Skip to main content

Sebulan suda..kejapnya



Harini genap sebulan Rania dilahirkan. Bila genap sebulan kena cek up dekat klinik sebab nak amik jab hepatitis B yang ke2 untuk dia. Pegi klinik pukul 845 pagi. Sampai klinik, aku yang kena cek dulu. cek air kencing n darah, tekanan darah n berat. Semua normal. Berat aku sekarang da 52.5kg. Da sama berat before preggy. Memang senang nak turun sebab Rania pun kuat nyusu.

Bila cek Rania, tengok berat dia naik 1.15kg. Sekarang dia da 4.2kg. Nurse dalam bilik tu siap cakap besarnya anak awak. sebulan ke? Aku cakaplah iyer. Dia tanya Rania masa lahir berat brape. Aku cakap 3.05kg. Dia tanya aku bagi susu apa. Aku cakap susu badan. Lepas tu die kena injet.. Aku tak masuk pun bilik injet tu. Mak mertua aku yang bawak dia.

Ibu cakap dia meraung lah kejap tapi lepas tu steady je dia tido. Tapi balik dari klinik nampak die resah aje. Tido tapi asik terjaga2. Jarang Rania tido siang terjaga2 ni. Slalunya lena macam siang adalah malam. Ingat sebab injet kaki tak selesa (da kena injet kat paha) tapi tengok2 bekas injet BCG yang bengkak. Rasanya memang macam tu kot. Dia macam nak ada nanah dalam tu.

Plan nak sunat arini jugak tapi tak sampai hati sebab dia macam tengah tak selesa. Maybe weekend ni baru anta dia sunat kot. Ishhh aku yang kesian nak sunatkan dia. Nanti sakit tak bila dia kencing? Lama ke luka sunat nak baik? Banyak ke dia potong? Semua soalan2 sakit macam tu. Tapi diorang cakap takde menda. Sakit jap je. Harapnya gitulah..

Rania sekarang da pandai nak berbual2 dengan orang. keluarlah suara dia yang comel cuba nak cakap dengan orang. Aku rasa macam dia ni nak cepat je besar. Sebok da angkat kepala n iringkan badan macam nak meniarap. Kalo tinggalkan sorang2 dengan tak di'guard' kiri kanan dia dengan bantal, bole bergerak sampai hujung katil. Punyalah lasak dia tido. Nanti aku letak video dia nak bercakap. Ni aku tr bluetooth dari henpon tak bole plak. Tah pe pasal tah. Nanti tanya en suami nape tak bole. Sebelum tu aku letak muka tulus Rania tido..hehe.


Comments

Ibu Ilyanie(s) said…
kejap je masa berlalu kan..? tak lama lagi rania dpt kaki lak la... :D.

p/s: bb jihah pun dh pandai sembang... :D
nurarinab said…
hehe..tulah.x sbr nk tunggu die brjln..
Mrs.aisheiteru said…
sgt tembam suka suka! nice name baby rania!

jom join mini contest http://precioushumairah.blogspot.com/2011/03/mini-contest-precious-humairah-in-house.html

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Set Bersalin untuk kali ke2

Assalamualaikum wbt,
Ceh sejak2 da bole update blog guna fon ni rajin plak nak update kan. hihi. So just nak share set bersalin yang aku pilih untuk anak kedua ni. Aku nak cari set yang takde bengkung sebab da ada bengkung. Amway plak takde jual set tanpa bengkung sebab kalo tak for sure aku akan beli set Amway lagi. So adalah a few yang aku consider untuk dicuba. Antaranya set Anugerah sebab set Anugerah siap ada bacaan ayat2 quran. So quite menarik jugakkan. Pastu set dia pon ade banyak. Ada untuk ibu bersalin normal n ibu bersalin secara caesarian.
Aku ni citer yer2 macam aku beli kan. Tapi akhirnya aku tak beli pon sebab lepas consider set Anugerah, aku tertarik gak dengan mustika ratu. Set dia yang tanpa bengkung dalam rm120 je kot. Aku tak ingat exact harga dia. Tapi set dia tanpa ada pencuci untuk bawah n herba mandian. Herba mandian aku beli brand TYT memang khas untuk berpantang dalam rm8 ada 2 sachet. Yang untuk bawah tu aku guna air garam suam je nanti sebab nenek aku caka…