Skip to main content

Kekal cantik dengan makanan antioksidan

Taktaulah korang pernah try ke tak. Produk Innershine. Dulu masa aku muda2, aku hari2 minum innershine yang prune tu. Terpengaruh dengan iklan dia kat tv aku try. 2 minggu pakai rasa macam takde perubahan tapi bila balik kampung jumpa makcik2 semua tegur kenapa muka nampak glowing semacam je.


Masa tu tak teringat yang aku minum innershine. Lepas tu baru teringat aku ada amik innershine. Prune n buah2 berry sangat kaya dengan antioksidan. Mesti ade certain blogger2 yang dok tanya apa penting sangat antioksidan ni. Meh aku share sket ape tu antioksidan.

"An antioxidant is a molecule capable of inhibiting the oxidation of other molecules. Oxidation is a chemical reaction that transfers electrons from a substance to an oxidizing agent. Oxidation reactions can produce free radicals. In turn, these radicals can start chain reactions that damage cells. Antioxidants terminate these chain reactions by removing free radical intermediates, and inhibit other oxidation reactions. They do this by being oxidized themselves, so antioxidants are often reducing agents such as thiols, ascorbic acid or polyphenols.". wikipedia.

So maksudnya proses oksidan adalah proses yang merosakkan sel. Antioksidan ni maksudnya menghalang ataupun memperlahankan proses oksidan dari berlaku. Contoh sel yang senang nak teroksidan ni kulitlah. Tu slalu kuar tv pasal antioksidan ni. Kalau muda2 remaja ni tak perlulah risau sangat sebab ada banyak lagi elemen2 lain dalam badan yang bole halang proses oksidan ni tapi kalau nak jaga kecantikan dan awet muda ni tak salah start dari awalkan.

Dan aku bukanlah orang yang suka makan pil2 or kapsul2. Aku lebih suka yang macam minuman atau pati2 ni. Pada aku nak jadikan suatu benda tu ke bentuk pil n kapsul akan melalui proses kompleks yang akan hilangkan bayak khasiat dia. Paling bagus kalau kita dapat sumber tu fresh. Macam kalau da tau prune tu kaya bahan antioksidan, makan buah prune tu fresh2 tapi buah2an macam prune dan berries ni mahal kalau nak beli fresh.

Maklum tu semua buah2an import. So itulah sebabnya aku amik innershine. Selain dari harga yang affordable, rasa dia pun sedap. Sekarang ni aku da tak amik innershine sebab aku try produk lain. masa tu aku try amik alpha lipid. Mesti ramai tahu alpha lipid ni. Memang bagus susu ni. Selain untuk diminum, bagus juga disapu kat luar2 kulit kalau korang ada tanda2 jerawat kat muka ke bekas2 jerawat ke, memang efektif menghilangkan tanda2 tu dengan hanya menggunakan buih2 dari susu yang kite buat tu.


Tapi lepas tu aku berenti jugak sebab aku muak minum susu. Then aku da pregnan ni tak payah amik supplement pape, muka memang bersih orang cakap sebab aura pregnan ni. Maklum hormon progestron lebih. Ni lepas confinement, aku plan nak try satu produk antioksidan jugak. Nak try n tengok macam mana. A bit expensive dari innershine tapi nak try jugaklah. Nanti kalau ok bole aku suggest kat korang. Silap2 bole jadi supplier kan *wink*wink*.

Bagusnya banyakkan makan buah2an. Kurangkan makanan yang goreng2 dan berlemak ni. Fast food kalau bole kurangkan. Makanan sangat mempengaruhi proses penuaan dalam badan kita. Sebab tu ada orang yang umur baru 25 tapi bila buat biological test, umur dia sebenarnya da 40 tahun. Sebab pengaruh makanan yang kita amik. Banyakkan makan makanan yang dimasak di rumah sebab kat rumah kuantiti garam, gula kita kawal n lebih hygienic. Jangan cakap tak reti masak. Semua orang mula dengan 0 knowledge tapi kalau ada usaha mesti bole punya.

Bawah ni senarai makanan2 yang kaya antioksidan. Sape yang nak muka dia nampak tua ganyutkan? Nak buat plastik surgeri duit tak banyak. Nak botox nanti nampak sangat tak ori kan. So jom kita makan makanan antioksidan!

Best Sources of High Antioxidants Foods

  1. Fruits
    Berries (Cherry, blackberry, strawberry, raspberry, crowberry, blueberry, bilberry/wild blueberry, black currant), pomegranate, grape, orange, plum, pineapple, kiwi fruit, grapefruit.
  2. Vegetables
    Kale, chili pepper, red cabbage, peppers, parsley, artichoke, Brussels sprouts, spinach, lemon, ginger, red beets.
  3. Dry Fruits high in antioxidants
    Apricots, prunes, dates.
  4. Legumes
    Broad beans, pinto beans, soybeans.
  5. Nuts and seeds
    Pecans, walnuts, hazelnuts, ground nut or peanuts, sunflower seeds.

    Peanuts contain high concentrations of antioxidant polyphenols, roasting boosts its overall antioxidant content by as much as 22 per cent. Roasted peanuts are far richer in antioxidants than apples, beets and carrots and comparable to the antioxidant content of strawberries and blackberries.

  6. Cereals
    Barley, millet, oats, corn.
  7. Spices
    cloves, cinnamon, oregano

Scientists as reported at the 238th National Meeting of the American Chemical Society in Aug 2009 have found that some vegetables and fruits like berries, grapes, walnuts, olives, and foods like chocolate, wine, coffee and tea and popcorn, and some breakfast cereals contain large amounts of healthful antioxidant substances called polyphenols.

Polyphenols play important role in reducing the risk of heart disease, cancer and other diseases.

source (fatfreekitchen.com)


Comments

woahhh i pon minum innershine. macam addict plak tu.
nurarinab said…
hehehe..sedapkn rs die..mns2 prune :)
armouris said…
info tentang antioksidan di SIHAT SELALU - Antioksidan Bantu Cegah Katarak
hehe.innershine berries pon elok gak..untuk mata skali. aku pon ada minum supplement. aku rasa muka aku biasa je.tapi ade org tego ckp aku nmpk lg cerah.huhu.
nurarinab said…
mmg btl lah tu mksdnye..berries tu pn bgs utk klt kn..

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…