Skip to main content

My first attempt

Today I decided to make something special for my hubby. oh..oh..tolong jangan pikir banyak. Ni cite bab makan. Ari2 masak untuk en suami. Kadang2 sampai kering idea nak masak ape. Bila tanya dia nak makan ape, nanti die cakap, "masaklah apa2 pun saya akan makan jugak". Huh, terima kaseh b. Jawapan yang membantu.

Arini tiba2 terasa nak buat lasagna. This is my first trial. I love lasagna so much!!! Makanan wajib order kalo ke Secret Recipe. tapi lately ni SR punye lasagna da tak sesedap dulu. Jadi bagitau en suami, arini aku nak buat lasagna. Die balas sms macam ni, "Alah..saya pun nak jugak". Pelik..macam aku nak masak untuk diri sinri aje.

Google dalam internet recipe untuk buat lasagna. Taklah susah mana. 15minit da siap da cuma nak bakarnye yang lama. Oh bakar kena pakai oven. Aku takde oven. Yang ade cuma toaster oven. Jiwa memberontak nak buat (agak pembawakan budak ni). Baik cari kat tesco. Kot2 ada oven murah bawah 100. Maklum tengah2 bulan duit da kering. mintak permission en suami dulu. Dia on aje. Sambil shoping barang nak buat lasagna, sambil cari oven murah. Sambil nyelam minum air orang cakap.

nampak tak ada lasagna dalam tu

Oh, jumpa..jangan taktau. Jumpa oven cap Pensonic berharga RM99. Ok still bawah budget. Tinggal last plak tu. Memang aku sambar ajelah. Cara2 aku buat lasagna ni, aku ikut dari video kat youtube. (Aku rasa dalam youtube tu sume ada).



Serius senang giler. Kalo ada bahan2 yang kita tak jumpa pandailah2 buat bahan sinri yang lebih kurang sama. Bahan2 yang aku beli cuma daging cincang, sos spageti, lasagna noodle, mozarela cheese (shredded), cheddar cheese (shredded) dan telur sebiji.

Bahan A:
Mula masak daging cincang ngan kuah lasagna tu macam buat kuah spageti.

Bahan B:
Then amik hampir sume cheese dan telur tu campurkan sebati. (tinggalkan sket shredded cheese untuk ditabur bila selesai)

Da ada 2 bahan ni da bole mula proses membuat layer by layer. Loyang korang tu letaklah minyak masak sket supaya tak lekat. Tuang sket bahan A korang tadi and lapik dengan lasagna noodle korang. Then letak plak bahan B atas lasagna noodle tadi. Lapik lagi dengan lasagna noodle. Ulang proses sampai abes da bahan2 A dan B korang tadi. Atas sekali tabur dengan shredded cheese.

Tutup loyang dengan aluminium foil n bakar pada suhu 250c selama 45minit..Walahh..da bole makan..senangkan :)

ni lepas kuar oven n aluminium foil dibuka. aku bakar lagi skali tp kali ni 5 minit je sbb nak kasi cheese tu jadi crispy sket

p/s: rasanya sedap jugak :) nak silalah ke rumah ye kawan2

Comments

nnti adik dtg akak buat kan ea...heheh...cam sodap je tgk gmbr tu...:D
nurarinab said…
bole dek..nnt nk dtg bgtaulah awl2..akk msk spesel utk adek nnt..
iEjA said…
mcm best je b ;)
ieja pon nk bljr msk le cmni..huhu

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…