C o m e A n d J o i n M e =)

Tuesday, May 10, 2011

Happy Mother's Day

Semalam (Aku taip blog ni ari semalam) adalah hari ibu..Hari untuk ibu. Dulu aku slalu bagi hadiah n wish ibu kalau hari ibu. Sekarang pun masih macam tu cuma sekarang lebih memahami rasa meraikan hari ibu tu sebab aku sinri memegang status seorang ibu. Bila jadi ibu, aku lebih paham apa maknanya kasih sayang seorang ibu. Susahnya melahirkan anak tu sendiri tak dapat aku nak ceritakan, airmata yang mengalir bila tengok anak sendiri sakit semua tu tak dapat digambarkan.Maka atas sebab tu aku makin sayang ibu aku.

Ibu selama memori aku mampu recall, dia yang hantar aku pegi skola, basuh berak kencing aku padahal masa tu aku da darjah 3 da, kalau nak exam, ibu yang akan cek untuk setiap subjek tu aku da study atau belum. Sebab masa kecik2 dulu agak susah, ibu slalu belikan kitorang baju Raya awal. Setiap kali sale, dia akan beli untuk kami adik beradik n beli pun saiz baju yang besar2 aje supaya bole pakai lepas setahun dua n kadang2 ada yang sampai da 5 tahun pun bole pakai lagi.

Bila aku sinri da jadi ibu, aku da tahu da apa yang ibu rasa. Kecik2 dulu cukup marah kalau ibu marah aku or tegur aku. Maklumlah muda2 laie..Sekarang bila pikir2 balik aku bersyukur ibu marah aku masa  kecik2. Kalau tak mesti tak jadi orang. Tapi walaupun ibu garang dengan kami adik beradik tapi kami sangat2 rapat dengan ibu. Hari2 aku akan call ibu. Even adik aku yang laki pun sama hari2 call ibu. Benda tu da jadi macam tabiat. Walaupun ibu dok kat JB juga tapi aku mesti nak call dia. Ada je benda aku nak cerita kat dia. Kalau satu hari tu tak contact mesti kitorang akan tertanya sendiri nape tak call hari ni.

Aku terlalu rapat dengan ibu. Kawan aku kat JB tak ramai sangat pun yang betul2 kamcing. En suami pun tahu tu. Sejak skola aku tak keluar dengan kawan pun. Kalau nak pegi jalan2, ibu akan temankan. Dia kurang gemar aku keluar dengan kawan2 sangat. Pada dia biarlah dia yang bawak pegi mana2 kalau kitorang nak gi jalan2. Nasib baik jugak ibu kaki jalan. So sebabkan ni jugak, taste aku dengan ibu sama. Slalunya apa yang ibu suka, aku akan suka jugak.

Sampai sekarang aku dengan ibu bole share baju. Tak kisahlah kemeja ke baju kurung, kitorang pakai sama saiz. Mungkin ada ibu yang tak suka bawak anak dia ke hulur hilir, tapi ibu kalau ke mana2 lebih suka bawa kami adik beradik. Ikutlah kami 4 beradik ni ke mana2 ibu pergi. Bila ingat2 balik rasa macam dunia aku masa kecik2 dulu banyak dengan ibu je.

Selamat hari Ibu, Ibu.. In sayang ibu sangat2. Selagi mampu kudrat dan panjang umur In, In akan cuba menjadi anak yang taat kepada ibu. Muahxxx..love u so much!


p/s: Happy Mother's Day kepada semua ibu2 di dunia ini especially kawan2 blogger yang sudah bergelar ibu :)

1 comment:

MyNameIsdD said...

sebak pulak bace post nih, arina. Happy mother's day :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails