Skip to main content

Rania at 3 month old

Rania sudah 3 bulan. Wah sekejap aje masa lip lap lip lap da 3 bulan. Makin cerdik n makin kuat manjanya. Rania masa kena cucuk 3 bulan tak nangis tapi dia demam sekejap. Tapi lepas bagi ubat dia ok balik. Berat suda 6.3kg dan tinggi suda 59cm. Rania sekarang suda mau minum guna botol dengan lajunya. Dulu malu2 je nak minum dari botol. Thanx to Kak Arina, Kak Lela discovered yang Rania cuma nak MAM je. So untuk ibu2 yang anaknya bf n tamo minum dari botol bole try MAM nya botol n puting.

Rania sekarang da pandai gelak kuat2..comel sangat. Aku nak load dalam komputer sebab ada rekod guna henpon tapi takde bluetooth device plak. Kalau aku nyanyi untuk dia, Rania pun akan ikut nyanyi guna baby language. Kiut sangat sebab nampak dia tengah berusaha nyanyi. Makin kuat menyusu. Da patut ke aku bagi dia solid food? Rania juga suda kurang meragam bila kuar. Cuma bila dia ngantuk die merengek n biasanya dia hisap lengan aku n aku ayun2 dia pon tido.

Peha ketak2 dia memang da macam peha KFC. Sume orang geram bila tengok ketak2 tu. Malam2 kalau nak tido, mesti ibu dengan ayah baring skali atas katil kalau tak dia mengamuk sebab rasa macam kenapa dia sorang je kena tido. Kaki dia da kuat n macam tak sabar je nak jalan. Leher pon da kuat sket sebab aku da mandi guna air sejuk cuma kalau air terlalu sejuk then aku campur air panas sket. Dia da tak suka kena dukung berbaring, dia suka kalau aku dukung dalam posisi dudok sebab dia nak memerhati orang.

Aku tengah tak sabar nak tunggu dia meniarap n merangkak. Dia da mula nak blaja pusingkan badan tapi nak angkat kepala macam tak larat lagi. Kepala masih berat lagi kot..hehehe. Jom layan Rania 3 bulan..


Rania suka kalau aku dudokkan macam ni

konpius tengok dia nangis ke gelak

Si bulat in d house!


Comments

Amani pun dah 3 months old!=)
Mrs.aisheiteru said…
cute rania! nk pinjam baju polkadot tu...hehehe. eh cepat sgt nk bg solid food tu. mama rania tgu ek lg ckit je...
wah makin cumel si rania ni, tunggu dulu la arina...3 bulan amsih awal nak bg solid food..berat badan dia ok sangat maknanya dia cukup susu ibu dia :)
zoe said…
cutenye rANIA. geram tengok die!
ops..lupa nk bitau.. my mom ckp dlu2 time ktaorg kecik after 44 days pntg dia dh suap pisang sbb kuat nangis... lapar katenye.. huhu.

but it's up 2 u nk bg solid food ke x.. kalau nmpk cm rania lapar sgt, try la but dlm kuantiti skit coz perut bby xleh digest sgt lagi..=)
nurarinab said…
tulah..rs mcm nk hold dulu bg solid food cume tgk die mkn kuat menyusu n susu pn mkn kurg..tu yg kesian kt die..tkt die lapar..
mrs_nazir said…
comel sgt!...geram tgk peha kfc tuh..hehe... farah pon dah sibuk nk telangkupkan badan n same cam rania xsuka baring...nak duduk..prasan mcm org besar..hehe

Popular posts from this blog

Hada Labo

Harini da berjaya hantar proposal. Walaupon lambat sehari tapi Alhamdulillah masih diterima fakulti. Hehe. Dugaan betol masa nak setelkan proposal ni. Mintak2 masa present nanti Allah permudahkan semuanya. Amin. ok bukan nak cite pasal proposal, tapi nak citer pasal produk baru yang aku pakai sekarang.
Ingat tak before ni aku pernah blog cakap pasal kulit yang da makin kusam, berbintik2 lembik semacam je, da tak tegang macam dulu. Aku tulis tu bukan sesaja ok. Tapi betol2. Kulit aku bukan jenis susah nak jaga. Kalau masa anak dara dulu, takde pencuci muka pakai sabun mandi pon masih ok lagi. Aku dulu pakai Nivea je. Sesuailah dengan kewangan masa tu, pencuci muka RM10 je. Pastu tahan 3 bulan.
Pastu bila da ade duit sket, pakai Clinique plak. Sebab slalu dapat tester rasa kulit jadi makin lembut je. Tapi bila beli yang betul2, effect da takde plak. Tapi still continue pakai sebab sayang da kuarkan duit, tak habis pakai plak. Tapi nak jadi citer, baru half pakai, tertinggal kat gym. Hi…

Petua Kecantikan guna Teh

Hari ni nak bagi tips mcm mn nak bagi kulit cantik n kurang bermasalah sangat. Benda ni saya da amalkan dr sekolah dulu. Ni nak kawen ni so kenalah buat jgk sket2. (konon nak nmpk berseri a ms kawen..hehehe). Kite pakai serbuk teh yang kita guna kat rumah untuk buat air teh kalo tetamu dtg. Benda ni bgus diamalkan every week n masa duit da ala2 kering. hehehe. Bagusnya diamalkan masa muda2 dulu tp kalau nk buat skrg pn bole.

1. Korang mesti pernah pakai teh boh yg bulat tu kan? So instead of buat air teh je, bole guna as pelembap muka. Nanti masa time free2..tak kuar rumah sgt, amik teh tu, rendam dalam air panas selama 5minit (sebab nak kasi teh tu lembut sket) then perah sket tp jgn bg terlalu kering, lap muke korang sket2 dgn teh tu. Biarkan air teh yang melekat kat muka korang tu kering sendiri. Memang muka akan bercapuk sket dengan wrna kuning teh. Biakan sampai korg rs nk basuh. Seharian pn xpe. Benda ni akan melembapkan kulit kite secara tak langsung.

2. Selain tu, korang bole pk…

Projek DIY Rumah

Assalamualaikum wbt,
Ok dengan semangatnya nak cerita. Berjaya juga DIY tangga. Ingat tak aku cite aku nak buat something dengan staircase dekat rumah. Akhirnya dapat ok. Alkisahnya macam ni. Aku gi KAISON. Berkenan tengok wallpaper kat sana. Cantik dan murah. So belilah 2 corak untuk dilekatkan dinding dapor n bilik. Dinding bilik tu teringin nak buat ala2 nyonya punya decor. Style vintage n color dia adalah combination yang pop. Macam biru laut n hijau lemon, purple n hijau. So aku tahu en suami ni bukan type bunga2 ni. Dia ni typical style sket suka play safe. Kalo amik color warna coklat or hitam or kelabu. Kalau amik wallpaper amik corak papan or batu bata. Dia tak suka or tak reti or tak berani main dengan corak n color. So masa en suami takde aritu, aku beli wallpaper ni n tampal kat bilik anak. Bilik tu memang takde buat pape. Plain macam tu. So aku just tampal je wallpaper tu tapi belum cat lagi. Tengah pikir nak cat warna apa tapi rasa macam da ada idea nak cat warna apa. S…