Skip to main content

Update panjang

Hai kawan2..Sudah lama tak berblog. Maklum laptop suda rosak. Bukan laptop rosak tapi charger nya yang rosak. Macam aku citer kat korang dulu tu. So ni baru beli charger baru. Da bole pakai lappy balik. Yeepie! Aku tak gi da kedai yang aku cite. Ni gi kedai lain dekat Landmark. Selain penjual yang hensem (uuuu..*nada gatai2 sket*), servis bagus dan murah. I loikkkeee..

Pagi tadi aku buat regular cek up yang every 2 weeks tu. Da 2 kali cek berat naik lebih sekilo. Sepatutnya dalam 2 minggu naik sekilo je. Tapi aku naik 1.8kilo. Tak dinafikan selera makan sangat besar. Nasi sehari makan 3 kali. Lepas makan nasi bole pekena roti lagi. Kadang2 makan coklat or benda manis (kalau nak diet, jangan makan or minum benda manis pas makan nasi). Taktaulah apsal berselera sangat. Slalu aku makan biasa 2 je. Tapi da masuk 9 bulan ni aku tiba2 macam suka sangat makan.

En suami pun kadang2 pelik tengok aku jadi kuat makan. Malam2 nak tido makan cereal dengan susu. Kadang2 mintak die gi kedai beli eskrim. Hahaha. Tapi time tido takdelah bangun gi cari makan. Aku rasa kalau masa tido aku layankan tekak n perut ni tak mustahil bole naik sampai 5 kilo dalam masa seminggu. Kesudahannya, aku sekarang kena pegi klinik selang sehari. Macam arini da gi, esok tak gi tapi lusa kena gi. Taktaulah sampai bila kena gi selang sehari.

Selain pertambahan berat, aku juga sangat cepat letih. Tiba2 je ngantuk yang kena tido terus. Tiba2 je tak larat nak jalan. Penat semacam je. Aku rasa sebab aku makan banyak sangat jadi letih. Nak diet macam tak patutkan. Lagi pun ibu kata pas pantang nanti makin kurus. Konon2 macam reason yang sah untuk makan banyak tanpa rasa guilty. Makan..makan..ko memang guilty pleasure. I hate u food! Haha..

Eh, korang tengok tak cite Gemilang semalam. Yang kat TV3 tu. Dia pasal pengorbanan cikgu2 dan orang2 zaman dulu. Semalam baru 1st episod. Memang aku da tangkap cintan. Pelakon takdelah semua femes. Banyak pelakon baru tapi memang meletop. Try lah tengok kalau berkesempatan. En suami ala2 taknak layan ar kononnya. Skali da tengok dia pun macam da tangkap cintan (awak jangan taknak ngaku b..saya tau). Siap meleleh airmata tengok scene2 sedey dia semalam. Ditambah dengan hormon2 masa da nak beranak ni, memang airmata bole kuar macam air terjun ok.

Sebut pasal air mata, kucing aku Abu da mati. Jangan cakap macam mana aku melalak. Da macam apa da. Mak aku pun melalak jugak bila tau Abu da mati. Serius si Abu da macam family kitorang. Adek aku dan en suami yang tak brape nak gemar kucing pun bole tersuka kucing sebab Abu. Dia sangat2 manja. Kalau kitorang balik, dia paling suka melepek2 bersama. Malam tido skali atas katil. Dok tido atas katil kat kaki. Nanti bila da nak subuh dia bangun kejut. Kalau masak kat dapur, dia dok skali teman masak. Kalau tengah lepak, tepuk kerusi nanti dia pun naik atas kerusi dudok sesama. Paling suka kalau orang sediakan dia bakul. Nanti dia masuk dalam tu tido. Comel da macam bola. Serius sedih bila ingat pasal dia. Da menitik2 airmata cite pasal dia.

Abu memang cerdik sangat. Kalau dia sedih nanti kuar airmata. Serius aku tak tipu. Dia menangis siap keluar hingus hidung nanti. Tapi ni dia da takde. Aku sure yang paling terasa adalah ayah. Abu dengan ayah manja sangat. Tiap2 malam tido sama2. Abu tido bawah ketiak ayah. Kalau ayah alih pun dia akan buat bodo n menyelit jugak bawah ketiak ayah. Dahlah, tamo cite sedih2 lagi. Buat bengkak mata aku je. Yang semalamnya bengkak pun tak hilang lagi. Ni membengkak lagi.. :'(

Comments

MyNameIsdD said…
sedih dengar pasal abu :,-( dD dulu pun sedih berhari hari time cica (sebelum cici) mati. bila rindu ingat perangai dia comel comel, rase heppi sket.

nway, take care Arina!
Arina Aziz said…
alahh...siannya abu tu. sabar ye arina. anyway, cite gemilang tu best lah. tengok diorang nyer shot, dah leh agak khabir bhatia punya cerita. paling suka tengok saifullah yang time kecik. pandai berlakon eh budak tu. terkesan akak tengok.
nurarinab said…
dd: tau xpe..sedey btol die da mati.. :'(

kak arina: btol a kak..trkesan btol dak kecik tu brlakon..pandai die berlakon..kabir bhatia punye cite mmg slalu mnyentuh prasaan

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…