Skip to main content

P Ramlee ~ Idola sepanjang zaman



Kalau korang perasan, few weeks ago (aceh omputih gitu) n rasanya sepanjang bulan lepas, diorang da 'launch'kan bulan mengenang P Ramlee. Seniman agung Malaysia. Cerita2 P Ramlee semua orang tahu. Even dekat Astro siap ada dokumentari pasal Allahyarham. Kalau tanya sape2 pun, semua akan cakap cerita dia tak pernah jemu ditonton. Even budak2 kecik yang umur 5 6 tahun pun pandai tengok cerita P Ramlee. Bayangkan hebat tak hebat nya dia ni. Genius yang pandai buat filem dan lagu. Bahasa cukup halus dan indah n kalau dengar lagu dia, sampai sekarang bole tertusuk2 dalam hati ni.

Rasanya belum ada lagi orang yang mampu tandingi kehebatan dan bakat seni persembahan Allahyarham. Padahal beliau bukanlah orang senang pun masa hidupnya. Dihina dicaci lagi. Buat filem tanpa fikir keuntungan pun. Minat semata2. Kalau dia hidup sekarang mungkin da kaya raya da dia. Kita sibuk2 dok pikr macam mana nak masukkan elemen 1 Malaysia dalam cerita tapi P Ramlee takde masalah pun nak include pelakon Cina dan India dalam cerita2 dia tanpa nampak janggal.
Aku rasa dia satu2nya manusia Melayu yang boleh masukkan lagu dalam cerita tanpa nampak hindustan sangat.

Kalaulah Allahyarham masih hidup pasti dia da jadi legend bukan setakat dekat Malaysia ni aje. Pasti ramai yang nak tuntut ilmu dengan dia. Aku sama jugak macam orang lain, mengagumi bakat dan kepandaian anugerah Allah pada dia. Mungkin masa tu takde orang realise dia pandai. Untuk tu aku pun nak letak video lagu Allahyarham Itulah Sayang & Di manakan ku cari ganti (sangat suka 2 lagu ni..lirik touching boleh tangkap leleh especially yang dimanakan ku cari ganti tu)





P/s: Sedekahkanlah beliau Fatihah sebagai tanda kita mengingatinya.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…