Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Jom jenguk

Masa kini

Lama tak update pasal Rania..Rania sehat Alhamdulillah, makin lama makin banyak ceritanya. Sekarang baru dapat mulut, memang da bole ajak borak. Kalau time die borak orang tak layan nati dia buat2 batuk mintak attention. Da pandai majuk. Kalau dia nangis lambat pujuk nanti dia majuk. Makin bam-bam, makin geram tgk die. Da jadi macam kawan aku sebab gi kelas sama2 balik kelas sama2. Kalo en suami takde rumah, kitorang dok berdua je. Memang da macam besfren.
Sejak da jadi ibu ni aku perasan, aku slalu tido lambat. Padahal dulu aku lah hantu tido. Tak bole tido kurang 8 jam kalo tak siang da macam 'high' semacam je. Sekarang tido pun kurang 5 jam. Itu pun kadang2 en suami kesian dia suro aku masuk tido awal. Malam dia da siap basuh baju n sidaikan. Kuranglah beban si istri ni kan. Syukurlah Rania bukan jenis bangun malam. Kadang2 kalau aku terjaga kul 4 aku angkat dia n kasi dia susu. Walaupun dia tido, aku buka mulut dia sikit n bagi susu. Nanti die dengan mata pejam2 hisap susu …

We Are Officially Launch!

visit us at http://vogueliciousboutique.tumblr.com/
jgn lupe follow yer ;)

jom visit jom!

Rania as the promo model..Just love this bubbly girl :)

Coming Soon people!

Nantikan kemunculannya..jeng jeng jeng..

Budgeting and planning for new home :)

Weekend lepas aku dan en suami pergi ke Home Fair dekat JB ni. Lama kitorang menunggu home fair ni. Since bulan 8 tahun lepas and masa tu punyalah aku takut tak pat nak gi kalau tengah berpantang tapi syukur Rania lahir awal. So dapatlah pergi. Rania kitorang tinggalkan kat rumah lola dia. Bukan ape, karang da sesak2 nak sorong stroller n kena angin tak baik dia nak susu pastu merengek. Oh tak bole. Nanti keje yang patut sekejap jadi lambat plak.
So nak dijadikan cerita, pukul 11 kitorang kuar rumah. Sampai sana kereta da penuh da. Parking kat tepi2 jalan. Memang excitedlah kitorang. Sebelum pi home fair, aku dan en suami da buat budget dulu. List kan apa yang nak dicari n letakkan harga maximum untuk barang yang kitorang nak beli tu. Banyak kira2 yang kitorang buat before kitorang hunting benda ni.Tamolah budget lari n by the time nak masuk rumah, semua benda da setel bayar.
Basically ada 3 benda yang aku n en suami nak cari. Iaitu: (da macam buat karangan sehhh) 1. Hob + Hood estimate …

Maharaja Lawak

Weekend lepas balik rumah MIL aku. Dapatlah aku tengok Maharaja Lawak. Maklum rumah aku takde Astro. Aku tengok part yang klaka2 je. Aku rasa yang aku suka Jozan dengan Sepah.Serius klaka. Gelak2 aku depan TV. Tapi diorang cakap Jambu mantap. Agak mantap jugak aku tengok tapi mula2 aku tak paham lawak dia. Nabil aku rasa lawak dia da kosong. Dulu lawak2 dia ade moral of the story tapi sekarang da takde. Jom layan sketsa diorang.


Rania..Rania..

Bila da ada anak, cepat je nak balik rumah (padahal dari dulu peel macam gini). Nak tengok muka dia. Nak borak2 ngan dia. Rania da pandai nak balas cakap. Kemain comel lagi bila dia menjawab. Maklumlah suara baby kan comel2. Lagi2 kalau bangun tido. Terus senyum2 n kuar suara comel dia tu. Kalau aku takde sebelah dia, kemain lagi dia buat2 nangis. Sekarang makin advance buat2 batuk sebab dia tahu kalau dia tersedak susu, aku mesti datang kat dia, tepuk2 belakang dia. Pandai sungguh si Rania ni.
Sekarang da mula tido lambat. Pukul 11 baru nak lelap. Selagi aku tak baring ngan dia sama2, selagi tulah dia tido2 ayam. Sian en suami, kadang2 dia tido kat depan sebab tengok aku dengan Rania terlelap atas katil sama2. Nak angkat Rania dia pandai terjaga kalau tak tido lena lagi. Las2 dia tido kat depan plak. Bila aku kejut, en suami da tamo bangun da. Maklum, en suami kalo tido memang tak sedar ape dah.


Sabtu ni Rania da masuk 2 bulan. Cepat betul masa berlalu. Kalau orang jumpa Rania semua ca…

Happy bornday mummy!

Semalam birthday ibu. Happy Birthday Ibu! Tapi yang bestnya aku lupa nak wish dia pagi tu. Slalu aku call Ibu pagi tapi semalam aku tak sempat nak call dia pagi2. Sampai Ibu call aku pukul 10 pagi kenapa aku senyap je. Aku cakap aku macam busy sket pagi tu. Lepas borak2 sket aku pun letak fon n terus drive menuju ke utm bersama Rania.
Bila aku online aku bukak facebook nampak birthday notification. Lor besday mak aku rupanya. Aku pun call Ibu balik. Dia pun cakap aku lupa nak wish dia lah tu. Aku gelak2 je sebab sekarang ni aku memang tak tengok kalendar. Aku taktau tarikh setiap hari sampailah kejadian semalam. Hahaha. Mentang2 da cuti lama, abes sume tarikh aku tamo ingat.Tapi ibu tak marah pun sebab aku da wish dia awal2 las week masa jumpa dia.
Happy birthday bu! May Allah be with you always and granted the best to you. thanx for everything! I love u so much!

Weekend ke kampung

Sabtu lepas aku balik kampung. Da lama sangat tak balik Batu Pahat. Sejak aku pregnant 7 bulan, aku tak balik sana da. So semalam pas gi wedding kawanku Midah, aku balik kampung terus. Rindu kat rumah weh. Rania melalak malam tu time nak tido. Aku rasa sebab tempat baru. Masa balik rumah aritu lepas pantang pun dia melalak jugak masa nak tido malam. Sempat jumpa kawan aku Amar n Didi. Diorang kebetulan ada kat Batu Pahat, so pegilah jenguk kitorang. Sempat tengok Rania before dia tido n melalak teruk. Btw, thanx korang for the present. Comel sangat2 :) Jom layan gambar jap.




Aku sekarang suka pakai tuck in macam ni. Rasa macam sesuai je pakai camni bila da jadi mak2 ni :P

1st day Rania at babysitter

Semalam first time tinggalkan Rania pada babysitter (bs). Saja je aku hantar Rania lambat2 pegi rumah babysitter. Pukul 11 baru sampai rumah bs. Itu pun on the way berenti kejap sebab Rania melalak nak susu masa dalam kereta. So nak taknak aku berenti tepi jalan n susukan dia. Kesian kat anak dara sorang tu. Macam tau2 je mak dia nak tinggalkan dia kat bs. Aku risau sebab dia tak reti lagi nak isap susu pakai botol. Aku takut dia meraung dekat rumah bs sebab nak susu. Macam2lah kepala aku berpikir.
Lepas aku susukan Rania dekat tepi jalan, Rania pun tido sampailah rumah bs. Kat rumah bs dia da bangun. Ada 3 orang budak lagi yang bs tu jaga. Masa tu 2 orang tengah tido n sorang da bangun. 2 dari budak2 tu aku kenal sebab tu anak kak Arina. Sempatlah aku menegur si Adlan yang malu2 bila ditegur *comel*. Masa sampai, Rania tercengang sebab tengok ramai orang.
Aku pun bagi barang Rania dekat Kak Lela n lepas tu terus pegi lab. Sedey tinggalkan anak jangan cakap. Meleleh jugaklah airmata ni.…