Skip to main content

The Changes


Bila sudah 5 bulan setengah terbayang da nk msk 9 bulan. Nervous ok. Aku takut nak beranak. huhuhu. Sekarang tiap malam akan terjaga. Perut rajin meragam macam masuk angin n kembong slalu. Rasanye sebab baby da mula membesar n rahim pun da mengembang. Kalo makan banyak akan muntah sebab rasa macam makanan tu kena tolak keluar je.

"Your uterus may now be approximately 2 cm or almost 3/4 of an inch above your belly button. Your abdomen still isn't large enough to be an obstacle at 22 weeks pregnant, however you may find that your center of gravity has slightly shifted."

Memang betul lah tu..2 cm bukan jauh sangat jaraknya. Kalo bagi semut lumba lari pun tak sempat berpeluh. Selain dari tu..perubahan yang aku perasan adalah kulit jadi cantik n rambut pun da kurang gugur. Kulit aku jenis kering bersisik. Bukan kat muka tau tapi tangan n kaki. Memang teruk tapi taklah mengelupas. Aku tak suka letak lotion sebab aku rasa rimas dengan rasa dia *macam makan plakkan* n bau dia. So pregnant ni buat kulit jadi halus n glowing je :)

"some women will enjoy a glowing look and feel during pregnancy, others are plagued with breakouts on their arms, back, and face. This is largely due to the increasing levels of hormones circulating throughout your body."

Kalau dulu malas nak melawa, malas nak buat keje..semua benda malaskan. Tapi Alhamdulillah, masuk je 4 bulan setengah hilang da malas tu. Ada jugak tabiat suka tido siang2 buta tapi ni aku da bejaya avoid dengan tido malam awal or sibukkan diri dengan something.

Perut aku masih tak berapa nak besar aku rasa sebab aku tak bape nak makan kot. Tapi berat naik juga 3 kilo every month. So aku rasa oklah sebab bila atas 5 bulan kena naik 2 kilo setiap bulan. Kalo bole taknak naik banyak sangat jugak sebab nanti kena minum air gula yang pekat itu. Tak dapat bayangkan rasanya. Tapi taktaulah kalo tiba2 masuk 7 bulan selera berubah plak. hahaha. Setakat ni aku suka sangat makan buah epal. Rasa sedap sangat. Buah duku, langsat, dokong n yang seangkatan aku tak bole makan. Nanti mulalah perut meragam sakit or kembung2 perut. Maybe sebab die masam sangat.

Baju baby aku da beli. Aku rasa baju dia da cukup da. Pasni tinggal nak cari barut, bedung, lampin semua. Tengok baju kecil yang comel2 tu rasa geram. Aku tak sure gender dia so aku beli kaler yang macam universal macam hijau, kelabu, putih, warna warni pun ada. Ada jugak warna pink n biru yang aku beli tapi yang aku rasa 2-2 gender bole pakai. Taklah nampak gurlish sangat or boyish sangat.

Oklah..nak siap2 pegi blaja. Baby dalam perut ni macam tak bangun je lagi. Tadi kejut dia tendang skali 2 je. Ni da tido balik agaknya. Takpe baby, nanti ikut mummy gi kelas ok. Blaja sama2 tau.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…