Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

Review

More info on this picture visit 'here'

Happy Birthday Yayang!

Hari ni besday adikku yang baru bergelar istri itu..Selamat Hari Lahir yang ke 25. Suda tua pon kamu. Weekend ni kita bole bercantik2 lagi sebab ada majlis kawen kamu lagi :)
Semoga panjang umur murah rezeki dirahmati Allah dikurniakan anak yang soleh & solehah dikurniakan keluarga Sakinah dan mendapat yang baik2 dari Allah Taala..Insyallah Amin..
Love u mucho2!

Rania pas mandi

Rania sekarang makin bijak pandai. Selain suda pandai ketawa kerana diagah dan digeletek, Rania suka geleng kepala kalo dia tamo benda. Contoh kalo aku nak bagi dia puting tapi dia tamo so dia akan geleng bila nampak aku nak bagi puting. Paling tak tahan tengok dia tonton TV. Tak berkelip mata. Panggil pun buat tak bo je. Tamo layan. Siap excited tendang2 kerusi jungkang jungkit dia tanda excited. Lagi2 kalo cite action. Memang fevret bila part2 action. Bahaya jugak ni. Pasni tengok baby program je eh Rania. Tapi aku pantau lah cite yang dia bole tengok. Kungfu Panda paling latest. Da mula kena mandi air sejuk. Memang dia buat muka seriau bila kena air sejuk tu tapi aku cakap kat dia jangan nagis so dia pun tahan diri dari menangis. Hehe. Da tak banyak tido. Kalau siang2 dia marah bila masukkan dalam buai sebab dia taknak tido. Malam kalau lampu terbuka n dia kena masuk buai, dia akan melalak nak keluar tapi slalunya aku kebal je buai dia dalam tangisan syahdu dia tu. Mana tak nya mat…

Join contest "I'm proud to be a mother"

Syarat-syarat
1. Jadi follower blog ainul 2. Letakkan banner ni kt blog korang 3.Letak gambar korang bersama anak anda @ anak sedara ke.. Nama Ibu: Nur Arina Bazilah Nama anak: Rania Azzahra 4.tag sekurang-kurangnyer 3 org MamaAmani Mama Humairah Mama Farah 5.tinggalkan link entry pada comment
Tarikh tutup 30/5/2011

Rania at 3 month old

Rania sudah 3 bulan. Wah sekejap aje masa lip lap lip lap da 3 bulan. Makin cerdik n makin kuat manjanya. Rania masa kena cucuk 3 bulan tak nangis tapi dia demam sekejap. Tapi lepas bagi ubat dia ok balik. Berat suda 6.3kg dan tinggi suda 59cm. Rania sekarang suda mau minum guna botol dengan lajunya. Dulu malu2 je nak minum dari botol. Thanx to Kak Arina, Kak Lela discovered yang Rania cuma nak MAM je. So untuk ibu2 yang anaknya bf n tamo minum dari botol bole try MAM nya botol n puting.
Rania sekarang da pandai gelak kuat2..comel sangat. Aku nak load dalam komputer sebab ada rekod guna henpon tapi takde bluetooth device plak. Kalau aku nyanyi untuk dia, Rania pun akan ikut nyanyi guna baby language. Kiut sangat sebab nampak dia tengah berusaha nyanyi. Makin kuat menyusu. Da patut ke aku bagi dia solid food? Rania juga suda kurang meragam bila kuar. Cuma bila dia ngantuk die merengek n biasanya dia hisap lengan aku n aku ayun2 dia pon tido.
Peha ketak2 dia memang da macam peha KFC. Sume…

Visiting KL

Khamis lepas aku ade seminar dekat UM. Da lama aku tak pi UM. Las aku kat sana adalah bulan Ogos taun lepas. Lepas tu terus tak jejak da UM. So bile ade sminar kat sana minggu lepas, aku macam balik kampung. Jumpa ramai kawan2 masa kat UM n yang paling aku excited nak jumpa kat sana adalah ct. Al maklum aku ngan ct ni orang gelar kembar masa kat UM dulu. Ada aku, ada lah dia. Ada dia, ada lah aku. Tak sabar jugak nak jumpakan ct dengan Rania. Ct da macam makcik Rania jugak sebab kitorang rapat.
Bila da kat sana, excited nak jumpa kawan je. Nak presentnya sekejap je..yang lebih sebok bergosip. Petang bawak Rania jumpa ct. Rania ngengek so aku balik awal. Tak puas rasanya jumpa kawan2 UM aku. So esoknya plan jumpa lagi dengan breakfast bersama2 skali dengan Kak SYam dan Norli. Ct bagi hamper besar untuk Rania (thanx ct). Aku tunggu Rania besar sket baru bukak hamper tu. Bole? Hehehe. Sayang nak bukak. Norli bagi hadiah untuk aku dan Rania (thanx Norli).
Lepas jumpa diorang pagi tu, aku de…

Jom join kawan2

Kawan2 da jenguk butik online aku tak? Kalau belum bole jenguk. Ni tengah ada contest. Hadiah sangat menarik. Benda free sape tamo..contest mudah plak tu. Tak payah nak gerakkan bontot dari tempat dudok pun, tak payah nak bank in duit or transfer duit pun, tak sempat peluh pun. Syaratnya pun just jadi follower dan like facebook aje. Kacang goreng kan? Kalau bernimat bolelah klik 'sini'

Happy Mother's Day

Semalam (Aku taip blog ni ari semalam) adalah hari ibu..Hari untuk ibu. Dulu aku slalu bagi hadiah n wish ibu kalau hari ibu. Sekarang pun masih macam tu cuma sekarang lebih memahami rasa meraikan hari ibu tu sebab aku sinri memegang status seorang ibu. Bila jadi ibu, aku lebih paham apa maknanya kasih sayang seorang ibu. Susahnya melahirkan anak tu sendiri tak dapat aku nak ceritakan, airmata yang mengalir bila tengok anak sendiri sakit semua tu tak dapat digambarkan.Maka atas sebab tu aku makin sayang ibu aku.
Ibu selama memori aku mampu recall, dia yang hantar aku pegi skola, basuh berak kencing aku padahal masa tu aku da darjah 3 da, kalau nak exam, ibu yang akan cek untuk setiap subjek tu aku da study atau belum. Sebab masa kecik2 dulu agak susah, ibu slalu belikan kitorang baju Raya awal. Setiap kali sale, dia akan beli untuk kami adik beradik n beli pun saiz baju yang besar2 aje supaya bole pakai lepas setahun dua n kadang2 ada yang sampai da 5 tahun pun bole pakai lagi.

Bila ak…

Info tentang venue CAR BOOT SALE JOHO

Since ramai jugak rakan2 yang bertanya kat mana car boot sale ni akan dijalankan n bila aku cakap lost malaya gallery ramai tak tahu and terpinga2.Actually aku pun tak pernah pergi tempat ni tapi kalau tengok direction yang dia bagi, ia adalah dekat strait view jalan skudai. So aku bagi map yang diorang da sediakan. Kalau nak search kat google silalah taip "joho concept store".

 Dia adalah di antara M-Suite dan rumah jepun. Sekarang aku kat rumah tengah bz prepare benda2 untuk CBS tu nanti. Jomlah join ramai2 yer..Bukan setakat baju2 je, kain2 untuk buat baju raya pun ade. So meh lah kita bershoping untuk kain baju raya skali. Nanti da bulan 6 tailor da tamo amik upah jahit baju tau ;)


Kawan2 blog dari JB, jom lah kita ramai2 kumpul kat sini yer! Meriahkan suasana :)

Rania anakku

Rania sekarang da ada tabiat baru. Melalak meraung kalau orang lain pegang or kalo kena tido dalam buai. Dalam beberapa hari ni tibe2 je pe-el die berubah. Selama ni tak menangis bila kena pegang dengan orang tapi tiba2 je sekarang kalau orang pegang dia da pandai merengek. Ni bukan merengek sket, ni jenis skali melalak satu taman perumahan bole dengar. Aku pun tak tau nape die berubah macam tu. Maybe sebab nak beralih bulan. Pastu bila dia stat nak merengek, kalau aku tak layan dia akan nangis sambil menjerit siap sedu sedan. Wah..da pandai psiko mak dia da.
Tapi dia sekarang suka je nak borak. Kalau bercakap dengan dia memang dia bole layan sampai tersedu2 sebab nak bercakap. Kalau senyum memang tak bole challenge sebab takde gigi lagikan, so lebar betul kalo die sengih. Tangan tengah sedap nak pegang barang. Kalau tido memang kena letak kain or sapu tangan atas badan dia sebab kalau tak baju die tarik sampai terangkat.Da mula main air liur. Berbuih2 mulut main air liur. Orang cakap …

Jom gi Car Boot Sale

Aloha kawan2..arini nak promote sket aktiviti weekend ni yang bole buat korang semua join ramai2. Weekend ni aku join Car Boot Sale yang telah diorganize oleh JOHO. Da lama sangat2 nak join CBS ni tapi slalu je tak dapat nak join sebab clash dengan schedule. So dis time lets do it! So orang2 joho, meh lah join ramai2. Banyak booters kat sana n bila cakap CBS tentulah barang2 yang murah dik non sekalian. Booth kitorang akan menjual baju2 wanita dari serendah RM5 sahaja and preloved collection akan ada brand2 macam MNG, Zara, Somerset Bay dan banyak lagi..So jom lah jalan2 Sabtu ni tengok CBS ni.

promo video yang supercool!

Nak info banyak2 klik sini :-)

My Sister's Wedding Day

Weekend lepas adalah weekend yang agak sibuk untuk kami sekeluarga. Adikku akhirnya berkahwin dengan jejaka pilihan hatinya (perghhh ayat da macam ayat Majalah Hai..haha). Majlis berlangsung pada hari Ahad. Sabtu aku dan en suami da plan dengan ayah untuk buat majlis aqiqah Rania dan kenduri doa selamat. Takde cukur2 jambul pun sebab Rania da kena cukur masa berumur seminggu. Yang aku ajak pun cuma sedara mara je. Takde orang luar pun.
Rania behave aje sepanjang majlis. Tido dalam buai. Time selawat baru dia bangun n terpinga2 je tengok orang ramai tiba2. Habis majlis sebok mengemas mana yang patut sebab pagi2 Ahad tu da busy nak gi majlis adik aku plak. Dia nikah pagi Ahad n sanding tengahari tu. Aku yang berdebar2 nak tengok adik aku kawen. Banyak betul perkara berlaku on the day adik aku nak kawen ni.
Dia amik mak andam dari JB. Pukul 12 tengah malam pelamin tak dipasang lagi. Junuh jugak menunggu. Adik aku cakap kul 4 pagi baru dia datang n pasang. Pukul 9 pagi nak nikah tapi 845 pa…