Skip to main content

Did my water just break?

Malam tadi tido awal. Bangun pukul 430pagi sebab belum solat Isya'. Lepas solat aku rasa basah kat bawah. Dalam hati tertanya2, air aku da pecah ke? Aku lap n tunggu tengok kalau kuar lagi. Agak banyak jugak kuantiti yang keluar tu. Dia takdelah macam dalam tv korang tengok kuar meleh kat kaki dan ke lantai. Itu sangat karut. tapi banyak sampai basah peha aku ni.

Tunggu2 sampai sekarang takde keluar lagi. Air yang keluar tu warna jernih, tak melekit dan tak berbau. So maksudnya bukan air kencing. Aku tak gi hospital lagi sebab aku nak tengok dulu kalau ada tanda lain yang bole confirmkan masa da sampai.

Aku da telefon ibu pagi tadi. Tanya dia betul ke tu air ketuban. Dia cakap tunggu sampai tengahari. Kalau sakit perut ataupun keluar tanda, then pegilah hospital. Ni aku tengok takde pun sakit yang aku rasa. Tanda pun tak keluar lagi. Tapi kalau aku rasa was2, aku akan pergi jugaklah hospital untuk confirmkan benda tu.

Aku search juga dalam internet. Dia ada bagi beberapa tanda yang menunjukkan air ketuban da pecah. ini yang dia bagitau.
"The easiest thing to do to tell if it is your water or urine is to put on clean, dry underwear and a pad or panty liner. Then you'll want to lay down for about a half of an hour. If the fluid is amniotic fluid, it will pool or gather in the vagina while you lay down.

During this half an hour, spend time gathering your thoughts. Are you packed and ready for the trip to the hospital? Do you need to call anyone like your husband or doula? Try to do a fetal kick count or make note of your baby's movements as well. You can also use the time to take a quick nap.

At the end of the time, simply get up and go back to the bathroom. Here is where we checked to see if the pad is wet or dry. A dry pad means that your water is most likely not broken. What you experienced could have been an increase in mucus discharge, a small leak from your bladder or other common late pregnancy nuisances."

So aku tunggu dululah sampai tengahari ni macam mana. Kalau ada keluar lagi fluid tu maka aku akan bergegas ke hospital. Mak aku dulu beranakkan adek yang bongsu lewat 2 minggu tanpa air ketuban sebab air ketuban tu da pecah 2 minggu sebelum tu. So aku takut gak kalau experience benda yang sama. Huh, neves beb!

p/s: gambar dan info pasal water break aku amik dari website ni 'pregnant'.

Comments

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…