama aku bagi)



buat dalam bekas ni sebab senang nak bagi kat mak aku n mak mertua nanti..hehe

Mesti korang nak resepi jugak kan sebab nampak sedapkan? kan? kan? Resepi senang aje yer..bayangkan aku yang 1st time buat ni pun buat tak sampai sejam. Setengah jam pun tak sampai. Haaa..semangat nak try lah tu.

Bahan2 yang kena ada:
1. Swiss roll sebuku perasa vanilla or strawberry or pape yang korang suka
2. Tepung kastard 3 sudu (cairkan dengan air secawan) *kalo nak lagi pekat tambah lagi jumlah sudu kastard*
3. 1 tin susu sejat
4. Buah pic dalam tin
5. 1 kotak kristal jelly
6. Gula

tu je bahan2nye kawan2. Senangkan? So sekarang cara nak buatnya.

1. Mula2 potong swiss roll tu dalam 2cm. Agak2lah. jangan tebal sangat or nipis sangat. Susun dekat dalam mangkuk. Mak sure tapak mangkuk penuh dengan swiss roll tadi.
2. Air buah yang ada dalam tin buah pic tu korang tuang atas swiss roll tadi. Nak kasi die serap air gula tu. Jangan banyak sangat. Agak2 yer.
3. Masak kristal jelly tu. Biasa belakang kotak ada tulis camne nak masak. Aku beli cap nona. Satu kotak tu masak dengan 400ml air. Masak tak payah lama2 pun takpe sebab just nak hancurkan gula je.
4. Bila da siap kristal jelly tu, tuang atas swiss roll yang da campur air buah dalam tin tu. Ketebalan ikut koranglah nak tebal mana. Nak tebal. letak banyak. Kalo tak letak sedang2 aje.
5. Masukkan dalam peti ais dalam setengah jam sebab kita nak dia beku. Nak cepat beku letaklah dalam freezer yang atas tu.
6. Sementara tunggu yang tadi beku, kita buat kastard die dulu. Amik susu sejat tadi, panaskan atas api campurkan dengan tepung kastard yang da dibancuh dan 3 sudu gula.
7. Kacau atas api yang sederhana dalam 10 - 15 minit. Biarkan dia sejuk sikit.
8. Bila kastard da sejuk sikit, amik yang dalam peti ais tadi and letak kastard tu atas bahan tadi.
9. Lepas tu bole letak buah2an pic kat dalam kastard tu.
10. Letak dalam peti ais n bila da beku bole makan..Yaaammm!!!

Selamat mencuba kawan2!!!

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…