Skip to main content

Chack up lagi

Semalam suda pegi check up baby. Minggu depan da 6 bulan. Tendangan si kecil makin kuat. Kadang2 terkujat2 dibuatnya. Mengeras dalam perut ni pun kerap jugak. Cuba bayangkan kalau masa tu nak buang air kecil n time tu jugak die mengeras dengan jayanya. Memang rasa nak lepaskan kat situ jelah. Ujian air kencing normal. Hb juga maintain. Tekanan darah naik sket. Berat pun naik 2 kilo sahaja. Ingatkan misi tu naklah bagi dengar heartbeat baby. Tapi tak buat pun *hampa*

Perut suda makin besar. Tapi macam mana pun masih kecil untuk mak buyung yang nak masuk 6 bulan. Orang suka menegur kalau nampak aku. Tanya brape bulan. Kalau cakap 6 bulan je memang sume buat muka terkejut cakap "keciknya perut". Prasan da mula tak bole tido menelentang. Kena mengiring n sendal bantal sket bawah perut. Sambil2 tu nak tengok2 jugak bengkak ke idak kaki ni. Setakat ni masih ok lagi. Seram jugak kalau kaki membengkak. Maklum kaki ini kecil molek.

Aku ingat masuk 7 bulan aku nak buat 3D/4D scan. Nak confirm die nye gender. So bolelah pikir2 nama untuk si kecil ni. Ingat bulan ni aku nak mula cari barang dia lagi. Slalunya en suami buat muka tak hal je bila pilih barang2 dia ni tapi kalau kena beli barang2 besar macam stroller, katil n carseat die sukalah.

Selera makan juga da kurang. Kalau tengahari da makan, malam tak makan pun takpe. Kalau rasa nak makan pun cuma buah epal, biskut, benda2 remeh temeh ni. Aku rasa sebab rasa nak muntah bila makan berlebihan tu tak hilang lagi. So jadi malas nak makan lebih2. Malam ni nak tido awal lah. Badan rasa letih sangat. Taktaulah apsal. Rasanya memang nak bagi aku rehat2 kot..hehe..

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…