C o m e A n d J o i n M e =)

Monday, February 7, 2011

Pantang ~ A taboo or not?

Banyak2 benda, selain dari bersalin aku takut jugak nak berpantang. Bukannya apa, takut salah pantang, terlanggar pantang (eh..eh..bukannya pantang bomohan..silap2). Untung en suami penggalak aku berpantang. Dia dok pesan suro pantang betol2. Lain orang lain cara pantangnya. Tapi basically semua step2 dalam pantang tu lebih kurang sama je dekat dalam masyarakat Melayu ni. Bertungku, bertangas, berpilis, berparam, berbengkung, dan semua ber yang bole korang bayangkan.

Pantang kali ni aku nak buat betul2 sebab aku tengok ibu aku yang kuat berpantang masih sehat dan cantik lagi walaupun umur da masuk 50. Hehe. Tapi aku pantang ni tak dapat pantang dengan dia sebab ibu kerja. So aku dok dengan mertua aku yang kuat berpantang juga. Banyak betul tips2 yang aku cari dekat dalam internet yang aku baca supaya bole dipraktikkan masa berpantang.

Ibu saya yang cantik

Aku ni takdelah serba moden sangat tapi dari aku skola menengah kalau ibu cakap jangan minum air batu, memang aku tak sentuh. Rumah aku takde buat air sejuk dalam peti ais, takde air batu pun dalam freezer tu. Memang ibu bising kalau buat air sejuk letak dalam peti ais tu. So sudahnya sampai ke sekarang aku jarang sesangatlah order air sejuk. Dulu membe2 slalu pelik nape aku kalau order air mesti air panas. Paling slalu limau suam. Sket limau suam, sket limau suam. Kalau air gas tu lagilah jarang. En suami paling pelik kalau tiba2 aku minum air gas. Itu bila aku betul2 teringin sangat2 nak rasa. Kalau tak memang takde aku minum. Pegi McD pun suro tukar air mineral or ice lemon tea tanpa ais.

Masa sekolah menegah kadang2 aku makan jugak jamu yang ibu beli. Ibu kata bagus. Tapi takdelah selalu sebab bukannya aku ni da kawen. Just untuk melancarkan haid aku. Yang aku ingat aku slalu minum air halia. Benda tu bagus untuk memanaskan badan so takdelah sejuk menggigil tak tentu hala. Dengan ibu aku memang banyak pantang. Ni pun dia da pesan macam2, da macam2 jamu dia bagi.

Might be ada yang taktau apa kebaikannya berpantang lepas bersalin especially lepas bersalin anak pertama. Selain dari mengembalikan bentuk tubuh kita, ada lagi khasiat2 lain yang bole kita dapat dari berpantang ni. Ni antara yang aku dapat dari internet,

"Wanita yang tidak menjaga rapi tubuhnya selepas bersalin, diri sendiri juga yang rugi. Terutamanya semasa tempoh berpantang 44 hari kalau boleh elakkan keluar rumah seperti menonton wayang, membeli belah dan membuat perjalanan jauh. Kesannya hanya akan ketara selepas beberapa tahun seperti badan bisa-bisa, lesu, perut selalu masuk angain, mudah lenguh, muka pucat, peranakan longgar, cepat berair dan berbau busuk ketika bersenggama, penglihatan terjejas dan paling teruk peranakan terkeluar dari tempatnya (tombong)".

So selepas dengar banyak nasihat2 mak2 sedara dan ibu2 ku, aku memang semangat nak berpantang. Ibu slalu pesan, apalah sangat nak dibandingkan kepayahan 44 hari tu dengan kesengsaraan yang akan ditanggung selepas tu yang mungkin sampai tua. Aku mintak kat Allah aku kuat semangat sepanjang berpantang tu. So untuk blogger yang tengah tunggu hari dan bakal melahirkan anak juga, jom kita pantang sama2 k ;)

5 comments:

MyNameIsdD said...

selamat bersalin dan selamat berpantang, arina. Betul tuh, tak rugi pun ikut berpantang, mesti ade kebaikan dia. Jangan amek risiko kan, malas berpantang takut nanti menyesal nye bila umur dah meningkat nanti. All the best!

cikgu isza said...

setuju dengan pandangan disini.. sayangnya orang sekarang dah moden.. kalau sakit ada ubat kata mereka..

sedih tak dapat bertungku dan berparut sebab saya bersalin melalui pembedahan.. tapi lepas pantang saya berbarut sikit-sikit..

kesannya di hari tua.. cik abang pun nak kena jaga..

Ibu Ilyanie(s) said...

welcoming u in advance into the motherhood world.. sy sdg berpantang skrg. tp pantang skrg tak mcm dulu. btw, masa berpantang ni sgt relevan nk mulakan program berdiet.. :D.

nurarinab said...

thanx..doakan semua slmt eh :) neves ni neves..

Mrs.Qarlista said...

congratsz and welcome to the world, rania.

selamat berpantang..nanti plish share 'pantang yang betul2' tu camne bleh takk..thanx dear.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails