C o m e A n d J o i n M e =)

Friday, January 7, 2011

Just For You


Kesian kat SIL aku. Terkejut aku bila die telefon pagi2 nangis sebab bf nak tinggalkan dia. Alahai, kesian dia. Nak menitik airmata bila dengar dia nangis. Ni adek..akak buat blog ni untuk adek. Apa yang akak rasa patut akak share dengan adek pasal lelaki.

Adek, cari laki yang sayangkan adek, yang bole terima adek seadanya, yang tak mempermainkan perasaan kita, yang tau apa yang bole buat kita kecil hati, yang menjaga hati, yang tau memujuk, yang kalau gaduh tak mintak putus dengan kita, yang menceritakan masalah dia pada kita dan mendengar masalah kita. Macam mana nak kenal ciri2 lelaki ni? pecaya tak pecaya, sume orang bole recognise ciri2 ni cuma kadang2 kita amik enteng aje (aduh bahasa bombastik uols).

Kadang2 sebab sayang sangat kita pandang sebelah mata aje benda2 ni sebab kita rasa dia akan berubah satu hari nanti. Berkali2 mengingatkan benda ni pada diri sinri dengan harapan dia akan berubah. Akak pun penah macam kamu. Dapat laki yang kita sayang sangat. Kita salah, kita mintak maaf, dia salah, kita mintak maaf jugak (oh bodohnya aku masa tu) sebab dengan harapan hatinya jadi cair dengan kesabaran akak ni tapi akak jugak letakkan tahap pada diri sinri, 3 kali kalo benda sama berulang, I will leave u! n betul. Macam pepatah omputih, "fool once, shame on you, fool twice, shame on me". Kali ke3 dia buat lagi, akak tinggalkan dia. 4 tahun yang hilang macam tu je. But from that moment, I know I have to end it cos it's not me, it's him.

So lepas dari tu, akak berjanji pada diri sinri nak cari lelaki yang menyayangi akak lebih dari akak sayangkan dia. Sebabnya perempuan tu makhluk yang setia dan penyayang. Tak susah nak develop perasaan sayang tapi lelaki ni, susah nak cakap. Bak kata ustaz masa gi kursus dulu, "lelaki ni lebih banyak perasaan sayang dari wanita. Sebab tu diorang bole luahkan perasaan pada perempuan lain". Hahaha..taktau betul ke tak tapi adalah betulnya kan kalau pepatah tu dari orang laki sinri kan.

Akak kenal abang kamu. Adek pun tau macam mana angah layan akak kan? Bila akak kenal angah, akak tahu he's the one. Pecayalah dek, kahwin lebih besar dugaannya. Kalau masa kapel2 ni pun dia tak bole jaga kita, jangan harap dia bole jaga kita lepas kawen. Macam ada sorang kawan akak cakap, "Get married is easy but to maintain it is the hardest part". Kalo akak senang aje, kalau ko tak bole nak appreciate aku then aku patut appreciate diri sinri. Slalunye bila kite kapel, kita nak die yang jadi suami kita kan. Bila da ade title istri tu, slalu lelaki lupa istri tu amanah Allah. So carilah laki2 yang betul2 menyayangi kita, yang bole jaga kita lebih dari mak bapak kita jaga kita.

Berpisah tu memang menyakitkan tapi bila lama2, bila da ada pengganti, nanti akan terpikir sendiri apa yang kita buat tu betul. Lagipun, Allah da tetapkan jodoh untuk setiap manusia. Kadang2 ada laki yang kita rasa dia baik tapi Allah tak jodohkan kita ngan dia sebab dia bukan yang terbaek untuk kita. Slalu ingat 2 perkara je, Allah tak uji manusia dengan ujian yang tak mampu kita hadapi n Allah tahu yang terbaek untuk kita. Insyallah, dapatlah dugaan apa pun, mesti hati kuat sebab kita tahu Allah ada dengan kita. Bila kita diuji dan kita terima setiap ujian dia dengan redha, Insyallah ganjaran yang baik pasti menanti. Dan slalu jugak ingat, ujian itu tanda kasihnya Allah pada kita.

So, be strong ok dek. Ada banyak lagi benda penting dalam hidup ni. Hargai orang yang menghargai kita. Kadang2 kita slalu lupa nak appreciate benda yang patut di appreciate. Renung2kan dan selamat beramal :)

1 comment:

Norimah bt Md Noh said...

akak..terima kasih..adek akan ingt pesan akak..insya'allah..adek akan kuat kan hati adek..terima kasih taw..minta maaf sgt2 sbb nangis2 kat akak..huhuhuh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails