Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

pengalaman melahirkan

Hari ni nak cerita pengalaman pertama bersalin. Pengalaman yang tak mungkin aku lupa sampai bila2. 2 kali aku ke hospital tapi yang pertama kali pergi tu doktor suro balik walaupun da keluar tanda2 seperti lendir berdarah, keluar cecair macam air ketuban dan sakit yang datang seperti sakit contraction.

Doktor kata jalan tak bukak lagi. Oklah baliklah ke rumah. Esoknya, pagi2 aku ada cek up kat klinik macam biasa. Bila aku citer dengan nurse tanda2 tu semua, dia da risau. dia kata lain kali pegi je HSA tak payah pegi HSI. So petang tu rasa sakit lebih kuat dari yang semalam. Dan aku risau sebab cecair putih tu da stop kuar. Aku takut air ketuban da abes. So aku cakap kat en suami, meh lar ke hospital. Kalo doktor suro balik, kite gi HSA je.

So pegilah hospital. Nasib doktor baik. Dia kata better da bukak sebab da 3 kali aku ke hospital. Aku ingat masa tu da pukul 630 petang. Tunggu nak cek bukaan je da 2 jam. Cek punya cek da bukak 3cm. Doktor kata da bole masuk labor room tapi dia suro …

My confinement routine

sedar tak sedar da 2 minggu berpantang. Belum boleh online pakai komputer ibu cakap..aduh sedihnye. Nak taknak online gak pakai henpon tapi serius tak sama macam pakai komputer. Nak baca blog2 orang lain agak terbatas sebab loading nya lambat. Kadang2 da setengah jam tunggu tapi dia tak kuar ape pun sampai disconnected sinri..sedih :(

Pantang pun suda 2 minggu. Bila da lepas sepuluh hari rasa macam pantang tu senang je rupanya. Sebab rutin suda dibuat setiap hari. So benda yang dibuat setiap hari adalah senang. Aku kalau takat pantang makan, memang takde hal. Hari2 lauk ikan bilis msk dgn halia,lada hitam n asam tak pun ikan bakar ditepek dengan kunyit dan asam n halia. Sarapan aku makan roti dengan milo panas ataupun biskut kering dengan air kopi. Sedap dah pada aku tu.

Hari pertama aku bersalin, tengahari tu aku da balik rumah sebab doc kata baby ok n aku pun ok. Sampai rumah aku mandi wiladah. Lepas mandi wiladah, aku mandi pakai air herba. Sambil mandi aku basuh juga luka jahitan d…

angel of mine

she's an angel. Looking at her makes me feel so calm and happy. Mummy and Daddy loves you so much Rania Azzahra.

Akhirnya sebuah penantian

Suda lama tak jenguk blog sinri. Al maklum sedang berpantang. Ni pun online pakai henpon tengah2 pagi pukul 330 pagi. Mata da tamo lelap plak tiba2.

Aku da selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 9feb yang lepas. Pengalaman bersalin memang aku nak cerita kat korang tapi kenalah tunggu sebab baru seminggu berpantang, tak elok dok mengadap2 komputer ni mak mertua aku cakap.

Tapi takpe sebab ni bagi korang tengok anakku, Rania Azzahra. Buah jantung pengarang intan payung terbaru aku.

P/s: esok anniversary setahun aku dengan en suami dalam kalendar Islam. Happy anniversary sayang..love u more than u could imagine.

Pantang ~ A taboo or not?

Banyak2 benda, selain dari bersalin aku takut jugak nak berpantang. Bukannya apa, takut salah pantang, terlanggar pantang (eh..eh..bukannya pantang bomohan..silap2). Untung en suami penggalak aku berpantang. Dia dok pesan suro pantang betol2. Lain orang lain cara pantangnya. Tapi basically semua step2 dalam pantang tu lebih kurang sama je dekat dalam masyarakat Melayu ni. Bertungku, bertangas, berpilis, berparam, berbengkung, dan semua ber yang bole korang bayangkan.

Pantang kali ni aku nak buat betul2 sebab aku tengok ibu aku yang kuat berpantang masih sehat dan cantik lagi walaupun umur da masuk 50. Hehe. Tapi aku pantang ni tak dapat pantang dengan dia sebab ibu kerja. So aku dok dengan mertua aku yang kuat berpantang juga. Banyak betul tips2 yang aku cari dekat dalam internet yang aku baca supaya bole dipraktikkan masa berpantang.

Ibu saya yang cantik

Aku ni takdelah serba moden sangat tapi dari aku skola menengah kalau ibu cakap jangan minum air batu, memang aku tak sentuh. Rumah ak…

Belum lagi lah..

Aloha..ramai dok ingat da deliver sebab tak update2 blog. Masih di sini yer kawan2. Menunggu hari2 mendatang dengan tabahnya. Tiap2 malam perut sakit. Kadang2 dok pikir ingat nak deliver tapi sakit dia taklah macam contraction nya sakit. rasanya baby da start tak suka aku baring2. Memang susah sangat nak tido sekarang ni. Pukul 230pagi da celik mata da. Baring kiri kanan kiri kanan tak lelap gak.

Aku perasan macam da ada tanda2 yang aku da nak deliver baby ni. Sangat neves ok. mungkin dalam 2 3 hari ni aku akan deliver baby ni tapi taktaulah sebab before2 ni ingat dia nak kuar awal pun dia tamo kuar lagi. Dia nak snuggle2 lagi dalam perut mummy dia ni.

Doakan semua selamat yer kawan2. Saya sangat neves. Kalau pergi hospital swasta ni mesti dia da tahan masuk wad suro bersalin. hehehe. Tapi aku takut so biarlah tunggu betul2 sakit baru pegi hospital. Nanti kalau suda kuar si junior ni, aku bagitau kawan2 blogger sume yer.

Gong Xi Fa Cai

I would like to take this oppurtunity to wish all the Chinese Gong Xi Fa Cai and Happy New Year! It's a rabbit year..So cute meh..

Larger rabbit will bring more luck oo??

Happy holiday peeps!!!Seronok dok kat Malaysia ni sebab ada macam2 kaum..so ada banyak holidays.. :) :)

Menghitung hari

Arini cek up lagi. Berat naik 0.2 kg saja setelah selama 2 minggu berturut2 berat naik hampir 2 kilo. Masa timbang berat nurse siap cakap, "Eh, awak tak bersalin lagi?". Macam pelik sangatkan sebab tak beranak lagi. Hehehe. Padahal due lagi 2 minggu. Masuk bilik cek up, nurse lain cakap lagi, "Eh jumpa lagi kita". Aku cakap baby nak lahir tahun arnab jugak.

Perut aku sekarang super besar. Muncung sangat dan ke bawah. Aku tengok Dr tulis berat baby sekarang dalam 3.0 - 3.2kg. Baby belum rasa nak keluar lagi. Dia selesa dok dalam tu. Nurse cakap kalau 17 tak bersalin, 23 kena tahan kat wad. uuuhh..seram.. Takpe baby. Jangan pressure - pressure. Mummy tunggu :)

Siap gi buat ic tadi. Memang orang sibok dok tanya bape bulan. Pastu hairan nape stil berjalan lagi dalam keadaan sarat2 tu. Orang kata nak beranak lagi bagus banyak gerak. Aku sebenarnya letih gak sebab tak cukup tido tapi nak setelkan dulu semua benda sebelum beranak supaya senang.

Malam2 sekarang pukul 4 pagi d…