Skip to main content

Pantang ~ A taboo or not?

Banyak2 benda, selain dari bersalin aku takut jugak nak berpantang. Bukannya apa, takut salah pantang, terlanggar pantang (eh..eh..bukannya pantang bomohan..silap2). Untung en suami penggalak aku berpantang. Dia dok pesan suro pantang betol2. Lain orang lain cara pantangnya. Tapi basically semua step2 dalam pantang tu lebih kurang sama je dekat dalam masyarakat Melayu ni. Bertungku, bertangas, berpilis, berparam, berbengkung, dan semua ber yang bole korang bayangkan.

Pantang kali ni aku nak buat betul2 sebab aku tengok ibu aku yang kuat berpantang masih sehat dan cantik lagi walaupun umur da masuk 50. Hehe. Tapi aku pantang ni tak dapat pantang dengan dia sebab ibu kerja. So aku dok dengan mertua aku yang kuat berpantang juga. Banyak betul tips2 yang aku cari dekat dalam internet yang aku baca supaya bole dipraktikkan masa berpantang.

Ibu saya yang cantik

Aku ni takdelah serba moden sangat tapi dari aku skola menengah kalau ibu cakap jangan minum air batu, memang aku tak sentuh. Rumah aku takde buat air sejuk dalam peti ais, takde air batu pun dalam freezer tu. Memang ibu bising kalau buat air sejuk letak dalam peti ais tu. So sudahnya sampai ke sekarang aku jarang sesangatlah order air sejuk. Dulu membe2 slalu pelik nape aku kalau order air mesti air panas. Paling slalu limau suam. Sket limau suam, sket limau suam. Kalau air gas tu lagilah jarang. En suami paling pelik kalau tiba2 aku minum air gas. Itu bila aku betul2 teringin sangat2 nak rasa. Kalau tak memang takde aku minum. Pegi McD pun suro tukar air mineral or ice lemon tea tanpa ais.

Masa sekolah menegah kadang2 aku makan jugak jamu yang ibu beli. Ibu kata bagus. Tapi takdelah selalu sebab bukannya aku ni da kawen. Just untuk melancarkan haid aku. Yang aku ingat aku slalu minum air halia. Benda tu bagus untuk memanaskan badan so takdelah sejuk menggigil tak tentu hala. Dengan ibu aku memang banyak pantang. Ni pun dia da pesan macam2, da macam2 jamu dia bagi.

Might be ada yang taktau apa kebaikannya berpantang lepas bersalin especially lepas bersalin anak pertama. Selain dari mengembalikan bentuk tubuh kita, ada lagi khasiat2 lain yang bole kita dapat dari berpantang ni. Ni antara yang aku dapat dari internet,

"Wanita yang tidak menjaga rapi tubuhnya selepas bersalin, diri sendiri juga yang rugi. Terutamanya semasa tempoh berpantang 44 hari kalau boleh elakkan keluar rumah seperti menonton wayang, membeli belah dan membuat perjalanan jauh. Kesannya hanya akan ketara selepas beberapa tahun seperti badan bisa-bisa, lesu, perut selalu masuk angain, mudah lenguh, muka pucat, peranakan longgar, cepat berair dan berbau busuk ketika bersenggama, penglihatan terjejas dan paling teruk peranakan terkeluar dari tempatnya (tombong)".

So selepas dengar banyak nasihat2 mak2 sedara dan ibu2 ku, aku memang semangat nak berpantang. Ibu slalu pesan, apalah sangat nak dibandingkan kepayahan 44 hari tu dengan kesengsaraan yang akan ditanggung selepas tu yang mungkin sampai tua. Aku mintak kat Allah aku kuat semangat sepanjang berpantang tu. So untuk blogger yang tengah tunggu hari dan bakal melahirkan anak juga, jom kita pantang sama2 k ;)

Comments

MyNameIsdD said…
selamat bersalin dan selamat berpantang, arina. Betul tuh, tak rugi pun ikut berpantang, mesti ade kebaikan dia. Jangan amek risiko kan, malas berpantang takut nanti menyesal nye bila umur dah meningkat nanti. All the best!
cikgu isza said…
setuju dengan pandangan disini.. sayangnya orang sekarang dah moden.. kalau sakit ada ubat kata mereka..

sedih tak dapat bertungku dan berparut sebab saya bersalin melalui pembedahan.. tapi lepas pantang saya berbarut sikit-sikit..

kesannya di hari tua.. cik abang pun nak kena jaga..
Ibu Ilyanie(s) said…
welcoming u in advance into the motherhood world.. sy sdg berpantang skrg. tp pantang skrg tak mcm dulu. btw, masa berpantang ni sgt relevan nk mulakan program berdiet.. :D.
nurarinab said…
thanx..doakan semua slmt eh :) neves ni neves..
Mrs.Qarlista said…
congratsz and welcome to the world, rania.

selamat berpantang..nanti plish share 'pantang yang betul2' tu camne bleh takk..thanx dear.. :)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…