Skip to main content

Sungai dalam Lautan (underwater river)

Nampak status update Halaqah dalam FB pasal 'underwater river'. Apa 'underwater river' ni? Oklah, kalau cakap river mesti korang tau apekan. Maksudnya sungai. Kalau underwater tu ape plak? Slalu kalau cakap underwater world apa yang korang bayangkan? Mestilah dunia dalam lautan betul tak? So underwater river ni adalah sungai dalam lautan.

Mesti tertanya2 macam mana bole ada sungai dalam laut. Macam tak logik. Air dengan air mestilah bercampur kan. Seorang penyelam bernama Jacques Yves Costeau (dia adalah pencipta goggles) ni telah terjumpa underwater river masa dia menyelam di Mexico. Bayangkan dlam lautan ni, ada sungai yang mengalir and ada daratan tanah yang siap ada dahan2 dan daun2 yang berguguran antara sungai yang mengalir tu. Dan bertambah pelik bila dalam laut daun2 ni tak terapung pun.

Yelah, kalau kita masuk dalam air, even rambut kita pun akan terapung2 betul tak. Tapi daun ni macam kat darat, stay je atas tanah tu. Masya Allah. Kuasa Tuhan. So kisah ni nak dikupas dalam Halaqah malam ni kat TV9 sebab ada kisahnya dalam Al-Quran. Menarikkan?? Jom tengok ramai2

ini adalah pintu masuk untuk diver2 ke underwater world..wowwwww

ini adalah sungai dalam laut tu..gambar atas menunjukkan diver tu tengah mandi dalam sungai tu dan nampak tak dahan2 dan daun2 yang telah gugur tapi tak terapung


Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…