C o m e A n d J o i n M e =)

Wednesday, November 10, 2010

P Ramlee ~ Idola sepanjang zaman



Kalau korang perasan, few weeks ago (aceh omputih gitu) n rasanya sepanjang bulan lepas, diorang da 'launch'kan bulan mengenang P Ramlee. Seniman agung Malaysia. Cerita2 P Ramlee semua orang tahu. Even dekat Astro siap ada dokumentari pasal Allahyarham. Kalau tanya sape2 pun, semua akan cakap cerita dia tak pernah jemu ditonton. Even budak2 kecik yang umur 5 6 tahun pun pandai tengok cerita P Ramlee. Bayangkan hebat tak hebat nya dia ni. Genius yang pandai buat filem dan lagu. Bahasa cukup halus dan indah n kalau dengar lagu dia, sampai sekarang bole tertusuk2 dalam hati ni.

Rasanya belum ada lagi orang yang mampu tandingi kehebatan dan bakat seni persembahan Allahyarham. Padahal beliau bukanlah orang senang pun masa hidupnya. Dihina dicaci lagi. Buat filem tanpa fikir keuntungan pun. Minat semata2. Kalau dia hidup sekarang mungkin da kaya raya da dia. Kita sibuk2 dok pikr macam mana nak masukkan elemen 1 Malaysia dalam cerita tapi P Ramlee takde masalah pun nak include pelakon Cina dan India dalam cerita2 dia tanpa nampak janggal.
Aku rasa dia satu2nya manusia Melayu yang boleh masukkan lagu dalam cerita tanpa nampak hindustan sangat.

Kalaulah Allahyarham masih hidup pasti dia da jadi legend bukan setakat dekat Malaysia ni aje. Pasti ramai yang nak tuntut ilmu dengan dia. Aku sama jugak macam orang lain, mengagumi bakat dan kepandaian anugerah Allah pada dia. Mungkin masa tu takde orang realise dia pandai. Untuk tu aku pun nak letak video lagu Allahyarham Itulah Sayang & Di manakan ku cari ganti (sangat suka 2 lagu ni..lirik touching boleh tangkap leleh especially yang dimanakan ku cari ganti tu)





P/s: Sedekahkanlah beliau Fatihah sebagai tanda kita mengingatinya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails