Skip to main content

How to do? Help me!

Naklah tanya blogger2 dan non-blogger2 sekalian, macam mana korang train anak korang yang bf minum dari botol. Rania tamo minum dari botol. Kalau aku pam susu masuk dalam botol, dia muntahkan balik susu tu n kadang2 belum kuar lagi susu dari botol. Dia da buat aksi nak termuntah da sebab rasa puting botol da masuk mulut dia. Tinggal brape minggu je lagi before aku kena anta dia kat bs. So risau gak aku kalo dia tak minum kat sana sebab tamo minum dari botol. So macam mana korang train baby korang yer. Mintak tolong kawan2 semua :)


Comments

Mummy Chubby said…
Taska khaleesa dlu dekat ngan ympt keje Mummy.so,mummy berulang la bf khaleesa.sblm tglkan,bf dlu.kul 12.30 @ 1tghari, gi bf kan lag.ptg kul 5.30ptg bf kan dlu sblm blk keje.msuk 9 bulan, mummy tglkan die 3ari kat kmpg ngan mak. pastu baru die nak botol.
nurarinab said…
ye ke mummy..mayb awl2 arina akn mcm tu gak.ulang alik smbl ajr die isap botol.kn tggl dgn nenek die br die nk hsp botol gaknye kan..thanx mummy!lm btol x nmpk mummy kt cni ;)
cerita kita terbalik. my baby Amani xsuka hisap direct since mula2 dia lahir sy xde susu..& dia lahir kecik so ssh nk direct feeding.

skrg Amani minum susu badan tp kene bagi dengan botol since dia dah biasa.. so, sllunya kene pam tiap2 jam sediakan stock untuk dia..=)

Untuk biasakan direct feeding, skrg ni pagi2 b4 bg susu dengn botol sllu letak bg dia direct feeding dlu. nk biasakan. lama2 moga2 dia tau hisap direct & btool sekali..=)

tp kene train dlu la. hehe.
nurarinab said…
tulah..ade hikmahnye bby x direct bf.at least tau die nak mnm dr botol.lina pakai teat ape yer utk botol tu sbb mayb rania x suke teat yg kitorg pkai tu kot. mcm keras2 lg kan..
Arina Aziz said…
arina, try bagi orang lain yang susu botolkan dia. kalau arina yang bagi, baby tahu yang arina is there and she can drink directly. kalau org lain yg bagi, mungkin dia akan refuse at first, tapi lama2 dia akan accept jugak. tapi make sure dia tak nampak arina. baby ni pandai, jgn ingat dia tak tau kita try nak trick dia.

dah confirm ke hantar dgn kak lela? ke dapat bs lain?
nurarinab said…
tulah..ade org bgtau mcm tu gak.nnt tggl kat mak arina pastu arina kuar bia tgk mcm mn.rsnye mest die nak isap.confirm lah nak anta kt kak lela tu.xde cr org lain pn.lg pn dkt sket ngn utm.kalo pape dkt.akak anta adlan ngan adlina kat sana gak eh?nnt arina abes pantang ni mmg plan nk jmpa die.

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…