C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, February 22, 2011

My confinement routine




sedar tak sedar da 2 minggu berpantang. Belum boleh online pakai komputer ibu cakap..aduh sedihnye. Nak taknak online gak pakai henpon tapi serius tak sama macam pakai komputer. Nak baca blog2 orang lain agak terbatas sebab loading nya lambat. Kadang2 da setengah jam tunggu tapi dia tak kuar ape pun sampai disconnected sinri..sedih :(

Pantang pun suda 2 minggu. Bila da lepas sepuluh hari rasa macam pantang tu senang je rupanya. Sebab rutin suda dibuat setiap hari. So benda yang dibuat setiap hari adalah senang. Aku kalau takat pantang makan, memang takde hal. Hari2 lauk ikan bilis msk dgn halia,lada hitam n asam tak pun ikan bakar ditepek dengan kunyit dan asam n halia. Sarapan aku makan roti dengan milo panas ataupun biskut kering dengan air kopi. Sedap dah pada aku tu.

Hari pertama aku bersalin, tengahari tu aku da balik rumah sebab doc kata baby ok n aku pun ok. Sampai rumah aku mandi wiladah. Lepas mandi wiladah, aku mandi pakai air herba. Sambil mandi aku basuh juga luka jahitan dengan larutan herba. Semua tu da ada dalam pakej bersalin Amway yang aku beli.Petang tu aku da mula berurut, berparam, berpilis, berbarut dan bertapel.

Bila petang, dalam pukul 3 aku da siap mandi. Tak bole mandi lambat sangat kalau nak mandi 2 kali sehari. Mandi macam pagi gak, guna air herba yang suam. Luka jahitan lepas mandi aku akan keringkan guna tisu n lepas tu sapu dengan ubat kuning hospital. Malam aku tak pakai param tapi sapu dengan minyak panas badan aku ni. Perut aku guna losyen mustajab then aku berbengkung.

Sampai hari ni tu masih rutinnya cuma sekarang rasa lebih mudah. Ubat jamu aku makan pada hari ke-10 sebab baby kuning tapi 1st day bersalin aku minum hira' karmila. Benda ni ada kurma, madu, kolajen, manjakani, akar serapat, kacip fatimah dan habatus sauda.
Aku rasa mungkin sebab minum benda ni, darah nifas aku da mula nak kering da. Silap2 lagi 2 3 hari aku da bole solat. Dari hari ke 10 aku mula makan jamu yang Amway sediakan dan minum jugak hira' karmila ni n sambil2 tu aku minum jugak air jamu yang Amway bagi. Sepatutnya air herba ni da minum dari hari ke5 tapi sebab air herba ni ada kunyit n baby kuning, aku tak berani nak minum dulu.

Luka jahitan pun da nak sembuh, kalau tengok perut aku, hari ke 5 da kempis da. Bidan yang urut aku tu cakap aku cepat pulih. Rahim da kecut sepenuhnya masa hari ke 7 dan dia da pun sengkak naik peranakan aku.

Ada certain yang mula urut bersalin ni masa hari ke4 tapi sebenarnya lagi awal mula lagi bagus. Bidan pun tahu kita baru beranak, so takdelah dia urut kuat2 n sengkak peranakan hari 1st bersalin tu. Aku berurut 10 hari n akan sambung lagi 3hari masa hari ke 42 berpantang nanti.

Aku bertungku 2kali sehari. Sebelah pagi dalam pukul 10 or 11 pagi n petang dalam kul 6 or 7 petang. walaupun senang je aku rasa pantang ni tapi mati kutu aku sebab tak bole buat pape. Online tak bole, membaca tak bole, tengok tv lama sangat pun tak bole. takde menda sangat yang bole dilakukan. Memang suro berehat aje.

Tapi aku berterima kasih kat mak mertua aku yang sudi jaga aku selama berpantang ni. Nanti arina belanja ibu k..wink*wink*.

Oklah kawan2. Kena stop dulu. Lenguh gak jari menaip pakai keypad comel2 ni. Nanti aku cerita pengalaman bersalin. Memang pengalaman yang tak mungkin aku lupa sampai bila2.

P/s: thanx for all d wishes bloggers :) sori tak sempat nak jenguk blog korang. Tunggu kita sehat sket k..bole online pakai komputer..

2 comments:

MyNameIsdD said...

fuh memang kene tabah pantang nih ek. selamat berpantang, semoga sumernye selamat. I'm sure you'll be fine and before you know it, dah habes pantang dah pun and buleh bawak rania jenjalan :-)

Ibu Ilyanie(s) said...

welcoming u to motherhood world. esok 24 feb is my last day berpantang...hehehe.. btw, selamat berpantang dan enjoy the moment being a mother.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails