Skip to main content

Happy Mother's Day

Semalam (Aku taip blog ni ari semalam) adalah hari ibu..Hari untuk ibu. Dulu aku slalu bagi hadiah n wish ibu kalau hari ibu. Sekarang pun masih macam tu cuma sekarang lebih memahami rasa meraikan hari ibu tu sebab aku sinri memegang status seorang ibu. Bila jadi ibu, aku lebih paham apa maknanya kasih sayang seorang ibu. Susahnya melahirkan anak tu sendiri tak dapat aku nak ceritakan, airmata yang mengalir bila tengok anak sendiri sakit semua tu tak dapat digambarkan.Maka atas sebab tu aku makin sayang ibu aku.

Ibu selama memori aku mampu recall, dia yang hantar aku pegi skola, basuh berak kencing aku padahal masa tu aku da darjah 3 da, kalau nak exam, ibu yang akan cek untuk setiap subjek tu aku da study atau belum. Sebab masa kecik2 dulu agak susah, ibu slalu belikan kitorang baju Raya awal. Setiap kali sale, dia akan beli untuk kami adik beradik n beli pun saiz baju yang besar2 aje supaya bole pakai lepas setahun dua n kadang2 ada yang sampai da 5 tahun pun bole pakai lagi.

Bila aku sinri da jadi ibu, aku da tahu da apa yang ibu rasa. Kecik2 dulu cukup marah kalau ibu marah aku or tegur aku. Maklumlah muda2 laie..Sekarang bila pikir2 balik aku bersyukur ibu marah aku masa  kecik2. Kalau tak mesti tak jadi orang. Tapi walaupun ibu garang dengan kami adik beradik tapi kami sangat2 rapat dengan ibu. Hari2 aku akan call ibu. Even adik aku yang laki pun sama hari2 call ibu. Benda tu da jadi macam tabiat. Walaupun ibu dok kat JB juga tapi aku mesti nak call dia. Ada je benda aku nak cerita kat dia. Kalau satu hari tu tak contact mesti kitorang akan tertanya sendiri nape tak call hari ni.

Aku terlalu rapat dengan ibu. Kawan aku kat JB tak ramai sangat pun yang betul2 kamcing. En suami pun tahu tu. Sejak skola aku tak keluar dengan kawan pun. Kalau nak pegi jalan2, ibu akan temankan. Dia kurang gemar aku keluar dengan kawan2 sangat. Pada dia biarlah dia yang bawak pegi mana2 kalau kitorang nak gi jalan2. Nasib baik jugak ibu kaki jalan. So sebabkan ni jugak, taste aku dengan ibu sama. Slalunya apa yang ibu suka, aku akan suka jugak.

Sampai sekarang aku dengan ibu bole share baju. Tak kisahlah kemeja ke baju kurung, kitorang pakai sama saiz. Mungkin ada ibu yang tak suka bawak anak dia ke hulur hilir, tapi ibu kalau ke mana2 lebih suka bawa kami adik beradik. Ikutlah kami 4 beradik ni ke mana2 ibu pergi. Bila ingat2 balik rasa macam dunia aku masa kecik2 dulu banyak dengan ibu je.

Selamat hari Ibu, Ibu.. In sayang ibu sangat2. Selagi mampu kudrat dan panjang umur In, In akan cuba menjadi anak yang taat kepada ibu. Muahxxx..love u so much!


p/s: Happy Mother's Day kepada semua ibu2 di dunia ini especially kawan2 blogger yang sudah bergelar ibu :)

Comments

MyNameIsdD said…
sebak pulak bace post nih, arina. Happy mother's day :-)

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Tips nak menghilangkan parut & mendapat kulit yg halus mulus

Masa saya pergi buat trial make up untuk majlis pernikahan and majlis bersanding, both my make up artist cakap cenggini, "u have a flawless skin. tak payah nak pakai bedak2 tebal2 sbb kulit u sgt sehat n licin". oh, kembang kuncup bile dgr diorg ckp mcm tu. Mcm nk rabak da suar ms tu. Nsb pkai suar jeans, kuat sket jahitan die. lol.

Ok, meh saya nak kongsi rahsianya. Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang kurang bermasalah. Jerawat2 jarang2 menyinggah n kulit cepat detect kalau product yg diguna tak sesuai. Before ni sy penah bgtau psl petua teh tukan. Ok petua tu mmg sy amalkan dr sekolah mengh atas sbb ms tu sy takde duit nk beli pencuci muke kat kdai ni. So pkailah teh yg ibu da pakai pg2 buat air tu.

Saya juga tak suke pakai bedak compact n mekap2 before saya abes blaja degree. Sampai skrg, kalo kuar base bedak sy adalah krim pelembap n bedak bby johnson. Sbnrnya kulit ni jgn diajar pkai mekap tebal2 sbb nanti akn seri nye hilang. Sbb tu korg tgk kalo org yg biasa berm…