C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, December 21, 2010

Sungai dalam Lautan (underwater river)

Nampak status update Halaqah dalam FB pasal 'underwater river'. Apa 'underwater river' ni? Oklah, kalau cakap river mesti korang tau apekan. Maksudnya sungai. Kalau underwater tu ape plak? Slalu kalau cakap underwater world apa yang korang bayangkan? Mestilah dunia dalam lautan betul tak? So underwater river ni adalah sungai dalam lautan.

Mesti tertanya2 macam mana bole ada sungai dalam laut. Macam tak logik. Air dengan air mestilah bercampur kan. Seorang penyelam bernama Jacques Yves Costeau (dia adalah pencipta goggles) ni telah terjumpa underwater river masa dia menyelam di Mexico. Bayangkan dlam lautan ni, ada sungai yang mengalir and ada daratan tanah yang siap ada dahan2 dan daun2 yang berguguran antara sungai yang mengalir tu. Dan bertambah pelik bila dalam laut daun2 ni tak terapung pun.

Yelah, kalau kita masuk dalam air, even rambut kita pun akan terapung2 betul tak. Tapi daun ni macam kat darat, stay je atas tanah tu. Masya Allah. Kuasa Tuhan. So kisah ni nak dikupas dalam Halaqah malam ni kat TV9 sebab ada kisahnya dalam Al-Quran. Menarikkan?? Jom tengok ramai2

ini adalah pintu masuk untuk diver2 ke underwater world..wowwwww

ini adalah sungai dalam laut tu..gambar atas menunjukkan diver tu tengah mandi dalam sungai tu dan nampak tak dahan2 dan daun2 yang telah gugur tapi tak terapung


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails